2015 m. balandžio 11 d., šeštadienis

Avižinių dribsnių košė su keptų moliūgų tyre, klevų sirupu ir pekanų riešutais

Avižinių dribsnių košė - dažniausias mano pusryčių patiekalas, kurį sunku pakeisti kažkuo kitu. Geriausia, verdant šią košę, yra tai, kad paruošimo procesas - visiškai nekaprizingas: reikia imti dvigubai daugiau vandens ir neužmiršti kartas nuo karto maišyti. Avižinių dribsnių košė man patinka ir tuo, kad ją lengva skaniai pagaminti be pieno produktų. Be to, avižinių dribsnių košės receptas labai lankstus - priedų yra įvairių įvairiausių, galima įmaišyti bananų ir žemės riešutų sviesto, mėlynių, tarkuotų obuolių ir medaus arba keptų moliūgų tyrės ir klevų sirupo, kaip šį sykį aš ir padariau. Tikrai gera gavosi: košė - minkšta, ne per saldi ir tokia "naminė".

Šis receptas gimė todėl, kad taip jau išėjo, jog iki dabar ant spintelės puikavosi tėvų užaugintas moliūgas. Nenuluptus moliūgų gabalėlius iškepiau šeštadienį, t.y. iš vakaro, o jiems atvėsus šį sekmadienio rytą šaukštu iškabinau minkštimą ir sutryniau. Kad moliūgo skonis išryškėtų dar labiau, skyriau daugiau laiko ir moliūgų tyrę pakaitinau atskirame nedideliame prikaistuvyje. Orandžinę, gardžiai kvepiančią moliūgo tyrę sudėjau, košei baigiant virti, likus kokioms trims - keturioms minutėms iki pabaigos. Dar pagardinau geru žiupsneliu cinamono, o dėl saldumo - medumi ir klevų sirupu. Tik pažiūrėkit, kaip švelniai ir skaniai pageltonavo košė.

Ši košė ir viena yra pakankamai sodri ir gardi. Arba užbarstykite pekanų riešutais, o gal saujele graikinių riešutų - valgytojus dar labiau papirks. Nuostabu! Baigus valgyti, net norisi aplaižyti šaukštą. Aš taip ir padariau.

P.S.: Vis iš naujo klausausi:
Sinead O'Connor - I Don't Know How To Love Him
Tuck & Patti - Time After Time
Tuck & Patti - Let's Stay Together
Snow Patrol - Chasing Cars

P.P.S.: "Kaip mėnulis, išnirkite iš už debesų. Ir nušviskite!" Buda 
 

3 - 4 valgytojams reikės:
1 puodelio (250 ml) keptų moliūgų tyrės
1/2 arbatinio šaukštelio cinamono
3 puodelių su puse (875 ml) vandens
1 puodelio su puse (375 ml) stambių avižinių dribsnių
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
2 valgomųjų šaukštų šviesaus medaus
3-4 valgomųjų šaukštų klevų sirupo
150 g pekanų riešutų

Avižinių dribsnių košė su keptų moliūgų tyre, klevų sirupu ir pekanų riešutais

1. Į prikaituvį suberkite avižas, supilkite vandenį, įberkite druskos ir užkaiskite ant vidutinio karščio, užvirkite.
2. Šiek tiek sumažinkite ugnį ir 15 minučių, kuo dažniau maišydami, virkite.
3. Kol košė verda, į atskirą prikaistuvį supilkite moliūgų tyrę ir maišant kaitinkite, kol šiek tiek sutirštės (apie 6-8 minutes).
4. Likus 3-4 minutėms iki košės virimo pabaigos, supilkite pakaitintą moliūgų tyrę, suberkite cinamoną ir pasaldinkite medumi bei klevų sirupu.
5. Tiekdami ant košės užberkite pekanų riešutų.

2 komentarai:

Rima Stefanija Petrauskaitė rašė...

Ačiū už supažindimą su Tuck and Patti. :)

Simona rašė...

Rima, man taip gera, kai sutinku tos pačios muzikos mėgėjų. Šypsausi :)