2011 m. gegužės 1 d., sekmadienis

Tau, mano super mama...

“Kaip gera susirgti, kai esi pas mamą” – pagalvojau praeitą savaitgalį, besislėpdama po apklotais nuo skausmo ir drebulio, kuris krėtė visą kūną. Šalimais kvepėjo mamos užplikyti citrinų griežinėliai, arbata buvo maloniai saldi ir suteikė jėgų kovoti su silpnumu. Tą akimirką mama man davė tai, ko labiausiai reikia, kai sergi: ramybės, šilumos, paguodos ir meilės. Kambarys, dar nespėjęs įšilti nuo saulės spindulių, staiga įgavo jaukumo ir pasijutau žymiai geriau. Ačiū, Tau, mano mama, už tai. Ačiū už milijonus tokių akimirkų, kupinų grožio, palaimos ir džiaugsmo. Ačiū Tau, mama, jog esi pati tikriausia draugė: jog esi šalia, kai staiga užklumpa gyvenimo išbandymai; jog nepalieki nelaimėje, nepaisydama savo sunkumų ir bėdų; jog tik dar stipriau apkabini, kai kiti nusigręžia ir išduoda. Ačiū Tau už pačią brangiausią dovaną, kokią tik įmanoma padovanoti, ačiū Tau, mama, už gyvenimą.
Šią akimirką labiau už viską norėčiau apkabinti Tave, mano super mama. Galėčiau atiduoti viską, kad tik būtum šalia, gertume arbatą, ragautume chalvą ir kalbėtume apie viską - juokingus ir labai rimtus dalykus. Myliu Tave, mano pasakų fėja ir labai laukiu, kada galėsiu akis į akį pasakyti, kokia Tu nepakartojama mano super heroja esi.


TIRŠTA IR SUTEIKIANTI DAUG ENERGIJOS TRINTA ŽIRNELIŲ SU MĖTOMIS SRIUBA

Šią sriubą reikėtų pagaminti ir suvalgyti tą pačią dieną, nes kitą dieną ji jau nebebus tokios ryškios pavasariškos spalvos. Prisipažinsiu, kai pirmą kartą paragavau šios sriubos, man ji paliko ypatingą vizualinį įspūdį. Labai panašų į tą, kai atrodo, jog per vieną šiltą pavasario naktį visos gatvės paskęsta vaiskioje žalumoje, o Tu dar tam būni nepasiruošęs. 
Aš šią sriubą mėgstu valgyti su avinžirnių miltų paplotėliais.

6 išalkusiems valgytojams (gausis vienas vidutinio dydžio prikaistuvis sriubos, apie 2 l)reikės: 

1 didelės morkos (apie 140 g, nuskutus)
1 didelio saliero stiebo
1 didelio svogūno (apie 140 g, nulupus)
3 česnako skiltelių
1 šaukšto aliejaus
1/2 šaukšto lydyto sviesto Ghi
2 daržovių sultinio, geriausiai ekologiško, kubelių
800 g šaldytų žirnelių
10 šviežių mėtų lapelių
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

1. Morką nuskuskite ir supjaustykite apie 0,5 cm storio griežinėliais. Salierą supjaustykite lygiai tokio pat pločio griežinėliais. Svogūną nulupkite ir supjaustykite stambokais kvardratėliais (apie 1 cm). Česnaką supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Užkaiskite prikaistuvį ant vidutinio karščio ugnies ir supilkite aliejų bei sudėkite sviestą. Suberkite visas susmulkintas daržoves, išmaišykite ir pridengę dangčiu troškinkite apie 10 min. Vis pamaišant.
3. Kai praeis 10 min., sultinio kubelius sutrupinkite į prikaistuvį su daržovėmis ir užpilkite 1400 ml verdančio vandens (jei norisi tirštesnės sriubos, pilkite 1 litrą vandens). Gerai išmaišykite. Sudėkite žirnius, geriausiai neatšildytus. Sriubą išmaišykite ir užvirkite. Virkite ant nedidelės ugnies dar 10 min.
4. Po 10 min. nukelkite prikaistuvį nuo ugnies. Paskaninkite maltais juodaisiais pipirais, mėtų lapeliais ir druska - kokia puse šaukštelio. Plakikliu sutrinkite sriubą. 


9 komentarai:

Julija rašė...

Apsiverkiau beskaitydama...
Matosi, koks stiprus ryšys tarp tavęs ir tavo mamos. Galiu to tik nuoširdžiai pavydėti ir dar nuoširdžiau palinkėti jį išsaugoti ir puoselėti.
O lygiai tokią pačią Kauno nuotrauką ir aš turiu :) Tik ji daryta kovo 5d.

Simona rašė...

Julija, tikiuosi tai buvo džiaugsmo ašaros. Taip, tarp manęs ir mamos nuo vaikystės yra kažkokia artumo gija. Ji ypatinga moteris.
Aš ir turiu daugiau panašių nuotraukų tik skirtingų metų laikų - man patinka karts nuo karto užlipti ant Prisikėlimo bažnyčios stogo:)

Julija rašė...

Deja, tai greičiau skausmo ašaros...
Gal balto pavydo, kad tarp kitų mamų ir kitų dukrų yra tas YPATINGAS ryšys.

Simona rašė...

Julija, o gal įmanoma dar ką nors padaryti, kad pačios rankos išsitiestų apkabinti mamą?

Julija rašė...

Apkabinti rankos išsitiesia, tik nėra tos nematomos gijos, jungiančios mamą ir dukrą. Lyg svetimi žmonės mes. Šia tema galima daug kalbėti, tik ne čia.

S rašė...

O aš, merginos, įsiterpsiu apie sriubą - na labai skani, o dar žalumas :) Tikras pavasaris :)

Simona rašė...

Julija, Tu visiškai teisi, čia ne vieta kalbėti apie tokius dalykus. Tik noriu pasakyti, kad kartais pasistengus įmanoma užmegzti ryšį, net jei jis nesusikūrė nuo vaikystės laikų.

S, ačiū už tokį džiuginantį komentarą, tikrai smagu girdėti, kad sriuba patiko :D

Ernesta rašė...

pagaliau prisiruošiau šiandien šią sriubą pasigaminti:) tikrai skani sriubytė:) o jau grožis spalvos:)

Simona rašė...

Ernesta, labai smagu, kad išbandei šią sriubytę, nes ji, mano manymu, tikrai to verta. Spalva ir man labai patinka - vien dėl jos norisi dar ir dar vieno šaukšto :D