2011 m. kovo 13 d., sekmadienis

Ant žarijų kepti bananai, tiramisu ir iškyla miške

Pavasario ženklams suskaičiuoti jau neužtenka rankų pirštų: speigai pagaliau atlėgo, vis dažniau danguje pasirodo  saulė, prasidėjo atodrėkis ir guminių batų paklausos augimas. Nors kovas šiemet truputį šaltesnis nei visada, bet jis jau čia ir aš stengiuosi išnaudoti kiekvieną jo šiltesnę akimirką.
Kiekvienais metais, žiemai paliekant Lietuvą, mes, aš ir vyras, mėgstame surengti iškylą miške. Mums patinka tirpstančio sniego upeliai, pro medžių šakas plieskianti saulė, paukščių klegesys ir šiltas maistas, paruoštas ant žarijų. Tiesą sakant, tai vienas iš didžiausių ankstyvo pavasario malonumų. Taigi, ir šie metai nebuvo išimtis, su šauniausiais draugais pasaulyje, kaip tik juos matote kairėje pusėje, penktadienio popietę miške kepėme bananus.
Tai buvo itin gražios valandos - saulėtos ir žaismingai vėjuotos. Vien pasivaikščiojimas po mišką tokiu oru, gurkšnojant arbatą iš termoso, būtų vertas iškylos vardo, o kur dar bananų su šokoladu kepimas ant žarijų. Tai taip skanu ir jauku... Mes mėgavomės visuo tuo ir daug juokavom, į širdį įsileidžiant tikrąjį pavasarinį atbudimą. Jei jaučiate, kad "kažkas ne taip", kad staiga nei iš šio, nei iš to apima nerimo jausmas, išeikite pasivaikščioti, įsiklausykite į pirmųjų paukščių čiulbėjimą ir į save, grožėkitės aplinka, kuri jus supa ir pasijuskite jos dalimi. Tai tikrai padeda ir įkvepia.
Sugrįžtant prie bananų kepimo, tai labai romantiškas užsiėmimas. Bananus nuplauname iš anksto namie, o gamtoje traukiame juos iš krepšio, pjauname vidinę žievelės pusę išilgai ir  už jos užkišame 2-3 gabalėlius mėgstamo šokolado. Tada kiekvieną bananą atskirai suvyniojame į foliją ir kepame ant žarijų apie 20 – 25 min., retkarčiais apverčiant. O vartėme bananus visi: kas su pirštais, kas su šakelėmis. Viršutinėje nuotraukoje kaip tik užfiksuotas mano mylimo Kis indėlis į bananų vartymą. Kaip man patinka jo megztinis su mažytėmis lamomis.
Mėgaujantis šiltais bananais, pagalvojau, kaip dažnai mes užmirštame, jog laimė - tai nėra kažkas, kas ateina, kai gauname tai, ko neturime, laimė - greičiau yra tas kažkas, kas apima mus, kai įvertiname tai, ką turime. Tą akimirką nebūčiau jautusi daugiau laimės niekur kitur, nes mane supo mylimi žmonės, gomurį lepino nepakartojamas ištirpusio šokolado ir kepto banano duetas, o viduje augo dėkingumas, jog turiu galimybę visa tai pajusti.  Manau, nesumeluočiau teigdama, kad niekas - nei aš, nei Edita su Algirdu, nei mano vyras - šios iškylos pradžioje neįsivaizdavome, jog toks kelių valandų pasibuvimas suteiks tiek entuziazmo. Grįžus namo, šaldytuve dar laukė tiramisu. Po ilgų pasivaikščiojimų mes buvome pasiruošę šiai saldžiai nuodėmei, kuri ir taip pakylėtą  penktadienį, pavertė į mažytę šventę. Tiramisu tiesiog tirpo burnoje ir svaigino savo lengvumu. Dažniausiai gaminu tradicinį tiramisu, bet prisipažinsiu, jog skaniausias man yra tiramisu su apelsinų sultimis. Apelsinų sultys man patinka todėl, kad jos maskarponės sūrio kremui suteikia malonų aromatą ir pikantiškos rūgštelės - mmm... O reikia vos vieno apelsino sulčių, tik prieš jas spaudžiant, nutarkuokite žievelę, galėsite ja apibarstyti tiramisu viršų, prieš patiekiant jį mylimiems žmogučiams. Jei spintelėje randu šokolado, tiramisų viršų taip pat apibarstau ir jo drožlėmis. Skanumėlis :)
Pirmiausiai reikia išsivirti 150 ml tikrai stiprios Espresso kavos be cukraus. Aš dažniausiai naudoju 6 šaukštelius tirpios kavos "Nescafe Espresso". Paruoštą kavą dubenėlyje sumaišome su 30-40 ml Amaretto likerio. Ir atvėsiname: kava turi būti kambario temperatūros, o tam kovo mėnesio vakarais puikiai tinka balkonas. Tokiam žmogui kaip aš tai pakankama paskata dar ir pasigrožėti užmiegančiu miestu.
Kavai vėstant, paruošiame maskarponės sūrio kremą. Nesu puiki sportininkė, todėl visada pasiruošiu elektrinį mikserį. Taigi, iš pradžių mums reikia 3 nuplautų kiaušinių. Kiaušiniai, beje, naudojami žali, todėl reikia tikrai kruopščiai juos nuplauti. Trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius plakame su cukrumi (apie 90 g, jei mėgstate saldžiau, tada naudokite apie 150 g), kol masė tampa šviesi ir tiršta. Tada į išplaktus trynius dalimis įmaišome 500 g maskarponės ir 1 apelsino sultis. 
Atskirame inde su žiupsneliu druskos iki standžių baltų putų išplakame kiaušinių baltymus ir juos atsargiai įmaišome į maskarponės sūrio masę.
Dar mums reikės 200 g biskvitinių pirštelių. Greitai mirkome biskvitinius pirštelius po vieną į kavą (bet tik tiek, kad jie truputį sudrėktų) ir dėliojame į formą vieną prie kito. Aš naudoju didelę skaidrią stačiakampio formos dėžutę, kurią nusipirkau prieš vestuves - vieną tų sandariai uždengiamų dėžučių, kuriuose telpa daug daug sumuštinių. Sudėjus pusę visų pirštelių, uždengiame juos puse kremo, sudedame likusius pirštelius ir likusį kremą. Viršų pabarstome kakavos milteliais (per sietelį). Prieš patiekiant laikome šaldytuve ne trumpiau kaip 6 val.

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Ir as dariau savaitgali tiramisu su apelsinu sultimis, tikrai skanu:)

Simona rašė...

Anonimiskas, kaip smagu, kad skoniai sutampa ;)

Milena rašė...

Nepaprastai skanus Tiramisu, ačiū už puikų receptą!

Simona rašė...

Milena, prašom ir ačiū, kad pasidalinai sėkme ;) Visada laukiu tokių pasidalinimų :)