2017 m. lapkričio 5 d., sekmadienis

Užkepti kukurūzų traškučiai ("Nachos")

Ar gali būti kas paprasčiau (pagaminama vos iš trijų sudedamųjų dalių) ir patogiau (visai be skubėjimo ir streso), paruošti draugų pasisėdėjimui, filmo žiūrėjimui ar šiaip, pavyzdžiui, romantiškiems šeštadienio naktipiečiams, nei užkepti kalną kukurūzų traškučių? Nachos - taip vadinamas šis patiekalas, esu ruošusi kokį šimtą kartų, skirtingose virtuvėse, naudodama skirtingų gamintojų sudedamąsias dalis ir visada jie man pavyksta kuo puikiausiai. Išties tai net ne receptas, o veikiau idėja.


nachos komplektuoju iš storų ir traškių kukurūzų traškučių, marinuotų jalapenų griežinėlių ir turtingo čederio, kuris be vargo per keletą minučių ištirpsta orkaitės karštyje ir lėtai, be formos nugrimsta į nachos gelmes. Ir nors ne kartą taip užkeptus kukurūzų traškučius esu valgiusi pačius vienus, jie tobulai susigroja su aštria namine gvakamole ir gaiviu graikišku jogurtu. Dėl to, kaip patiekti gvakamolę su jogurtu, nuspręskite patys, aš dažniausiai juos sukrečiu ant užkeptų kukurūzų traškučių viršaus, nes man taip gardžiau; bet galite šiuos padažus patiekti šalia, kad ir dviejuose plačiuose dubenėliuose.

Atkreipkite dėmesį, kad šie nachos - užkepti ne vienu sluoksniu, o sluoksnis po sluoksnio ir yra labiau panašūs į skruzdėlyną. Aš darau taip: visų pirma išsirenku kepimo indą, kuriame formuosiu kukurūzų traškučių statinį, jame kloju traškučių sluoksnį, pabarstau jį jalapeno griežinėliais ir sūriu, tada kepimo indą trumpam pašaunu į gerai įkaitintą orkaitę, kol sūris išsilydo, ir taip užkloju dar keletą tokių pat sluoksnių, kol pastatau norimo aukščio ir pločio kūgį.  

Gaunasi labai greitas ir puikus rezultatas - karšti, apskrudę, traškantys kukurūzų traškučiai, kuriuos norisi kuo greičiau paimti tarp pirštų, ištirpęs sūris ir šildantis aštrumas, jei sluoksniuojant negailėdami užbersite jalapeno griežinėlių. Kukurūzų traškučiai, apgaubti ištirpusiu sūriu, gvakamole bei jogurtu, kiek suminkštėja, todėl ragaujant, jauti ir traškumą, ir minkštumą. 

Tai nėra iš tų valgių, kurio likučius sudėsite į šaldytuvą ir godžiai surysite kitą dieną, tiesiog stovint prieš šaldytuvą, todėl nachos ruoškite tiek, kiek įveiksite daugmaž vienu prisėdimu.

4 valgytojams prireiks:
250 g kukurūzų traškučių (paprastų, be jokių papildomų skonių)
Marinuotų jalapenų griežinėlių (pagal skonį, aš naudoju apie gerą saują)
100 - 150 g čederio sūrio
Patiekimui: keleto šaukštų tiršto graikiško jogurto, naminės gvakamolės (receptą rasite čia: http://mukatanas.blogspot.lt/2011/07/tuomet-seke-tas-grazus-sezonasvasara.html)  

Užkepti kukurūzų traškučiai ("Nachos")

1. Iki 200 C temperatūros įkaitinkite orkaitę. Smulkesne arba "burokine" tarka sutarkuokite sūrį.
2. Į kepimo indą suberkite pusę kukurūzų traškučių, apibarstykite juos puse pasirinkto kiekio jalapeno griežinėlių ir puse sūrio. Pašaukite į orkaitę (per vidurį) 4-5 minutėms, kol sūris išsilydys.
3. Atsargiai ištraukite kepimo indą, sluoksniuokite toliau: dėkite pusę likusio kiekio traškučių, pusę likusio kiekio jalapenų ir pusę likusio sūrio. Vėl pašaukite į orkaitę (per vidurį) 4-5 minutėms, kol sūris išsilydys.
4. Galiausiai sukraukite likusius traškučius, dar šiek tiek jalapenų griežinėlių ir likusį sūrį ir pašaukite į orkaitę (per vidurį) 3-4 minutėms, kol sūris išsilydys, o traškučių pakraščiukai dailiai apskrus. Neperkaitinkite, kad sūris išliktų tąsus.
5. Patiekite dar karštus su gvakamole ir graikišku jogurtu.  

1 komentaras:

Vytautė rašė...

O dieve, vien į nuotraukas žiūrint jau man seilė varva.. :D Belekaip mėgstu meksikietišką virtuvę, nes nuo jos man NIEKADA nebūna sunkumo jausmo - viskas susivirškina ir viskas ore. Na ir žinoma - SKANU :)) Ir dažniausiai tik namie ir bandydavau kažką, tik nežinau, kiek ten arti tiesos pavykdavo, na bet visgi. Nes kažkaip nelabai žinojau, kur būtų galima paragaut nueit. Dabar tik šią vietą kol kas esu atradusi - https://www.panorama.lt/parduotuves/guacamole - dar ne viską išragavau, bet kol kas buvo gerai :) Bet namuose eksperimentus ir toliau darau, aišku :D ir šitą meksikietišką skruzdėlyną tikrai bandysiu :)))