2011 m. birželio 8 d., trečiadienis

Gerosios akimirkos

Aplink mus daug gerųjų akimirkų: šiltos sutemos, laužų kibirkštys, jūros šniokštesys, putų purslai, žydinčio sodo aromatas. Vieną po kitos padovanoja gyvenimas. Tūkstančius gerųjų akimirkų. Daugybė jų net neturi vardų, kaip pavyzdžiui akimirka prieš lietų. Atrodo, tą akimirką gali nutikti bet kas - neapsakomo grožio dalykai.
Apie tokias akimirkas, kurios neturi vardų Mikė Pūkuotukas yra pasakęs: „Valgyti medų labai smagu, bet yra tokia akimirka prieš valgant, kai būna dar smagiau, tik Pūkuotukas nežino, kaip ji vadinasi". Tos trumpos sekundės paprasčiausiai yra ir tiek. Geriausios jos, kai žodžių nebūna iš viso. Kai pajutus jas, nerandi sakinių. Tai sekundės prieš išdrįstant įveikti savo baimę, prieš įkopiant į kalną, prieš iš orkaitės ištraukiant pyragą, prieš Naujuosius metus.
O koks visiškas gėris, kai šios akimirkos be pavadinimų susipina: vos tik pasibaigus lietui pradeda čiulbėti paukščiai, dairaisi, o jų nematyti, atrodo, jog lietus paliko čiulbantį orą arba kai ruošiesi prisipažinti, jog kažką myli, o šis prisipažįsta anksčiau (lyg meilę išskaitytų iš akių).
Gyvenimas yra laimingas. Tik reikia tai pastebėti, nepraeiti pro pačias geriausias akimirkas užsimerkus.

Šiandien laukiau audros, piešdama.
Jokių griaustinių, jokių žaibų, nieko.
Tokių akimirkų negalima pamiršti. Ir mes nepamiršim.
Žalių kokteilių. Merginos rašančios meilės laišką. Žvakių medyje. Ežiuko po mėlynais debesimis ir žaliu nuo žolės rūku. Tokių akimirkų, kurios neturi pavadinimų, nes yra per daug ypatingos, pamiršti neįmanoma.

Linkėjimai visiems, kurie pasiilgo audrų ir baklažanų :)   

KINŲ VIRTUVĖS ĮKVĖPTAS BAKLAŽANŲ TROŠKINYS

Kartais pabundu ryte ir jau žinau, ką ruošiu, grįžus iš darbo: kartais gana migloto seniai ragauto patiekalo skonio prisiminimo (tik vieno prsiminimo), todėl šiandien ilgai nedvejojau, kuo su vyru atgaivinsime skrandžius ir galvas po kaitrios vasaros dienos. Baklažanų troškinys ne tik labai skanus, bet ir puikiai tinka vakarienei (šios daržovės padeda įveikti nemigą), jame yra daugybė organizmui naudingų dalykėlių ir mažai kolorijų. Baklažanų troškinys nuostabus ir tuo, kad jis itin paprastas, o rezultatas nenuvilia net mėsos mėgėjų. 
Skanesni mažesni baklažanai. Mano manymu, vienas, svarbiausių dalykų, ruošiant baklažanus, nedidelis kiekis gerai įkaitinto augalinio aliejaus. Nuo to, jog kepant baklažanas neprisigertų per daug aliejaus, taip pat apsaugo ir toks mažytis ritualas: supjausčius baklažanus, juos pasūdome ir paliekame 30–60 minučių, po to nuskalaujame po šaltu vandeniu ir atsargiai nusausiname.
Rekomenduoju patiekti su ryžiais ir traškiomis salotomis. Skanumėlis!

4 porcijoms reikės: 

500 g nuluptų baklažanų (apie 2 mažų baklažanų)

1 arbatinio šaukštelio druskos

2 valgomųjų šaukštų aitriųjų paprikų ir česnakų padažo

2 valgomųjų šaukštų sojos padažo

1 arbatinio šaukštelio balzaminio acto

1 valgomojo šaukšto cukraus

4 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus

4 česnako skiltelių

6 svogūnų laiškų ir 1/2 arbatinio šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių 

1. Baklažanus nulupame ir supjaustome 1 cm storio juostelėmis. Supjaustytus baklažanus pasūdome druska ir paliekame 30 minučių. Tuo tarpu galime pasiruošti mėgstamų salotų. Praėjus 30 min. baklažanų šiaudelius nuskalaujame po šaltu vandeniu ir atsargiai nusausiname.
2. Iš aitriųjų paprikų ir česnako padažo, sojos padažo, balzaminio acto, cukraus ir 2/3 puodelio vandens užmaišome "marinatą" baklažanams. Kai cukrus ištirpsta, šį marinatą užpilame ant baklažanų. Atsargiai išmaišome, kad marinatu pasidengtų visi baklažanų šiaudeliai. Šiaudelius nusunkiame, bet marinatą būtinai pasiliekame. Jo dar prireiks.
3. Kepame per du kartus. Taigi, pirmiausiai, labai gerai įkaitiname keptuvę, pilame 2 šaukštus aliejaus, aliejų gerai įkaitiname taip pat ir tada suberiame pusę baklažanų šiaudelių. Vis pamaišant, kepame 5 min. Apkepusius baklažanų šiaudelius sudedame į dubenį. Po to tą patį pakartojame ir su likusiais baklažanų šiaudeliais.
4. Kai apkepa ir antroji šiaudelių dalis, į keptuvę gražiname pirmąją, viską užpilame marinatu, išmaišome ir troškiname 5 min., uždengus keptuvę dangčiu. Tuo tarpu itin smulkiai supjaustome česnakus. Česnakus beriame pas baklažanus ir dar viską troškiname apie 3-5 min. Smulkiai supjaustome svogūnų laiškus ir pačioje pačioje troškinimo pabaigoje įmaišome juos kartu su aitriųjų paprikų milteliais. Skanaus :)  

1 komentaras:

Unknown rašė...

Puiki diena buvo. Taip ir nesinori, kad tokios dienos baigtųsi. O kitą rytą atsibundi ir vėl prisimeni kokia puiki diena buvo. Todėl stengiesi, kad ir nauja diena būtų dar puikesnė. ;)