2018 m. lapkričio 4 d., sekmadienis

Mano firminis kalakutienos Ragu su raudonaisias lešiais

Šiandien su Barzdžiumi pabudome vėlai, gerokai po šešių - taip jau būna, kai nereikia eiti į darbą. Miestas vis dar skendėjo tirštoje prietemoje, todėl gurkšnodami kavą tingiai drybsojome lovoje ir atsikėlėme tik įsidienojus, apie vienuoliktą, kai gerokai išalkome. Taigi pusryčių planai buvo atšaukti ir ėmėme galvoti kas greitai pasigamintų ir vienodai skaniai valgytųsi ir sekmadienio popietę, ir pirmadienį, likučius pasišildžius darbe. Pirma mintis, kuri atėjo į galvą, tai - kalakutienos Ragu su raudonaisias lešiais, kuris niekada nenuvilia, kai nėra daug laiko. Žiemiškas ir sotus.       

Šis mano (galima sakyti) firminis receptas yra kiek pakeistas Nigellos Lowson greito Ragu receptas. Nigellos receptui reikia karamelizuotų svogūnų (turiu galvoje iš stiklainio), kurių aš beveik niekada neturiu namie, todėl pirmiausia nuo jų ruošimo ir pradedu. Taip belupdama svogūnus, prisiminiau, kad nebeturime ir juodųjų serbentų vyno Voruta. Niekas neprašė manęs jo reklamuoti (tiesiog šiame troškinyje jis itin tinka), taigi, kol aliejuje karamelizavau svogūnus ir čirškinau šoninę, Bardžius išėjo į parduotuvę. Be pusiau saldaus vyno, šoninė yra dar vienas būtinas ingredientas, kadangi ji troškiniui suteikia gardaus skalsumo ir aromato. Verta paieškoti šaltai rūkytos, supjaustytos plonomis juostelėmis, tada ją beliks tik sukarpyti virtuvinėmis žirklėmis į karštą aliejų prie svogūnų.



Barzdžiui grįžus su vynu namo, po virtuvę jau buvo pasklidęs nuostabus aromatas, bet kai į puodą suverčiau faršą, įtarkavau česnako ir supyliau beveik pusę puodelio vyno ir pomidorus, atsiskleidė tikroji kvapų magija. Po pusvalandžio troškinys buvo sutirštėjęs, lešiai visiškai ištirpę, o aromatas - vis dar toks pat fantastiškas. 

Tada dar garuojantį troškinį mediniu šaukštu kabinome į dubenėlius, o ant viršaus dosniai užtarkavome lengvai besilydančio Čederio sūrio, kuris nuo troškinio karščio iš lėto tirpo ir savo pieniškomis natomis maloniai sušvelnino padažo tekstūrą. Tai 100 proc. mano stiliaus maistas - nuo pirmo kąsnio, paragaujant, ar užtenka druskos, iki paskutinio, "išlaižant" puodą. Žodžiu, receptas - tikrai vertas, kad išbandytumėte ir kartotumėte. 





4 porcijoms reikės:
1 valgomojo šaukšto aliejaus kepimui
2 vidutinio dydžio svogūnų
130 g šaltai rūkytos šoninės
500 g kalakutienos faršo
2 česnako skiltelių
80 ml pusiau saldaus vyno (aš naudoju juodųjų serbentų vyną Voruta)
400 g konservuotų kapotų pomidorų
130 g raudonųjų lešių
125 ml karšto vandens iš virdulio
Čederio sūrio (naudokite tikrą, kokybišką sūrį)
Druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Mano firminis kalakutienos Ragu su raudonaisias lešiais

1. Svogūnus nulupę, perpjovę per pusę, supjaustykite plonais griežinėliais. Įkaitinę puodą supilkite aliejų, suberkite svogūnus ir 1/4 arbatinio šaukštelio druskos, viską gerai išmaišykite, kad svogūnai apsiveltų aliejumi. Kepkite, vis pamaišydami, ant vidutinės ugnies apie 15 minučių, kol svogūnai taps rusvi. Jei matote, kad svogūnai kepa kiek per greitai, sumažinkite ugnį iki nedidelės.
2. Kol svogūnai karamelizuojasi, supjaustykite šoninę apie 1 cm dydžio gabalėliais. Suberkite šoninę pas svogūnus ir kepkite pamaišant ant vidutinės ugnies apie 4-5 minutes, kol šoninė apskrus.
3. Sudėkite faršą, įtarkuokite česnako skilteles ir padidinę ugnį kepkite, nuolat faršą smulkindami šaukštu ar šakute, kad mėsa nesušoktų į stambius gabalus, o išliktų biri.
4. Kai neliks raudonos mėsos, supilkite vyną, viską gerai išmaišykite ir pakaitinkite keletą minučių, tada sukrėskite pomidorus, lešius, supilkite vandenį, įberkite 1/3 arbatinio šaukštelio druskos bei tiek pat maltų pipirų. Viską gerai išmaišykite, užvirkite, sumažinkite ugnį ir palikite 20 minučių lėtai troškintis. Nepamirškite vis pamaišyti. Kol troškinsis, puodą laikykite pridengę dangčiu.
5. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų. Tiekdami pabarstykite tarkuotu Čederio sūriu. Labai tinka su bulvių koše arba polenta.   

2 komentarai:

Unknown rašė...

Nuostabiai,aciu;)

Simona rašė...

Labai džiaugiuosi :)