2015 m. rugsėjo 8 d., antradienis

Aluje marinuoti ančių petukai, iškepti obuolių patale

Mane kiekvieną rudenį nepaprastai žavi kaip ima lėtėti laikas. Tada kažkaip daug paprasčiau sugrįžti prie savo prigimtinių ciklų. Atrodo, tiesiog nevalingai leidiesi į kelionę namo, kartais po kojomis pajaučiant nepažįstamas žemes. Pavargstant. Bet jei ne tos nežinomybės ir pavojų kupinos kelionės, kur aš būčiau? Ar žinočiau pro kurias duris įlipti į autobusą? Ar patirčiau po didelę savo mažumu šventę kasdien vien dėl to, kad esu gyva?


Ar galima rudenį palikti nuošaly prasmės klausimą? Vystant žolei ir gelstant medžiams, vis tiek tenka ieškotis atsakymų žvaigždėtame danguje ir sielos kertėse. Atitolti nuo įprastinės rutinos. Keistis. Netgi šiek tiek bijoti. Juk darai šį tą tikrai drąsaus. Prisileidi mintis apie laikinumą ir jo paskirtį.  



Jau seniai pastebėjau, kad šios mintys savyje neša ne tik baimę, bet ir kūrimo jėgą: įkvepia apmąstyti, kas nuveikta ir ką daryti su likusiu laiku žemėje, kaip gyventi pilniau. 

Soko - We Might Be Dead Tomorrow


"Go and make interesting mistakes, make amazing mistakes, make glorious and fantastic mistakes. Break rules. Leave the world more interesting for your being here.”
— Neil Gaiman
 



2 alkaniems valgytojams prireiks:
500 g ančiukų petukų "Lapino puota"
250 ml vandens
4 džiovintų čili pipirų
25 g druskos
25 g rudojo cukraus
2 česnako skiltelių
10 g imbiero
1/2 valgomojo šaukšto juodųjų pipirų žirniukų
1/4 valgomojo šaukšto baltųjų pipirų žirniukų
1/2 valgomojo šaukšto malto cinamono
2 anyžių
1 lauro lapo
1/2 valgomojo šaukšto kuminų sėklų
1/4 valgomojo šaukšto krapų sėklų
2 kardamonų
1/4 arbatinio šaukštelio gvazdikėlių
250 ml tamsaus alaus
1/2 kilogramo obuolių
2 valgomųjų šaukštų medaus
1 valgomojo šaukšto ištirpinto sviesto

Aluje marinuoti ančių petukai, iškepti obuolių patale

1. Kavamale arba grūstuve sutrinkite juodųjų pipirų, baltųjų pipirų žirniukus, anyžius, kumino sėklas, krapų sėklas, gvazdikėlius ir kardamonų sėklas.
2. Į prikaistuvį supilkite sutrintus prieskonius, vandenį, alų, druską, cukrų, čili pipirus, susmulkintas česnako skilteles, susmulkintą imbierą, sulaužytą lauro lapą, cinamoną, išmaišykite ir užvirkite. Virkite 15-20 minučių, prikaistuvį uždengę dangčiu. Atvėsinkite marinatą iki kambario temperatūros.
3. Užpilkite ančiukių petukus marinatu, kad apsemtų ir palikite 24 valandoms marinuotis.
4.Obuolius, išėmę sėklas,supjaustykite ketvirčiais. Sumaišykite su medumi ir tirpintu sviestu. Sudėkite į kepimo formą. Pas obuolius sudėkite itin gerai nusausintus ir nuvalytus petukus. Uždenkite kepimo indą folija ir kepkite iki 150 C įkaitintoje orkaitėje 2 valandas.
5. Nuimkite foliją. Kepkite 30 minučių, apverskite petukus ir kepkite dar 30 minučių.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Nuostabiai teisingos mintys ir fantastiškos nuotraukos! Ačiū už padrąsinimus.

Indrė rašė...

Man patiktų tokia antiena. Šiandien laikau kumščius ir kepsiu visą antį - pirmą kartą pati viena.

Simona rašė...

Anonimiškas, ačiū Tau už man skirtą laiką, kai rašei komentarą. Tai vienas iš tų varikliukų, vis pastumiantis - kurti, nesustoti. :)

Indre, kaip aš pamėgau antieną, sunku net žodžiai apsakyti, koks tai puikis paukštis, kai išdrįsti jį gaminti. Tikiuosi Tau viskas pavyko puikiai ;)