2017 m. lapkričio 24 d., penktadienis

Avižiniai pasninko sausainiai (be pieno produktų ir be kiaušinių)

Laikas, prarastas ruošiantis Kalėdoms, nepaisant to, kokio amžiaus buvau ar esu, man visada buvo ir yra atrastas laikas.


Šiuo laikotarpiu dažnai atsiduriu kitoje laiko plotmėje - kartais mintimis nuskrieju į ateitį, o kartais į vaikystę, prisimenu, kaip tūpčiodavau ir šūkaliodavau prie pečiaus (dabar net sunku patikėti), nuoširdžiai vildamasi, kad, mane išgirdęs Kalėdų Senelis, nusileis kaminu į virtuvę. Įdomu, kaip būčiau reagavusi, jei netikėtai jį būčiau išvydusi prieš save.


Prisimenu, kaip, jau kiek paaugusi, antroje klasėje per kalėdinį vaidinimą suvokiau, kad prieš mane – ne tikras Kalėdų Senelis, o tiesiog persirengęs mokytojos vyras, tačiau šis žinojimas visiškai netrukdė tikėti Kalėdų seneliu ir dovanomis, kurias jis palieka po išpuošta egle. Gal tai absurdiška ar naivu, bet dar ilgai tikėjau, kad tikrasis Kalėdų Senelis gyvena netoli Šiaurės ašigalio, kad jo greitakojai elniai juda supermeno greičiu ir kad dovanų maišas toks didelis, jog jame telpa visų gerų vaikų dovanos ir Kalėdų Seneliui Kalėdų naktį nebereikia grįžti į Šiaurę prisipildyti dovanų maišo iš naujo. 



Prisimenu spalvingą, bet sunkią ir šiurpią pasakų knygą apie ryškiadantį, raudoną švarką dėvintį, ūsuotą kareivėlį Spragtuką ir suskaitytus jos puslapius, kuriuos vos palietus pirštais, užliedavo giedra, romantiška melancholija. Prisimenu ir daug vėlesnes Kalėdas, kai mūsų šeimai sunkiu laikotarpiu mamos draugė padovanojo Kalėdų eglutės žaisliukų, nertų vašeliu smulkioms akutėms, iki šiol jais kasmet puošiu žaliaskarę ir taip kasmet pasaulis tampa toks lengvas ir šiltas, kad ir kas būna nutikę.



Dar vienas dalykas, be kurio neįsivaizduoju Kalėdų laukimo, yra pasninko sausainių kepimas. Net jei nesilaikote pasninko ar nesate didžiausi sausainių mėgėjai, rekomenduoju prieššventinį žiemos darbymetį pasaldinti šiais gardžiais kepinukais. Jiems reikės avižų miltų ir kokosų sviesto, kuriuos geriausia pasiruošti iš anksto. Turint iš anksto pasiruošus avižų miltų ir kokosų sviesto, šiuos sausainius galima iškepti beveik vienu lengvu rankos mostu. Sausainiai yra minkšti, sodraus skonio, ne per saldūs ir ne sausi, skoniu primena klasikinius avižinius sausainius. 



Išeis viena didelė skarda:
180 g avižų miltų (juos visada gaminu namuose: pilno grūdo avižų dribsnius sumalu iki miltų smulkintuvu arba kavamale) 
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus (geriausia su natūralia vanile)
Gero žiupsnio druskos
1 valgomojo šaukšto maltų linų sėmenų
3 valgomųjų šaukštų šalto vandens
4 valgomųjų šaukštų kokosų sviesto* (*-kaip jį pasigaminti namuose, skaitykite žemiau; tai nėra tas pats, kas kokosų aliejus)
7 šviežių datulių (be kauliukų)
60 ml natūralaus klevų sirupo (jokiu būdu ne to, kuris gaminamas iš kukurūzų ir karamelinio dažiklio)

Avižiniai pasninko sausainiai

1. Įjunkite orkaitę ir nustatykite, kad kaistų iki 180 C. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite avižų miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską.
3. Mažame dubenėlį sumaišykite linų sėmenis su vandeniu ir atidėkite į šalį kelioms minutėms pabrinkti.
4. Kokosų sviestą trumpai pašildykite mikrobangų krosnelėje, kol suminkštės. Būkite atidūs, jog kokosų sviestas neprisviltų.
5. Į smulkintuvą sudėkite linų sėmenų tyrę, suminkštėjusį kokosų sviestą, datules bei klevų sirupą ir malkite tol, kol gausite vientisą lipnią tyrę.
6. Skystą masę sumaišykite su sausa mase, kol gausite tešlos rutulį.
7. Tarp dviejų kepimo popieriaus lapų iškočiokite tešlą, kad ji būtų apie 1 cm storumo. Jei mėgstate traškesnius saisainius, tešlą iškočiokite ploniau - apie 0,5 cm strorumo. Formelėmis išspauskite sausainius.
8. Dėkite į kepimo skardą ir kepkite apie 7-10 minučių, kol sausainių pakraščiukai šiek tiek apskrus. Šie sausainiai kepdami nesiplečia, todėl galite išdėlioti vieną šalia kito. 

* Kokosų sviestui reikės tik kokosų drožlių. Suberkite kokosų drožles į virtuvinį kombainą ar smulkintuvą ir malkite. Jau po kelių minučių kokosų drožlės virs košele, o po keliolikos minučių - ir tyrele. Taigi, po maždaug  15 minučių gausite kokosų sviestą. Šaldytuve kokosų sviestas sukietėja, todėl prieš naudojant jį reikia atsargiai pašildyti mikrobangų krosnelėje arba karšto vandens vonelėje.
te daugiau: https://www.15min.lt/maistas/naujiena/virtuve/pasidarykime-pacios-nuostabus-kokosu-sviestas-1044-328551
Jau po kelių minučių pastebėsite, kad kokosų drožlės virsta košele, o ilgainiui ir tyrele.

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/maistas/naujiena/virtuve/pasidarykime-pacios-nuostabus-kokosu-sviestas-1044-328551

5 komentarai:

lututee rašė...

Skaniai susikaitė.. :) kuo galima būtų keisti kokosų sviestą? Ir gal galima medaus dėti vietoje klevų sirupo?

Simona rašė...

Dėkoju :) lb smagu man dėl to! Galite naudoti bet kokį kitą riešutų sviestą - žemės riešutų, migdolų ir pan. O klevų sirupą drąsiai galima keisti medumi.

Caffe e Latte rašė...

O man labai smalsu tas kokosų sviestas - iš kokio kiekio drožlių jį darėte? Va, paskaičiau, kad galima keisti kitu riešutų sviestu, bet kokosą dedate, turbūt, ir dėl skonio?
Beje, ačiū, kad dalinatės savo atradimais :) Man visada smagu paskaityti intro ir receptą :)

Simona rašė...

Sveika, aš paprastai imu 2 puodelius kokosų drožlių, o sviesto likutį sunaudoju, virdama košes, į kokteilius, darydama užkandukus ir pan. Kartais užsitepu ant trapučio :D
Taip kokosų sviestą dedu dėl jo skonio, kvapo ir man patinka tekstūra, kažkaip išbandžiau ir prilipo mūsų namuose. Net nesuskaičiuosiu, kiek jau kartų kepiau šiuos saisainius. Man labai patinka, kad juos gali kepti iš karto, o tešla tokia paklusni, kad gali išpjaustyti įvairias formeles.
Ir ačiū, labai ačiū, kad skiriate savo laiko parašyti man :) tai toks malonumas skaityti komentarus - mmmmm :) laiminga

Anonimiškas rašė...

Labai skanus mes darem be datuliu puikiai gavosi,o klevu sirupa keitem i naturalu apelsinu sirupa...:) Kvepia visi namai...Ačiū :)