2011 m. birželio 22 d., trečiadienis

Vaikštinėjimas savo malonumui

Pasivaikščiojimas savo malonumui - nevaržomas ir spontaniškas užsiėmimas. Nesvarbu, ar Tau patinka vaikščioti greitai, ar lėtai, tačiau "pasiklydimas" savo ar svetimam mieste, atidžiai stebint aplinką, yra vienas iš nuostabiausių dalykų, kuriuos gali suteikti savo kūnui ir sielai. Sutik, kad skubant į mokyklą ar į paskaitas ar į darbą, dažnai net nepajunti, kaip atsiduri iš taško A taške B. Niekada nenuvertink to, kas yra tarp šių dviejų taškų.
Pasivaikščiojimą savo malonumui, kaip būdą puikiai praleisti laisvą laiką, atradau dar mokyklos laikais. Esu viena iš tų laimingųjų, kurios savo gyvenime sutinka žmones, mėgstančius pasivaikčiojimus, medžiojant vaizdus, vertus nuotraukų albumo.
Keletas patarimų, kaip mėgautis pasivaikščiojimu:
1. Pasirinkite galutinį pasivaikščiojimo tikslą, bet ne maršrutą. Būtinai pasilikite šiek tiek vietos netikėtumams - juk tikrai smagu truputį pasiklysti ir atrasti naujas miesto vietas. Atsimenu, kai pasiklydome Varšuvoje, ieškodami Lazenkos parko, sugaišome gerą valandą, kol atradome kryptį, o kai atradome, tai nutarėme susidėti žemėlapius į kuprines ir tiesiog klaidžioti po miestą bei žavėtis netikėtais vaizdais, kurie išnyra tiesiai prieš akis, atitraukus jas nuo žemėlapio.
2. Nepersistenkite, kitaip vaikštinėjimas savo malonumui gali tapti varginančia kelione. Nereikalaukite iš savęs nueiti itin ilgų atstumų: nepamirškite, kad turėsite sugrįžti namo.
3. Žvalgykitės ir grožėkitės.
4. Nešiokis užrašų knygelę ir rašiklį. Kol pėsčiuoji, visada yra tikimybė, kad apiims įkvėpimas ir noras jį įamžinti raštu.
5. Pasiimkite kažko užkasti. Aš dažniausiai renkuosi riešutus.Jie suteikia energijos ir ilgalaikį sotumo jausmą.
6. Narstykite tai, ką matote po kaulelį, klausykitės erdvių tylos ir mašinų bei žmonių dialogų.
7. Neužmirškite gertuvės ir smagiai joje kliuksinčios arbatos.
8. Mano krepšy dar būna sumuštinių, žvakių ir degtukų, jei sugalvotume su bendrakeleiviu pavakarieniauti, užklupus vakarui.
9. Fotografuokite, kas nustebina, įkvepia, prašypsina, nustebina ir t.t.
O grįžus namo po ilgų klaidžiojimų, nėra nieko geriau, kaip užsirišti prijuostę ir išsikepti ko nors saldaus, kas įamžintų tą jausmą, kuris lieka sieloje po "pasiklydimų".
Jeigu pasikvietėte draugę ar draugą išgerti arbatos, šiuos pyragaičius rekomenduoju mažiausiai dėl dviejų priežasčių. Pirma, juos iškepti nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti perskaičius receptą. Antra, dar nesutikau žmogaus, kuris nemėgtų šių saulėtų skanumynų. Man jie skaniausi su džiovintomis slyvomis, bet galima rinktis bet kokias kitas mėgstamas džiovintas sodo gėrybes.
Pyragėliai su rome troškintomis džiovintomis slyvomis ir mascarpone
Ar žinote, kad džiovintos slyvos turi daug skaidulų ir yra be cholesterolio? Apie tai man papasakojo draugė, kuri padovanojo didžiulį maišą naminių džiovintų slyvų. Pamaniau: "Į pyragėlius su mascarpone bus kaip tik!". Ir iš tikrųjų buvo labai skanu :) Taigi...

6 pyragaičiams reikės: 

10 didelių džiovintų slyvų, 60 ml romo ir 1 šaukštelio cinamono

Tešlai:
185 g miltų
100 g šalto sviesto
2 šaukštai šalto vandens
1 šaukšto cukraus
Įdarui:
400 g maskarponės
3 kiaušinių trynių
1/3 puodelio cukraus
1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
1 šaukštelio vanilinio cukraus
1. Slyvas sudėkite į nedidelį prikaistuvį, užpilkite romu, įmaišykite cinamoną ir užvirkite, uždenkite ir palikite 1 val. pastovėti.
2. Į miltus įtarkuokite šaltą sviestą. Rankomis suformuokite trupinius. Įpilkite 2 šaukštus šalto vandens ir išminkykite tešlą. Padarykite rutulį ir 40 min. laikykite jį šaldytuve.
3. Atšalusią tešlą iškočiokite. Pyragėlių formeles ištepkite sviestu. Tešlos lakštą padalykite į šešias lygias dalis. Į kiekvieną formelę įklokite tešlos gabalėlį, prisprauskite prie kraštų ir dugno, kraštus, jei reikia, apipjaukite. Subadykite šakute, kad kepdami nesikilotų. Užklokite folija arba sviestiniu popieriumi ir įberkite bet kokių kruopų (žirnių, grikių, ryžių ar pan.). Pyragėlių pagrindus kepkite 190° C orkaitėje 10-15 min. vidurinėje lentynoje.
4. Kol pagrindas kepa, paruoškite įdarą: sumaišykite maskarponę, kiaušinių trynius, cukrų, citrinos žievelę ir vanilinį cukrų.
5. Slyvas nusunkite, bet romo neišpilkite, kadangi jo dar prireiks. Kiekvieną slyvą perpjaukite per pusę. Sugrąžinkite slyvas į romą ir virkite ant silpnos ugnies, kol romas išgaruos.
6. Apkepusius tešlos pagrindus išimkite iš orkaitės, nuimkite foliją su kruopomis. Į šiltus krepšelius sudėkite maskarponės įdarą ir slyvas. Pyragėlius dar kepkite 180° C orkaitėje, kol paviršius ims rusvėti apie 20-25 min.  

Komentarų nėra: