2018 m. spalio 28 d., sekmadienis

Japoniška žuvienė („Ishikari Nabe“)

Šiuo metu - tai mano pati mėgstamiausia sriuba brūkšnelis troškinys (tokia švelni, kvapni, tiršta, atlaidi eksperimentams)!!! Kol bandžiau sugalvoti nuo ko pradėti šį įrašą, net nepastebėjau, kaip šalia pasidėtas didelis puodelis, sklidinas kakavos, tapo tuščias. Taigi manau, jog pats metas imtis rašymo. Šitą sriubą pradėjau virti prieš gerus du metus, kai iš Romos įsimetusi į lagaminą parsivežiau japonišką molinį puodą Donabe. Nors jį pirkdama, daugiau galvojau apie tai, kaip jis dailiai pozuos nuotraukoms, bet galiausiai gavosi taip, kad šį puodą naudoju daug daug dažniau, nei fotografuoju. Jeigu tokio ar panašaus molinio puodo neturite, paieškokite storadugnio, gerai išlaikančio šilumą, kad sriuba virtų kuo ramiau ir lėčiau.     





Kas tai per sriuba? Ji verdama iš lašišos, daržovių ir grybų, sutirštinama pakepintais miltais ir, baigiant virti, papildoma miso pasta. Turiu prisipažinti, kad ruošdama receptus knygai, šios sriubos nebuvau įtraukusi, kadangi ją paprastai balinu ne karvės ar sojų pienu, o kokosų pienu, kuris nėra įprastas Japonijos virtuvei. Bet kadangi mes šią sriubą labai mėgstame ir kiekvieną kartą, jos išsivirus, sulapnojame akimirksniu, persigalvojau. Ką padarome? Sulapnojame? Taip, taip, sulapnojame, tai yra godžiai suvalgome, kaip tris dienas nieko burnoje neturėję.




Žinau, kad jau beveik Helovynas, ir turėčiau rašyti apie išpjaustinėtus moliūgus arba oranžinius keksiukus, aplipusius saldaus glajaus "voratinkliais", bet nebūtinai šią sriubą virkite dabar, sugrįžkite prie šio recepto lapkritį, kai kąs šioks toks šaltukas, kai pasižvalgę po prekybos centrą, rasite šviežios lašišos ir po ilgos darbo dienos kils mintis pasilepinti. Šios sriubos, kas visai nekeista, labiausiai ir norisi būtent šaltuoju metų laiku, keičiantis orams, kai kūnas ir širdis patys prašosi šildančio, raminančio, naminio maisto. Kol dar nešildė (apsimuturiavusi keliais megztiniais), regis, gaminau ją daugiau nei kelis kartus.    




Šis receptas įkvėptas Naoko Takei Moore ir Kyle Connaughton žuvienės su miso pasta ir sojų pienu. Nėra čia ko slėpti: vos išvydusi jų žuvienės nuotrauką, kur daržovių ir lašišos gabaliukai užbalintame tirštame sultinyje atrodo taip subtiliai tarsi japonų vėduoklė, iš karto užsimaniau išsivirti šios sriubos.




Ji yra pirmas ir antras patiekalas viename dubenėlyje, joje daug morkų, saldžiųjų bulvių, brokolių, o miso pasta ir sakė ją pripildo itin sodraus aromato. Tradiciškai ši sriuba balinama karvės arba sojų pienu, bet, mano nuomone, labiausiai čia tinka kokosų pienas. Trumpai apvirti brokolių žiedynai sučiumpa tirštą sultinį, kuriam saldžiosios bulvės ir morkos paskolina saldumo, bet geriausia dalis šioje sriuboje, žinoma, yra sultingi lašišos gabalėliai. 


4 valgytojams reikės:
500 g šviežių lašišų filė be odos
1 didelės morkos (nuskutus - apie 100 g)
1 vidutinio dydžio saldžiosios bulvės (nulupus - apie 200 g)
1 nedidelio brokolio (nupjausčius mažąsias brokolio šakeles, jų turi gautis apie 150 g)
200 g mažų pievagrybių
1 vidutinio dydžio svogūno
2 valgomųjų šaukštų sviesto Ghi
2 valgomųjų šaukštų kvietinių miltų
2 valgomųjų šaukštų sakės
500 ml karšto daržovių sultinio
90 ml šviesios miso pastos
400 ml kokosų pieno iš skardinės
Druskos
Japoniška žuvienė („Ishikari Nabe“)

1. Lašišos filė supjaustykite nedideliais kubeliais (daugmaž 3*3 cm). Pasūdykite šaukšteliu druskos, išmaišykite ir atidėkite į šalį pusvalandžiui.
2. Tuo metu paruoškite daržoves: nuskuskite morką ir supjaustykite plonais pusmėnuliais (apie 3 mm storio). Saldžiąją bulvę nulupkite ir supjaustykite apie 1 cm kubeliais. Nupjaustykite mažąsias brokolio šakeles. Nulupkite pievagrybius. Nulupkite svogūną ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
3. Prikaistuvyje ištirpinkite ir įkaitinkite sviestą, suberkite svogūną ir kartkartėmis pamaišydami kepkite 5-7 minutes ant mažesnės nei vidutinė ugnies, kol šis suminkštės. Jei naudojate sultinio kubelį, kol kepa svogūnas, pasiruoškite jo pusę litro.
4. Į apkepusius svogūnus suberkite miltus ir gerai išmaišykite, taip maišydami pakepkite 1-2 minutes, tada supilkite sakę, išmaišykite. Į miltų ir sakės mišinį, intensyviai maišydami, lėtai pilkite karštą sultinį. Kelias minutes jį vis maišydami pakaitinkite, tada suberkite morką ir saldžiąją bulvę, išmaišykite. Užvirkite, tada kuo labiau sumažinkite ugnį ir virkite apie 10 minučių. 
5. Suberkite grybus bei brokolius, išmaišykite, užvirkite, masė bus tiršta, bet nesigundykite pilti vandens, taip ir turi būti, palengva virkite dar 5-6 minutes.
6. Miso pastą sumaišykite su kokosų pienu. Kai brokoliai bus suminkštėję, supilkite šį mišinį į puodą, užvirkite ir sudėkite popieriniu ranšluostuku nusausintą lašišą. Lėtai (į paviršių pakyla vos keletas sultinio burbuliukų per sekundę) virkite 4-5 minutes. Tada puodą uždenkite ir leiskite keletą minučių pastovėti.    

Komentarų nėra: