2017 m. birželio 17 d., šeštadienis

Tzatziki pagardas

Sakoma, kad Tzatziki karaliauja  sunkiausiųjų ištarti patiekalų pavadinimų sąrašo viršūnėje, nors jo sudedamosios dalys labai paprastos. Tzatziki yra nuostabus gaivinantis graikiškos kilmės pagardas, gaminamas iš tiršto ožkų arba avių pieno jogurto, agurkų, česnakų ir žalumynų. Pastaruoju metu jis ir jo ruošimo paslaptys man visai susuko galvą. Išbandžiau ne vieną šio pagardo receptą, kol gimė šis vienintelis ir pats geriausias (aišku, dėl skonio nesiginčijama) manasis tzatziki. Ragaudami jį pajusite ir sūrumą, ir rūgštelę, ir česnakų aitrumą, ir agurkų bei mėtų gaivą...mmmm...

Jeigu atrodo, kad čia viskas labai paprasta ir greita - tai anaiptol: recepte taip, bet gaminant, kaip ir tariant jo pavadinimą, reikia žinoti keletą paslapčių ir pasiplanuoti iš anksto. Gamindama Tzatziki pagardą visuomet naudoju per naktį nuvarvintą graikišką jogurtą, kuris, išrūgoms nusivarvėjus, tampa itin tirštas ir pakankamai rūgštus. Antroji ir lemiama paslaptis: agurkų paruošimas. Kad sutarkuotas agurkas neatskiestų pagardo ir šis nepavandenytų, būtina iš tarkių ištraukti kuo daugiau skysčio.

Tzatziki pagardas yra labai universalus ir gali būti maišomas praktiškai kiekviena proga. Jis gali būti kaip sudedamoji pietų ar vakarienės dalis arba patiektas su daržovėmis ir plokščia rytietiška duona pats sau patiekalas.


2-4 valgytojams prireiks:
400 g graikiško jogurto (tik iš pieno ir raugo, be maistinių priedų, tirštiklių ir pridėtinio cukraus)
1/2 ilgo agurko (apie 250 - 300 g)
2 - 3 česnako skiltelių
1 su puse valgomojo šaukto smulkiai sukapotų krapų
1 valgomojo šaukto smulkiai sukapotų mėtų
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
1 valgomojo šaukto tyro alyvuogių aliejaus + dar šlakelio patiekimui
Druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų 
  
Tzatziki pagardas

1. Ant didelio dubens uždėkite kiaurasamtį, į kiaurasamtį įtieskite kelis marlės sluoksnius, sukrėskite jogurtą, uždenkite marle ir palikite per naktį šaldytuve nuvarvėti.
2. Nuvarvėjusį tirštą jogurtą sukrėskie į dubenį, kuriame ruošite Tzatziki pagardą.
3. Agurką nuplaukite po tekančiu vandeniu. Perpjaukite jį išilgai pusiau ir mažu šaukšteliu išimkite sėklytes, jų neprireiks. Taip paruoštą agurką sutarkuokite burokine tarka į tankų sietą. Jei agurko odelė kietoka, ją nulupkite, stenkitės tai daryti kuo ploniau. Ant sutarkuoto agurko užberkite žiupsnį druskos ir išmaišykite. Palaikykite agurko tarkius siete virš dubenio apie 10-15 min., kad nuvarvėtų skystis. 
4. Tuo metu sugrūskite ar smulkiai sutarkuokite česnako skilteles, sukapokite žoleles, jei dar nesate jų pasiruošęs. Aš mėgstu sugrūstą česnaką sumaišyti su aliejumi, bet tai tikrai nėra būtina.  
5. Tai yra pats svarbiausias šio pagardo gamybos etapas: švelniai nuspauskite agurkus, kad juose liktų kuo mažiau skysčio.  Tai darau paprasčiausiai ranka, nors tam galima panaudoti ir švarų rankšluostuką.
6. Nusausintus agurko tarkius sukrėskite pas jogurtą, supilkite citinos sultis ir aliejų, įberkite druskos (apie 1/4 arbatinio šaukštelio) ir pipirų, įmeskite žoleles bei česnaką ir viską gerai išmaišykite. Paragaukite, ar nieko netrūksta. Tada bent 1 valandą laikykite šį pagardą šaldytuve, kad susidraugautų visi skoniai. Prieš patiekiant apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Komentarų nėra: