2011 m. kovo 11 d., penktadienis

Sujaukiantis mintis malonumas

Miesto pakrašty, kur eismo srautas minimalus, šeštadieniai nesiskiria vienas nuo kito. Pirmieji aušros spinduliai dažniausiai paliečia tuščias gatves, kurias dar ne greitai pripildys žmonės. Jei pabundu pakankamai anksti, išėjusi į balkoną, girdžiu, kaip tolumoje signalizuoja automobiliai ir, virtuvės pusėje, bėgiai rieda traukinys. Tokioje nežemiškoje tyloje, sumišusioje su tolimais aidais, apima malonus jausmas, jog viskas yra savo vietose.
Iš tiesų, šeštadienių rytai yra patys puikiausi rytai, kadangi gali pamiršti žadintuvą ir truputį patinginiauti, visą rytą skaityti knygas arba užsiimti virtuvės magija, pasikviesti į svečius draugų vėlyviesiems pusryčiams arba eiti pasivaikščioti ir pasiklysti bundančiame mieste. Žinoma, tą patį galima daryti ir sekmadieniais, bet šeštadieniai - jie kitokie, jie turi tą ypatingą magiją, kai gali atsipalaiduoti tikrąja šio žodžio prasme.


Šiandien kažkaip keistai prisiminiau pirmą šeštadienio rytą Kaune, kai prieš truputį daugiau nei septynis metus atvažiavau čia studijuoti. Turėjau dujas, šaldytuvą, bet virtuvėje nebuvo nei stalo, nei spintelių, nei daugybės dubenėlių ir puodelių. Tą rytą puode užsimaišiau lietinių tešlą, valgiau juos, apteptus kondensuotu pienu, balkone, besisupdama ant senos kėdės. Tuos plonus ir apskrudusius lietinius tikriausiai būtų galima palyginti su laimės piliule. Šveičiant juos su didžiuliu malonumu, apėmė žodžiais nenusakomas ramumas ir meilė gyvenimui.
Vaikystėje kondensuotą pieną mėgau skanauti tiesiai iš skardinės arba su batonu (tobulas derinys tada atrodė), o pirmaisiai studijų metais - su lietiniais arba kakava. Laikui bėgant, užmiršau, kaip aš mėgstu šį tikriausiai patį saldžiausią pasaulyje gėrį. Taip buvo iki tada, kol  prieš gerus du mėnesius vyro mama atvežė visą dėžę kondensuoto pieno ir šilti jausmai jam vėl atgimė. O ypač karamelizuotam kondensuotam pienui...

  
LIETINIŲ TORTAS "SUJAUKIANTIS MINTIS MALONUMAS"
 
Šis lietinių tortas tikrai nėra labai greitas patiekalas, bet jis vertas kiekvienos minutės, sugaištos jį gaminant: plonyčiai, tobulai apskrudę lietiniai, aptepti karamelizuotu sutirštintu pienu ir apelsinų marmaledu. Jeigu turite laiko ir drąsos, išvirkite sutirštintą pieną patys. Nesigailėsite.  
 
Blynelių tešlai reikės:
900 ml pieno
150 g sviesto
1 šaukšto cukraus
1/2 šaukštelio druskos
3 puodelių miltų (puodelio talpa 250 ml)
1 apelsino žievelės
6 kiaušinių
200 ml šviesaus alaus

Taip pat reikės:
Skardinės kondensuoto pieno arba skardinės "Rududu"
Apelsinų marmaledo

1. Pieną, druską ir sviestą, susmulkintą mažais gabalėliais, sudėkite į puodą ir, nuolat maišant, kaitinkite, kol sviestas ištirps. Dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, suberkite miltus, susmulkintą itin mažyčiais gabalėliais apelsino žievelę, cukrų ir lėtai įmaišykite pieno ir sviesto mišinį. Tešla turi būti be gumuliukų. Galiausiai įmaišykite alų. Gautą tešlą per naktį palaikykite šaldytuve.
2. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, išteptą aliejumi. Tešlą į įkaitintą keptuvę pilkite nedideliu samčiu, o pačią keptuvę, laikydami už rankenos, sukite, kad tešla plonu sluoksniu pasiskirstytų po visą keptuvės dugną. Lietinius kepkite iš abiejų pusių - tai užtruks apie 3-4 min.
3. Išvirkite kondensuotą pieną: dėkite neatidarytą skardinę į puodą, užpilkite vandens tiek, kad skardinę visiškai apsemtų, užvirkite, uždenkite puodą dangčiu ir virkite 3 val, nuolat patikrinant, ar skardinė apsemta (nes gali sprogti, pritrūkus vandens). Leiskite visiškai atvėsti, o tada jau išimkite iš puodo ir naudokite. Jei tam neturite laiko, naudokite "Rududu".
4. 24 cm skersmens torto formą pabarstykite cukraus pudra. Sluoksniuokite blynus į formą, ant kiekvieno užtepant karamelizuoto sutirštinto pieno, išskyrus viršutinį blyną.
5. Šį tortą 3-5 val. laikykite šaldytuve, o po to aptepkite pašildytu marmaledu. Skanaus :)

5 komentarai:

Neringa rašė...

nepaprastai skaniai atrodo!

Inga rašė...

Aha, aha. Skaniai ir baisiai kvepia namais!

Simona rašė...

Neringa, ačiū :)

Insolente, ateis tokia diena, kai labai pasiilgsi to, ką patiri dabar :) Todėl mėgaukis, kiek gali ;)Ačiū, kad apsilankai :)

Pieštukėlis rašė...

Oho, blynų tešlai reikia alaus... Geras, bet kadangi esu prisiekusi blynomanė, šitas tavo receptas, tiksliau blynų valgymas su kondensuotu pienu man kaip tik susivalgys rytoj :) Niam niam.. O aš tiek laiko iššvaisčiau kondensuotą pieną valgydama su gaidelio sausainiais :)
O jei rimtai, tavo įrašai, kaip visada, nuostabūs, šilti ir mieli širdžiai.

Simona rašė...

Pieštukėli, kokia laimė, kad manęs neužmiršti ;)man smagu rasti tavo komentarus...aš ir esu prisiekusi blynomanė :D