2011 m. birželio 30 d., ketvirtadienis

Visada tikėk savimi

Ar žinai, kas yra labai baisu? Baisu yra tai, jog dažnai vietoj to, jog būtume pačiais geriausiai savo draugais, tampame didžiausiais savo priešais. Nepalaikome savęs, kai kas nors nepavyksta, atvirkščiai, graužiame ir kaltiname save, sakome sau, jog negalime, ir, iš tiesų, pradedame negalėti.
Mano brangus skaitytojau, visada tikėk savimi.
Epiktetas - romėnų filosofas, yra pasakęs: "kai nesiseka, neišsilavinęs žmogus kaltina kitus, pradėjęs lavintis - save, o išsilavinęs žmogus nekaltina nei kitų, nei savęs". Abejonės dėl turimų sugebėjimų, išvaizdos, ateities - jei leisi joms nevaldomai augti - gali Tave paklaidinti, jos gali įveikti tavo norus ir net svajones.
Net jei viskas vyksta ne taip, kaip Tu tikėjaisi, niekada nepasiduok, nenuvertink savęs ir neatsisakyk savo tikslo. Tikėti savimi tokiomis akimirkomis yra itin svarbu.
Ir man nutinka taip, jog kartais pasijuntu tokia mažytė, nedrąsi ir daug ko nemokanti. Visada tokiomis akimirkomis bandau mąstyti, jog kiekvienas nepasisekimas mano gyvenimo kelionės neatsiejama dalis, nuotykis, iš kurio turiu pasimokyti. Jei tokios mintys nepadeda, tada giliai įkvėpiu ir į širdį įsileidžiu laimę. Laimę, kuri yra visai šalia, tik per savęs gailėjimąsi jos namatau. Pavyzdžiui, einu virti labai sultingo naminio daržovių troškinio, klausantis Jason Mraz - Life is wonderful.
Pasitikėjimas savimi – įgimta ar išsiugdyta sąvybė?
Mano kuklia nuomone, tiesa yra tokia, jog pasitikėjimas savimi yra tiek įgimta, tiek išsiugdyta sąvybė. Absoliutus pasitikėjimas savimi geriausiai atsispindi, kai vaikas pradeda mokytis vaikščioti. Vaikas stojasi, bando eiti, krenta, krenta vėl ir vėl, vis dėlto nesiliauja stengęsis, kol pagaliau pavyksta vaikščioti be vargo. Juk tikrai nėra nei vieno vaiko, kuris parkritęs ir skaudžiai susimušęs nuspręstų nebesimokyti vaikščioti. Su kokiu pasitikėjimu, atsimenu, lenktyniaudavome su sese, tikėdamos, jog, jei tik norėtumėte, bėgtume dar greičiau. Kas gi nutiko, jog jau penktoje klasėje buvau atleista nuo kūno kultūros pamokų? Su kiekvienu sulauktu kritikos žodžiu, jog esu fiziškai silpna ir tikrai prasta sportininkė išaugs iš manęs, pradėjau vis mažiau ir mažiau tikėti, jog galiu bėgti greičiau,jei tik norėčiau. Išmokau savotiško bejėgiškumo – pati pradėjau tikėti, jog esu nesutverta sportui, ką jau kalbėti apie ištvermę. Taigi, jei pasitikėjimas savimi gali būti prarastas, vadinasi, gali būti ir išsiugdytas. Ar gi tai ne puiku?
Ugdantis pasitikėjimą aštuonių žingsnių planas
1 žingsnis: visada sėdėk pirmose eilėse. Ar pastebėjai, jog žmonės, kurie nenori būti pastebėti, sėdi klasės, kabineto, auditorijos gale?
2 žingsnis: išgyvenk visas emocijas, kurios kyla atsidūrus nemalonioje situacijoje, bet neužstrik neigiamose mintyse. Yra normalu truputį nuliūsti, kai iš vadovo gauni priekaištų dėl ne visai gerai atliktos užduoties, bet dvi dienas iš eilės galvoti, kad esi niekam tikęs žmogus, kuris yra nieko vertas ir nieko nemoka, sutik, tai jau per daug. Išmokite sustabdyti save ir pasakyti, aš esu talentinga, charizmatiška ir t.t. asmenybė.
3 žingsnis: išmok sakyti "ne", atvirai reikšdamas savo norus ir nuomonę, nebijok būti nereikalingas.
4 žingsnis: visada užbaik pradėtus darbus.
5 žingsnis: kalbėk emocingai, sąžiningai reikš savo mintis, nekreipdamas dėmesio į tai, ką apie tai kalba kiti.
6 žingsnis: įgyvendink savo svajones, nors jos ir nesutaptų su kitų žmonių lūkesčiais ir norais. Nesistenk būti kuo nors kitu, juk kiekvienas esmame ypatingas, vienintelis ir nepakartojamas.
7 žingsnis: mąstyk pozityviai - nepasiduok pralaimėjimo jausmui.
8 žingsnis: rask savo įkvėpimo šaltinį. Ar būk juo pati (pats)!
Ar žinai, kas yra labai nuostabu? Nuostabu yra tai, kaip visi pasaulio reikalai gali susitvarkyti, laikant rankose šiltą naminio maisto dubenėlį.
Šį troškinį pagaminti užtrunka šiek tiek laiko (reikia supjaustyti daržoves, jas atskirai apkepti ir po to viską kartu troškinti), bet rezultatas tikrai vertas visų šių pastangų. Be to, jis patiks visiems sveikai bei vasariškai nusiteikusiems, kurie nepatingėjo pasivaikščioti po turgų ir įsigyti įvairiausių daržo gėrybių. Neužmirškite traškios, Italija kvepiančios duonelės ir lėtai gardžiuokitės. Kad ir vėlyvos vakarienės metu :)
 

Ypatingasis daržovių troškinys

Kai noriu kažko lengvo ir jaukaus, atpalaiduojančio ir spalvingo, aš verdu didžiulį puodą ypatingojo daržovių troškinio. Dar šį troškinį gaminu tada, kai žinau, jog kita diena bus įtempta bei reikalaujanti daug energijos, o, grįžus namo, nesinorės veikti nieko kito, tik valgyti šiltą maistą. 

4 žmonėms reikės:
1 gražaus ir tvirto purpurinio baklažano (apie 350 g)
1 vidutinio dydžio cukinijos (apie 300 g)
1 nuskustos vidutinio dydžio morkos (apie 100 g)
2 vidutinio dydžio paprikų (aš dažniausiai naudoju vieną geltonąją ir vieną raudonąją)
1 nulupto didelio svogūno
2 nuluptų česnako skiltelių
3 vidutinio dydžio prinokusių pomidorų
9 valgomųjų šaukštų pomidorų padažo
600 - 700 ml daržovių sultinio
220 g konservuotų saldžiųjų kukurūzų
12 g šviežių petražolių
12 g šviežių krapų
2 lauro lapelių
5 šviežių čiobrelių šakelių
1/3 arbatinio šaukštelio džiovintų mairūnų
1 arbatinio šaukštelio džiovintų bazilikų
Nubraukto arbatinio šaukštelio cukraus
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Alyvuogių aliejaus

1. Baklažaną supjaustykite 1 centimetro kubeliais. Nepjaustykite baklažano pernelyg smulkiais gabalėliais, nes tuomet jie prisigers daug aliejaus ir praras savo švelnų skonį. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus ir suberkite baklažano kubelius. Iš karto juos išmaišykite, kad pasidengtų aliejumi ir kepkite ant nedidelės ugnies, vis pamaišant, apie 3 min, kol šiek tiek parus. Po to suberkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
2. Tuo metu nulupkite cukiniją ir supjaustykite ją 1 centimetro kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus ir suberkite cukinijos kubelius. Kepkite ant vidutinės ugnies, vis pamaišant, apie 3 min, kol šiek tiek parus. Po to suberkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
3. Nuskustą morką supjaustykite 0,5 centimetrų kubeliais ir suberkite į keptuvę su įkaitintu vienu arbatinius šaukšteliu aliejaus. Sumažinkite ugnį ir kepkite apie 5 minutes. Po to suberkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
4. Kal morkos kubeliai kepa,  paprikas, pašalinę sėklas, supjaustykite 1 centimetro storio juostelėmis. Į keptuvę, jei reikia, įpilkite dar lašelį aliejaus, suberkite paprikų juosteles ir kepkite ant nedidelės ugnies, vis pamaišant, apie 3 min, kol šiek tiek parus. Po to suberkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
5. Supjaustykite svogūną ir kepkite puode kelias minutes ant vidutinės ugnies. Smulkiai supjaustykite česnako skilteles, paskui sudėkite į puodą su svogūnais ir kepkite 1 minutę. Tuo metu pomidorus supjaustykite stambiomis skiltelėmis ir sudėkite į puodą. Į puodą taip pat įdėkite 7 valgomuosius šaukštus pomidorų padažo, supilkite 600 ml daržovių sultinio, viską gerai išmaišykite, užvirkite ir virkite 10 minučių. 
6. Paskui įmaišykite kukurūzus, susmulkintas petražoles, lauro lapelius, čiobrelių šakeles bei morkas. Uždenkite, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir lėtai virkite 5 minutes. 
7. Tada įmaišykite baklažaną ir cukiniją. Uždenkite, užvirinkite ir lėtai virkite 5 minutes. Galiausiai įmaišykite paprikas. Uždenkite, užvirinkite ir lėtai virkite 30 minučių. Likus 5 minutėms iki troškinimosi pabaigos, įmaišykite žiupsnelį mairūno, bazilikų, susmulkintus krapus, 2 šaukštus pomidorų padažo ir šaukštelį cukraus. Pagal skonį pabarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Skanaus :)

7 komentarai:

Jurga rašė...

Aciu uz siuos nuostabius zodzius, kuriu rodos taip reikejo... ir nepakartojamai iklvepiancius 8 zingsnius....Tvao blog'as...daugiau nei kulinarija ar maisto gamyba...tai spalvotas, gardziai kvepiantis ir pats nuosirdziausias pasaulelis.. :)

Julija rašė...

Pavyzdžiui man pasitikėjimas-išsiaugdyta savybė. Ir vis dar dirbu su ja. Šiais 8 žingsniais visada vadovaujuosi, tai jau tapo įprasta, elementaru. Lyg pati juos būčiau čia parašiusi :)

Simona rašė...

Jurga, visada prašom, džiaugiuosi, kad žodžius radai tinkamu metu. Ačiū už tokius šilumos kupinus žodžius, mano pasaulis tapo dar laimingesnis.

Julija, aš ir vis dar ugdau šią sąvybę, nes visokių situacijų būna ir ne visada joms būnu pasiruošus. Vadinasi, šie žingsniai veikia, jei ne tik man, bet ir tau padeda ;)

Adrija rašė...

Laba diena. Nuostabus receptas, tik autoriaus noreciau paklausti kuo galima butu pakeisti paprikas? Mano organizmas ju nepriima, o fantazijos paciai neuztenka ;)

Aciu!

Simona rašė...

Adrija, džiaugiuosi, kad receptas patiko :) Tikrai labai labai smagu ;)Paprikas, jei dėl kiekio, gali pakeisti įdėdama truputį daugiau morkos, taip pat labai tinka saliero stiebas - supjaustytas smulkiai, niam niam - prideda truputį aštresnio skonio :) virk drąsiai pagal tą patį receptą be paprikų tikrai gausis skanus troškinukas, tik įmaišyk žiupsnelį mėgstamų aštresnių prieskonių ;)

giedre rašė...

Super troskinys, siandien gaminau labai labai skanu, jis jau nusedo mano receptu knygoje ir tikrai bus gaminamas dar ne karta.

Simona rašė...

Giedre, labai džiugu, jog šis receptas pateko į Tavo receptų knygą :)Šypsausi iki ausų :)