2020 m. gegužės 1 d., penktadienis

Avižinių dribsnių košė su mėlynėmis

"Nesakyk, kad neturi pakankamai laiko, nes Tu turi lygiai tiek pat valandų per parą, kiek jų turėjo Mikelandželas, Motina Teresė, Leonardo da Vinči, Tomas Džefersonas ir Albertas Einšteinas."
H. Jackson Brown Jr



Labai dažnai mintyse, o ir garsiai pasakau: "dabar visai neturiu laiko", "kaip man trūksta laiko", "daryčiau, jei turėčiau daugiau laiko", "abejoju, ar ateity turėsiu daugiau laiko" ir t.t. Kad ir prieš gerą pusvalandį pagalvojau, jog būtų neblogai papildomas truputis laiko - viena kita valanda - šioje įpusėjusioje dienoje. Vienas iš mano mėgstamiausių kompozitorių - Volfgangas Amadėjus Mocartas, būdamas penkerių, pradėjo kurti muziką, o 35-erių mirė, palikdamas apie 640 kūrinių! Ar jis turėjo daugiau valandų paroje? Žinoma, ne.



Tiesa ta, kad, skųsdamasi laiko stygiumi, tingiu ar išsisukinėju arba nuo nežinojimo nuo ko pradėti, arba nuo aistros trūkumo imtis tam tikros veiklos. Kartais nuo baimės. Tiesa ta, kad visi mes turime 24 val. paroje ir tik nuo mūsų pačių priklauso, ar per jas nuversim kalnus, ar tyliai praplauksim pasroviui, besiskųsdami laiko trūkumu. Visada galim pasirinkti, kiek bus verta kiekviena mūsų valanda. Truputį baisu suvokti, kad laiko netrūksta, kad kartais pritrūksta noro ir motyvacijos, o gal savęs pažinimo.

„To, kas mums atrodo neįmanoma, galbūt paprasčiausia nesistengėte padaryti.“ – Johanas Volfgangas Gėtė 



Ką gi, grįžkime prie avižinės košės. Aš labai mėgstu minkštą, purią, kreminę, kiek skystoką avižinę košę - tiek iš sveikų, nesusmulkintų avižų grūdų, tiek iš viso grūdo avižinių dribsnių, tiek iš maltų avižų. Šįryt, patikrinus šaldiklio atsargas, radau šiek tiek mėlynių bei saują šilauogių. Todėl nusprendžiau paskutinį kartą prieš naują šių uogų sezoną išsivirti cinamoninės avižinių dribsnių košės su jomis. Ši košė tikrai verta dėmesio: kaisdamos mėlynės atskleidžia savo skonį, kuris dar labiau sužiba būtent dėl cinamono. Neatšildytas mėlynes į košę verčiu pačioje virimo pabaigoje, jų netroškinu, tik leidžiu perkaisti, kad  neprarastų savo tvirtumo. Nėra nieko smagiau, nei pajusti burnoje sprogstančius mėlynių burbuliukus💙



Avižinių dribsnių košė ir sveika mityba: visada ir niekada

VISADA:
⮚ renkuosi viso grūdo avižinius dribsnius;
⮚ įberiu cinamono, kuris padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje;
⮚ įmaišau gerųjų riebalų (nerafinuoto kokosų aliejaus arba ghee - lydyto sviesto), kurie kaip ir cinamonas, padeda palaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje, taip energija nenukrenta staiga ir jos užtenka visam rytui;
⮚ įdedu uogų (jose gausu antioksidantų) ar vaisių, kurie košei suteikia natūralaus saldumo.

NIEKADA:
⮚ neperku greitai paruošiamų, užplikomų avižinių dribsnių, taip pat tokių, kurie "pagardinti" pridėtiniu cukrumi, įvairiais skoniais;
⮚ nededu cukraus, džiovintų vaisių su pridėtiniu cukrumi;
⮚ nebalinu grietinėle, karvės pienu, vietoj jų renkuosi naminį migdolų/avižų pieną ar anakardžių grietinėlę.

1 pusryčiautojui reikės:
1 arbatinio šaukštelio nerafinuoto kokosų aliejaus
1/2 puodelio viso grūdo avižinių dribsnių
1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono (labai svarbi košės sudedamoji dalis)
2/3 puodelio verdančio vandens
1 puodelio mėgstamo augalinio pieno (pvz.: migdolų, avižų ir pan.)
Gero žiupsnio/dviejų druskos (dar viena labai svarbi košės sudedamoji dalis)
1/2 puodelio šviežių arba šaldytų mėlynių
1 arbatinio šaukštelio medaus (nebūtinai, man paprastai užtenka saldumo iš mėlynių ir cinamono)

Avižinių dribsnių košė su mėlynėmis

1. Vidutiniškai karštame nedideliame puode išlydykite kokosų aliejų ir į jį suberkite avižinius dribsnius. Pakepinkite, retkarčiais pamaišant, maždaug 3 minutes, kol pakvips ir avižų dribsniai lengvai pagels (bet nereikia apskrudinti).  
2. Į puodą pas apkepintas avižas suberkite cinamoną, supilkite verdantį vandenį (darykite tai atsargiai), išmaišykite, tada supilkite pieną, užvirkite, vis pamaišant, ant vidutinės ugnies.
3. Įberkite druskos, sumažinkite ugnį ir, vis pamaišant mediniu šaukštu, virkite apie 10 - 12 minučių, priklausomai nuo avižinių dribsnių rūšies, kol košė sutirštės ir suminkštės.
4. Į košę atsargiai įmaišykite mėlynes, kad jos nesusitrintų, užvirkite, uždenkite puodą dangčiu, nukelkite nuo ugnies ir leiskite košei keletą minučių pastovėti, kad taptų kremine ir puria.
5. Paragaukite, ar netrūksta druskos, cinamono. Jei norisi, paskaninkite trupučiu medaus.

P.S.: sukūriau trumpą filmuką, kaip išvirti šią košę: 


Komentarų nėra: