2012 m. sausio 31 d., antradienis

Apie gyvenimo tempo sulėtinimą


Ironiška, nors kiekvieną dieną išrandamos technologijos, kurios turi mums padėti taupyti laiką ir mėgautis gyvenimu, mes tas sutaupytas valandas išnaudojame dar daugiau dirbdami arba beprasmiškai spoksodami į televizorių ar kompiuterių ekranus, o taip mūsų dienos (dažnai ir naktys) tampa dar labiau neramios. Man kartais būna tokių dienų, kai gyvenimas, atrodo, praeina pro šalį nepastebėtas. Žinoma, taip būti neturėtų. Kaip gerai, kad sniegas ir vis labiau atšąlantis oras paskatina sulėtėti ir pasigrožėti pasauliu.

Didžiausi žieminio sulėtinto žingsnio gyvenimo privalumai – pajutimas neryškių saulės spindulių ant veido, kai šaltukas kanda net pro paltą, pabudimas penkiomis minutėmis anksčiau išgerti didžiulio puodelio karštos arbatos, neskubus ėjimas, bijant paslysti,ir panirimas į purų sniego pasaulį visa savo siela.
Pastebėjau - kai miestas jaukiai pakvimpa sniegu, kai iš tiesų spaudžia šalčiai, užsimanau nuveikti ka nors įkvepiančio: tarkim, grįžtant iš darbo, sustoti ir susidėti į atmintį visą grožį, kuris aplink mane, arba pulti į pusnį ir padaryti sniego angelą.



Taigi, tikrai šaltą žiemos dieną, kai už apledėjusio lango termometras kužda, jog turime daugiau nei 20 laipsnių šalčio, nėra nieko geriau, kaip imti ir sulėtinti gyvenimo tempą. Bent valandėlei. Viskas vyksta labai paprastai...

 
...vėlyvas vakaras. Mingantis miestas. Kambarys ketvirtame aukšte, langu į tolimą horizontą. Lova, žvakės, muzika. Margas apklotas, jame - aš. Ant kelių - kompiuteris. Rašau Tau. Šalia garuojanti arbata. Laikas vos juda - labai gera.
Nuoširdžiai ilgiuosi pyrago, kurio receptu tuoj pasidalinsiu... 


Šis varškės pyragas yra tikras skanėstas - sodrus, turtingas jaukiais skoniais su traškiu sausainių pagrindu. Jis tinka ir prie puodelio arbatos ir prie svajonių bei puikiai atrodo ant stalo. Šį pyragą dažniausiai kepu vėlyvais penktadienio vakarais, kai neturiu jėgų kur nors eiti, o savaitgalio pusryčiams norisi ko nors saldaus ir ypatingo. Iš tiesų, tai labai skanu jį su mylimu žmogučiu valgyti tiesiog lovoje. Gera dienos pradžia - garantuota. Be to, valgant šio pyrago paskutinį gabalėlį, visada pradedu jo ilgėtis, štai toks skanus jis yra ;)

Šokoladinis varškės pyragas

Pyrago pagrindui rekės:
360 g šokolado skonio sausainių "Selga"
160 g sviesto

Pyrago įdarui reikės:
100 g pieniško šokolado
4 valg. šaukštų vandens
1 valg. šaukšto tirpios kavos
800 g riebios varškės
2 valg. šaukštų miltų
1 puodelio cukraus (puodelio talpa 250 ml)
1 valg. šaukšto vanilinio cukraus
4 kiaušinių

1.Sausainius sudėkite į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite į itin smulkius trupinius. Jei neturite kombaino, sausainius nesunkiai galite susmulkinti taip: į maišelį sudėkite sausainius, maišelį įvyniokite į rankšluostuką ir daužykite su kočėlu, kol gausite sausainių "miltus". Prikaistuvyje ant silpnos ugnies išlydykite sviestą. Į dubenį suberkite sausainių "miltus", supilkite išlydytą sviestą, viską švelniai išmaišykite mediniu šaukštu (užtruks apie 3-5 min.). Kepimo skardą ištepkite trupučiu sviesto. Geriausiai naudoti kepimo formą su nuimamais kraštais. Po to sausainių mišinį sukrėskite į kepimo skardą ir rankomis švelniai jį išlyginkite: pyrago pagrindas turi būti plokščias. Pyrago pagrindą valandą laikykite šaldytuve, kad visiškai atšaltų.
2. Į prikaistuvį supilkite vandenį, suberkite tirpią kavą ir sudėkite susmulkintą šokoladą. Švelniai maišydami palengva kaitinkite, kai šokoladas pradės lydytis, prikaistuvį nukelkite nuo ugnies ir maišykite, kol šokoladas visiškai išsilydys.
3. Per sietelį pertrintą ar per mėsmalę permaltą varškę mediniu šaukštu sumaišykite su cukrumi, miltais ir vaniliniu cukrumi. Maišykite apie 2 min. Po to įmaišykite po vieną kiaušinį. Tai turėtų užtrukti apie 3 - 4 min. Varškės įdaro maišymui nenaudokite plakimo šluotelės. Į šaldytuvą atidėkite 2 puodelius (puodelio talpa 250 ml) varškės masės, likusią dalį sumaišykite su iki kambario temperatūros atvėsusiu ištirpintu šokoladu. Šokoladinį varškės įdarą (kuris turi būti be gumuliukų) supilkite ant atvėsusio pyrago pagrindo.
4. Kepkite iki 175 C įkaitintoje orkaitėje 40 min. Atsargiai supilkite atidėtą varškės įdaro dalį, tolygiai paskirstykite ir kepkite dar 20 minučių. Pyragas iškeps, nors įdaras dar liks minkštas - jis sustings aušdamas. Palikite pyragą atvėsti kambario temperatūroje, po to palaikykite 4-12 valandų šaldytuve, kol gerai atvės.
5. Pyragą pjaustyti rekomanduojama ilgu ir šiltu peiliu - pamirkytu karštame vandenyje ir nusausintu rankšluoščiu. Labai skanu su karštu šokoladu. Nuoširdžiai rekomenduoju :)

11 komentarų:

Indrė rašė...

Tikrai puikiai atrodo - norėčiau gabalėlio naktipiečiams :)

Simona rašė...

Indre, ačiū už puikius įvertinimus :) kadangi šis suvalgytas jau savaitgalį, aš ir labai labai jo norėčiau :) Reikės spėju greitu lauku vėl kepti :)

srove rašė...

Jaučiu, kad baisus skanėstas:)verčiantis imti dar ir dar, gabalėlį po gabalėlio, kol tik ištuštėja lėkštė:))Ir kaip tą kepinių eilę sustabdyti, kai pamatai tokius vaizdus, na tiesiog neįmanoma, vėl reiks rašytis...

Inga rašė...

Aš niekaip nenusprendžiu, kas rodosi gardžiau - tavo gebėjimas gražiai ir jaukiai, pasaulį prisijaukinus gyventi ar tasai pyragas. Labai.

Anonimiškas rašė...

Kaip aš labai mėgstu tokius pyragus, man jie patys skaniausi. Labai gražios nuotraukos, įkvepia džiaugtis žiema :)

Lina

Anonimiškas rašė...

O tirpintą šokoladą reikia su tais dviem puodeliais varškės masės sumaišyt, ar su likusia? Pagal nuotrauką atrodo, kad didesnis kiekis sumaišytas su šokoladu +jis piltas pirmesnis, o tik po to užpiltas likęs kiekis [kai reikia kepti 20min]. :)

Simona rašė...

Srove, tikrai taip, jo nelieka per akimirksnį :) O išeina tikrai didelis, jau toks ne tik paskanauti, bet mažesniam žmonių kiekiui ir pavalgyti ;)Džiugu, kad nugul šis receptukas į tavo užrašus ;)

Insolente, o Tu kaip visada su didžiuliu medaus šaukštu pas mane į svečius užsuki :) Ačiū tau be galo, ačiū :D Čyyyyyyyzas :D

Lina, tai būtinai šį išvandyk :) Kas ragavo, tam patiko - neliko abejingų :)

Anonimiškas, kai paskaičiau tai tikrai ne visiškai aiškiai parašiau. Iš bendros masės pasemi du puodelius ir dedi į šaldytuvą, kas lieka dubenyje, o lieka daugiau, sumaišai su šokoladu ir kepi apie 40-50 minučių, priklausomai nuo skardos dydžio. Tada užpili tuos du puodelius baltos masės ir dar pakepi 20 minučių :)

shrekiuke rašė...

Ačiū už receptuką. Patiko šis pyragas. Pusryčiauju su kavos puoduku ir mažyčiu pyrago gabalėliu, bet žinau, kad eisiu pakartoti.. Na toks varškinis.. Tikrai geras :D

Simona rašė...

Shrekiuke, džiaugiuosi, kad patiko. Pusryčiams, manau, jis idealus ;) Mmm... kaip užsimaniau gabalėlio :)

Vilda rašė...

Be galo gardus ir tikrai varškinis pyragas varškės gerbėjams:) cukraus dėjau šiek tiek mažiau, ir saldumo nebuvo per mažai:) tobulai sustingo ir tobulai tinka tingiems sekmadienio ryto pusryčiams:)

Simona rašė...

Vilda, kaip malonu girdėti tokius puikius atsiliepimus. Šis pyragas iš tiesų nuostabus tuo, kad yra itin varškinis :)