2015 m. rugsėjo 19 d., šeštadienis

Jautienos ir pievagrybių troškinys su rudųjų ryžių ir daržovių plovu

Šį sykį Tau rašau prie bruknių arbatos puodelio, ant manęs leidžiantis ankstyvo rudens sutemoms. Vakaras - šiltas, tvankus, nostalgiškas ir jaukus, nuvedęs mane į retro stiliaus kavinę, kurioje visada apima abejonės dėl antro pyrago gabalėlio... O mintys joje nesustabdomai bėga ir pirštų galiukais materializuojasi telefono akrane. Jau labai seniai pastebėjau, kad dažniausiai žmones keičia skaudūs gyvenimo įvykiai ir sukrėtimai, na, o šiaip paprastai... nors jaučiame, o kartais net labai aiškiai žinome, kad kažkas yra negerai, nieko nedarome. 

Vaikystėje visada svajojau turėti tobulą, t.y. tvarkingą, gyvenimą. Buvau gera, kukli ir pavyzdingai besimokanti mergaitė. Liūdnoji šios svajonės dalis yra ta, kad, bijojau pajudėti iš įprastos patogumo zonos ir nerimavau, kur atsidursiu išėjus iš jos, todėl ir augant pasirinkau jau geriau taip, kaip yra, nei kažko imtis. Bet vieną dieną supratau, kad tobulas kitų akyse gyvenimas - ne man.
 
Ar pastebėjote, kad kartais savęs gailestis kažkokiais logiškai nepaaiškinamais būdais tampa patogia gyvenimo dalimi, o šalia jo įsitaiso ir pavydas visiems besišypsantiems aplinkiniams, kurie džiaugiasi gyvenimu ir patys yra jo architektai, neleidžiantys kad jų pasirinkimus projektuotų kiti. Nusprendžiau būti savo gyvenimo architekte.


Būnant pasyviu savo gyvenimo stebėtoju, ima atrodyti, kad kiti nepatiria tiek daug likimo išbandymų, ir kyla pyktis bei susierzinimas ant viso pasaulio, jog esame kažkokiam užburtam rate, iš kurio neįmanoma pabėgti. Nelengva sau pripažinti, kad viskas įmanoma, tik nors esama situacija nieko gero nežada, nesinaudojame išeitimis - paleisti ir keisti, o siekiame viską bet kokia kaina palikti senose vėžėse, tik kad viskas būtų taip, kaip buvo. Visgi, iš patirties sakau -  siekimas išsisukti nuo pokyčių ir atkurti buvusią situaciją tikrai nereiškia geros savijautos, o tik dar labiau apsunkina vidinę būklę. Būkite drąsūs ir viskas bus gerai! 

Šis lengvas ir nesudėtingai pagaminamas rudųjų ryžių ir daržovių plovas maloniai sušildys vėsią rudens dieną bei puikiai papildys jautienos ir pievagrybių troškinį.

2 valgytojams reikės:
Jautienos ir pievagrybių troškiniui:
250 g "Kitchen me" jautienos steiko "Top Sirloin" be kaulo, supjaustyto kubeliais
Aliejaus
Maltų juodųjų pipirų
Druskos (apie 1/4 arbatinio šaukštelio)
1 didelio svogūno
1 valgomojo šaukšto ir 1 arbatinio šaukštelio pomidorų pastos
1/4 arbatinio šaukštelio cukraus
525 ml jautienos sultinio
1 morkos
250 g pievagrybių
1 česnako skiltelės
Petražolių 

Rudųjų ryžių ir daržovių plovui:
1 valgomojo šaukšto aliejaus
1 didelio svogūno
1 česnako skiltelės
Druskos ir maltų juodųjų pipirų
2 vidutinio dydžio morkų
125 g rudųjų ryžių
po 1/3 arbatinio šaukštelio cinamono, džiovintos kalendros ir malto kumino
500 ml daržovių sultinio
1 cukinijos
60 g anakardžių
70 g špinatų lapelių
Šviežių petražolių lapelių   
 
Jautienos ir pievagrybių troškinys su rudųjų ryžių ir daržovių plovu

Jautienos ir pievagrybių troškinys
1. Labai dideliame puode (turi būti platus) įkaitinkite aliejų (apie pusę valgomojo šaukšto) ir 3 minutes pakepinkite padruskintą ir papipirintą mėsą ant didelės ugnies. Paskui išimkite.
2. Svogūną supjaustykite kubeliais. Į puodą įpilkite dar pusę šaukšto aliejaus.Pakepinkite svogūną ant vidutinės ugnies 3-4 minutes, kol šiek tiek suminkštės. Sudėkite pusmėnuliais supjaustytą morką ir pomidorų pastą, maišant, pakepkite keletą minučių.
3. Tuo metu nuvalykite grybus, supjaustykite ketvirčiais ir sudėkite į keptuvę. Sugrąžinkite į keptuvę mėsą.
4. Suberkite cukrų, įmaišykite sultinį ir troškinkite apie 50 minučių. Baigiant trokšti, įtarkuokite česnaką, susmulkinkite petražoles ir užberkite ant troškinio. Švelniai pakaitinkite ir patiekite.
 
Rudųjų ryžių ir daržovių plovas:
1. Susmulkinkite nedideliais kubeliais svogūną ir sutarkuokite česnako skiltelę. Prikaistuvyje įkaitinkite aliejų ir pakepkite svogųną su česnaku, kol suminkštės. Bekepdami įberkite žiupsnelį druskos. Kol kepa svogūnas, supjaustykite morkas plonais pusmėnuliais ir suberkite pas svogūnus, pakepkite apie 5 minutes ant vidutinės ugnies.
2. Suberkite ryžius, cinamoną, kalandras ir kuminą. Viską gerai išmaišykite. Supilkite sultinį. Supjautykite cukiniją stambokais gabalėliais. Kai sultinys užvirs,sumeskite cukinijos gabalėlius, sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite apie 50 minučių, kol ryžiai taps minkšti, o sultinys susigers.
3. Sudėkite špinatų lapelius ir troškinkite dar 5 minutes. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite anakardžius. Padruskinkite, jei reikia, ir papipirinkite. Susmulkinte petražoles ir įmaišykite į plovą.

2 komentarai:

Goda @ Plovas rašė...

Tikriausiai galima tik pasakyti jog fantastiškai atrodo... būtinai gaminsiu šiandien... net seilės kaupiasi kaip gardžiai atrodo :)

Karina rašė...

Dar niekad neteko matyti troskinio ir plovo vienoje vietoje, bet atrodo isties puikiai!