2020 m. gegužės 23 d., šeštadienis

Kokosinė kynvos košė "Obuolių pyragas"

Šį rytą prabudome vos prabrėškus, kai mūsų nedidelio kambario langą pasiekė pirmieji saulės spinduliai. Lovoje išgėrėme po puodelį dvigubo espreso, paskui po dar vieną, tik jau balintą karštu migdolų pienu. Šiandien sakysime sudie senajai kambario sienų spalvai. Nežinau kodėl, bet dažų kvapas man visad asocijuojasi su vasara. Kaip ir šaldiklio ištuštinimas.  



Ta proga antrą dieną iš eilės verdu kynvos košę, pagardintą obuoliais, kurie eksperimentiniais tikslais pernai vasarą buvo užšaldyti. Su prieskoniais apkeptus rūgštokus obuolius, pasaldinu medumi, užkraunu ant garuojančios košės, ant viršaus nepagailiu sezamų sėklų pastos. Visai nebloga dienos pradžia. Jei išbandysite šį receptą, būtinai papasakote, ar ir jums jis apsuko galvą ir širdį?




2 valgytojams reikės:
80 g kokosų pieno (rinkitės riebesnį (18 proc. riebumo) ir kaip įmanoma grynesnį)
160 g migdolų pieno (augalinį pieną rinkitės priekabiai, kad jame nebūtų pridėta cukraus)
1 cinamono lazdelės (arba 
1/3 arbatinio šaukštelio malto cinamono)
Žiupsnio druskos
80 g bolivinių balandų (kynvos) sėklų

20 g razinų (jei norite, kad būtų saldžiau, imkite 30 g)
1 arbatinio šaukštelio kokosų aliejaus
1 vidutinio dydžio obuolio
1/3 arbatinio šaukštelio malto cinamono
1/6 arbatinio šaukštelio malto imbiero
1/6 arbatinio šaukštelio malto kardamono
1-2 arbatinių šaukštelių medaus
1-2 arbatinių šaukštelių sezamų pastos Tahini
Papuošimui (nebūtina): moliūgų sėklų, džiovintų šlkmedžio uogų, riešutų 

Kokosinė kynvos košė "Obuolių pyragas"

1. Į prikaistuvį supilkite kokosų pieną, migdolų pieną ir įmeskite cinamono lazdelę, išmaišykite. Šį mišinį užvirkite ant vidutinės ugnies, kartas nuo karto pamaišant. Tuo tarpu kynvos sėklas supilkite į tankų sietelį ir nuskalaukite po šaltu tekančiu vandeniu.
2. Nuskalautas kynvo sėklas, razinas ir žiupsnį druskos suberkite į prikaistuvį pas verdantį pieną, išmaišykite, užvirkite ir, vis pamaišant, virkite pridengę ant lėtos ugnies 15 minučių. Tada išjunkite ugnį. Palaikykite prikaistuvį uždengtą 5 minutes.
3. Tuo metu, kol košė verda, paruoškite obuolių pagardą. Obuolį, išėmę sėklas, susmulkinkite 2 cm kubeliais. 4-5 minutes pakepkite šiuos kubelius keptuvėje su kokosų aliejumi, kad šiek tiek suminkštėtų. Suberkite cinamoną, imbierą, kardamoną, supilkite medų ir pakaitinkite dar minutę.
4. Iš išvirusios košės išimkite cinamono lazdelę. Sukrėskite košę į dubenėlius, ant viršaus dosniai užkraukite obuolių ir apšlakstykite sezamų pasta Tahini.

Komentarų nėra: