2011 m. birželio 16 d., ketvirtadienis

Akordeono melodija

Eini Laisvės Alėja - plytelės, nutrintos, seniai netekę naujumo, garuoja įkaitę per dieną. Liepų pavėsyje ant suolelių glaudžiasi neskubantys grįžti į namus, galbūt pavargę nuo kaitros, rodos, nėra nė kuo kvėpuoti. Sustoju prie lauko prekystalių, ant kurių guli senos knygos. Aplink prekystalius tvyro klegesys ir akordeono melodijos. Svajinga muzika įsismelkia į sielą, apsunkina kojas - stoviu ir negaliu pajudėti, negalėjau nueiti. Stoviu palei prekystalį ir laikau rankose kažkokią knygą spalvotais viršeliais. Apima žodžiais nenusakomas džiaugsmas - visos kitos mintys išnyksta, tarsi mostelėjus burtų lazdele. Nežinia kodėl pravirkstu, įsikniaubusi į angelui sargui į plaukus.
Prieš mane stovinti pardavėja nusišypso šilumos kupina šypsena. Pažadinta pardavėjos šypsenos, sėduosi ant suolelio su knyga, įsigyta už 2 litus, ir žiūriu didelėmis akimis į grojantį. Virtuoziškai grojamos melodijos keičia viena kitą ir vis pasigirsta į akordeono dėklą metamų monetų skambesys. Sustingstu ne tik aš, aplink grojantį vyrą sustoja ir daugiau žmonių. Skubėjimas ir laikas tampa nebesvarbu. Tokios akimirkos padeda susigrąžinti laimę, jei netyčia ją pameti, einant Laisvės Alėja.
Vaišinu svaiginančia melodija ir...

...pyragu, linkėdama mažų penktadieniškų nuotykių
Pyragas su špinatais, fetos ir rikotos sūriais bei prieskoninėmis žolelėmis

Grįždama iš darbo, susitikau su mama, kuri man įdavė didžiulį maišą jos užaugintų špinatų, petražolių ir krapų, užlėkiau į prekybos centrą pastverti mėgstamų sūrių ir namuose per gerą valandą išsikepiau puikų švelnaus skonio pyragą. Kartais šį pyragą kepu su didesniu špinatų kiekiu, tokiu atveju įmaišau mažiau sūrio. Ne ką mažiau skanu! Paprastai aš, nekantraujanti, šį pyragą valgau dar šiltą, bet šaltas jis irgi labai skaniai valgosi ir, be to, gražiai pjaustosi. Paragaukite jo per naktį palikto šaldytuve, nenusivilsite.

6 maloniai išalkusiems reikės: 

200 g špinatų
1 šaukšto susmulkintų petražolių
1 šaukšto susmulkintų krapų
200 g fetos
250 g rikotos
1/2 šaukštelio druskos
2 kiaušinių
400 g sluoksniuotos tešlos

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Ištepkite kepimo formą trupučiu aliejaus. Špinatus nuplaukite po tekančiu vandeniu. Nuplautus špinatus sudėkite į verdantį vandenį ir pavirkite 30-40 sekundžių, t.y. kol špinatai suvys. Paskui perliekite lediniu vandeniu ir gerai nuvarvinkite. Atsargiai rankomis „nuspauskite“ visą vandens perteklių.
2. Fetą bei rikotą sutrinkite su kiaušiniais iki vientisos masės, sudėkite špinatus, suberkite petražoles bei krapus, pabarstykite druska ir viską gerai išmaišykite.
3.  Sluoksniuotą tešlą padalykite į du lakštus. Vienu lakštu išklokite kepimo formą. Špinatų masę sukrėskite ant tešlos, išlyginkite. Likusiu lakštu užklokite įdarą, kraštus prispauskite. Viršų galite aptepti išplaktu kiaušinio baltymu. Kepkite 30-40 min., kol paviršius gražiai apskrus. Jeigu paviršius pradės skrusti greičiau, pridenkite folija arba kepimo popieriumi. Išimkite ir atvėsinkite. Skanaus :)

6 komentarai:

Indrė rašė...

Atrodo be galo gardžiai! Mėgstu nesaldžius pyragus, tik nedažnai gaminu juos.

Rūta rašė...

Hm.. o aš dievinu ir nesaldžius pyragus, ir Y. Tiersen :))) klausyčiau jo ir klausyčiau... :)
O kažkiek panašų pyragą esu numačiusi rytdienos pietums!

Simona rašė...

Indre, ačiū ačiū :) aš ir mėgstu nesaldžius pyragus, tik irgi ne per dažniausiai susiruošiu juos išsikepti :)

Rūta, o taip Y. Tiersen - tikras stebuklas - neįmanoma atsiklausyti :)Su kuo Taviškis pyragas?

Rūta rašė...

Mano su špinatais, svogūnais, feta, varškės sūriu ir štrudelio pavidalo :)

TheGirlOfNature rašė...

O man šiandien labai norisi ledų:)

Simona rašė...

Rūta, tikrai labai panašu :) Štai Tau ir sutapimas :)

TheGirlOfNature, vasara idealus metas tokiems norams;)