2011 m. kovo 28 d., pirmadienis

Saulėtas morkų pyragas ir dar truputį apie mano ryto ritualus

Kai pabusi ryte, pagalvok, kaip gera, kad esi gyva (-as) ir gali kvėpuoti, mąstyti, džiaugtis ir mylėti.
Marcus Aurelius  

Mėgstu ryto ritualui ruoštis jau iš vakaro: išsilyginti drabužius, nusivalyti batus, susitvarkyti rankinę ir pan., kad naujos dienos pradžios neužgožtų susinervinimas, pvz. ieškant reikalingų dokumentų. Be to, vadovaujuosi taisykle, nueiti miegoti tokiu laiku, kai jaučiuosi pavargusi (nemėgstu ilgai vartytis lovoje ir skaičiuoti avių), o atsikelti apie pusę šešių. Pabusti, tekant saulei, man yra vienas iš tų mažų gyvenimo malonumų, kuris paskatina šypsotis pasauliui.
Tikrai nesu iš tų žmonių, kurie vos pramerkę akis šoka iš lovos lyg aplieti lediniu vandeniu, bet stengiuosi, jog nebūtų jokių "dar 5 minutes pasnausiu", nes, kaip patirtis parodė, po to pabusti žymiai sunkiau, kadangi seka dar ir dar 5 pasnaudimo minutės. Ir su kiekvienomis 5 minutėmis miegas tampa tik saldesnis. Nuodėmė ilgai vartytis lovoje, įsisupus tarp apklotų, kai papildomoms kelioms  nekaltoms minutėms vėl pasineri į sapnus, o paskui paskubomis išleki į darbą. O gatvėje, atrodo, jau seniai verda gyvenimas. Žiūrėk, kaimynų vaikas vedžioja šunį, mergaitės, susigūžusios nuo žvarbaus vėjo, sparčiu žingsniu keliauja į mokyklą, pro pravertus langus į pavasariu alsuojantį miestą sklinda kavos aromatas ir muzikos garsai. Kaip įmanoma nenorėti pabusti kuo anksčiau! Be to, man tiesiog būtina kiekvieną rytą išgerti kakavos ir pasimėgauti bundančio miesto vaizdu. Aš nekalbu apie ištisas tokios romantikos valandas, niekas tam neturi laiko. Bet kelios saldžios akimirkos, atsigręžus veidu į kylančią saulę, tai puikus būdas švęsti tai, jog esu gyva. Man patinka netikėtumai, spontaniški sprendimai, bet mėgstu ir ritualus, ypač rytinius.
Kai studijavome antrame kurse, aš ir mano mylimas žmogus turėjome jaukią tradiciją pusryčiams užsisakyti gabalėlį dienos pyrago ir kartu jį suvalgyti. Per vienus iš tokių pusryčių aš pirmą kartą paragavau morkų pyrago - sunkaus, drėgno, minkšto ir tikrai morkinio. Kiekvienas kąsnis, rodos, tirpo burnoje iki pačio paskutinio trupinėlio. Kas yra keisčiausia, atsižvelgiant į tai, jog šį pyragą įsimylėjau iš pirmo žvilgsnio, niekada nebandžiau jo kepti namie. Tad šiandien, gavusi iš draugės laiko patikrintą jos mamos morkų pyrago receptą, nusprendžiau, kad yra pats laikas išsikepti kažką panašaus. Pyragas gavosi tikrai gardus ir suviliojo net mano sesę, kuri nėra itin didelė saldumynų mėgėja.

SAULĖTAS MORKŲ PYRAGAS

Šis saulėtas morkų pyragas nuliūdusiems ir laimingiems... suteikia įkvėpimą šypsotis. Tai, iš tiesų, itin paprastas ir jaukus pyragas, tačiau jo nemėgti sudėtinga. Kaip galima atsisakyti porcijos geriausių jausmų ir šilumos? O jei dar ir labai labai skanu? Tinka tiek pusryčiams, tiek vakarienei, tiek mažiems, tiek dideliems, tiek svajokliams, tiek realistams, tiek mėgstantiems morkas, tiek ir tiems, kurie su jomis ne itin sudraugauja. Taigi, reikės...

260 g smulkia tarka sutarkuotų morkų (apie 2 didelės)
130 g rudojo cukraus (tinka ir paprastas)
125 ml augalinio aliejaus
3 kiaušinių
60 g maltų migdolų (galima pakeisti miltais)
200 g miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelio vanilės ekstrakto
žiupsnelio muskato (tiesiog būtina)

1. Tarkuojant morkas, saugokite krumplius.
2. Dideliame dubenyje išsukite cukrų su aliejumi ir vanilės ekstraktu, kol gausis vienalytė masė.
3. Įmuškite kiaušinius ir plakimo šluotele arba šakute įplakite juos į cukraus ir aliejaus masę. Plakite tol, kol masė taps vientisa.
4. Galiausiai įmaišykite sutarkuotas morkas, maltus migdolus, miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir žiupsneliu muskato.
5. Tešlą supilkite į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą apvalią kepimo formą (24 cm skersmens). Kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai pagels - apie 40 min. Norėdami patikrinti, ar pyragas iškepęs, jo viduryje įsmeikite medinį dantų krapštuką. Jei ištraukus dantų krapštukas daugiau - mažiau švarus, pyragas yra iškepęs.

10 komentarų:

Indrė rašė...

O aš dažniausiai būnu iš tų kurie "dar 5 minutes pamiegam" ir "šiandien būsiu graži be makiažo arba nepavalgius" :D tenka rinktis. Anksčiau atsikeliu tik prieš ypač svarbius įvykius :)

Niam niam noriu pyrago. Tokio. Mmm seniai bekepiau morkinį. Atrodo tikrai toks drėgnas drėgnas, kaip tik prie arbatos.

Viktorija rašė...

O man gaunasi atvirkščiai. Vakare nesijaučiu pavargusi ir galiu ilgai ką nors veikti, o ryte niekaip negaliu pabusti :) Bet užtat, morkų pyragus labai mėgstu :)))

Vilma rašė...

Simona, aš irgi nemėgstu rytais lėkti galvotrūksčiais - keliuosi daug anksčiau negu išeinu į darbą, lėtai pusryčiauju, pažiūriu "Labą rytą" su žiniomis, orų prognozėmis bei laikraščių naujienomis, išgėrusi arbatą padarau pusryčius dar miegančiam vyrui ir einu rengtis. Darbo dienos man neatrodo žiaurios, nes randu laiko ir sau.
Tik tarp mūsų vienas mažas skirtumas - pyragai pusryčiams man brrrr, dažniausiai noriu ko nors nesaldaus. :)

Sima rašė...

Indre, mano vyras yra iš tų, kuris miega iki paskutinės sekundės, ir buna gražus be pusryčių :) ir net nebandyk jo žadinti :D pyragas iš tiesų labai labai drėgnas :)

Viktorija, aš irgi mėgstu panaktibaldžiauti, bet prisiverčiu save nueiti miegoti anksčiau, kad galėčiau mėgautis ramiu rytu ir mažais jo ritualais :)o morkų pyragas tikrai tikrai didžiulis gėris...;)

Vilma, sutinku su tavim 100 proc., ankstyvi rytai savotiškai įprasmina darbo dieną, nes atsiranda laiko sau ir pasimagavimui tuo:)Man ir visokių rytų būna: kartais norisi ko nors saldaus, o kartais nieko saldaus neina praryti, bet pyragai, ypač drėgni, dažniausiai tinka skrandžiui :D

Anonimiškas rašė...

Kokia šaunuolė, taip anksti keliesi!Ir aš turiu tokią svajonę, tikiuosi, kada nors pavyks anksti gultis ir keltis, nes bundantis pasaulis yra nuostabus:)
Man labai patinka tavo blogas ir pyragą būtinai išbandysiu. Ačiū:D

Sima rašė...

Anonimiškas, manau, jei labai labai norėsi būtinai prisipratinsi ankstyvus rytus :) Ačiū už gražius žodžius :) Labai ;)

Asta rašė...

Labai skanios nuotraukos. O morkytes kuriuo momentu į tešlą sudėti? Prieš miltus ar po?

Simona rašė...

Asta, ačiū gražius žodžius :) Pataisiau, labai ačiū už pastebėjimą ;)

Public Pervert rašė...

Myliu morkas - virtas, troškintas, keptas, žalias, su cukrum, be cukraus. Superinė daržovė. O vien mintis ją integruoti į desertą priverčia svajingai užversti akis į viršų. Tiesą pasakius, ragavau pyragą tik ištraukusi jį iš orkaitės. Pritrūko man skonio, tad užsiverčiau ant viršaus ledų. Tik praėjus šiek tiek laiko ištraukiau jį iš šaldytuvo ir nustebau, koks nuostabus išradimas tas morkų pyragas. Net du snobai, negalintys pakęsti morkų, įvertino šį kūrinuką teigiamai. Tad, didžiausias mano patarimas - žmonės, nebūkit rajūs, palaukit, kol tas vargšas pyragas atvės! 10 balų.

Simona rašė...

Tokia meilė morkoms yra labai puikus bei itin sveikas dalykas...o tarkuotos morkos su cukrumi - vienas skaniausių vaikystės desertų :)
Man šis pyragas skanus ir šiltas ir šaltas :)Jį kepu pakankamai dažnai, nes būtent, net i morkas kreivai žiūrintys piliečiai,jį skanauja greitu tempu:D Džiugu, kad išbandei :)