2015 m. kovo 11 d., trečiadienis

Vištų kepenėlių, keptų paprikų ir džiovintų slyvų salotos

Šiandien man, kaip gana dažnai nutinka, pasakė, kad ir aš vieną dieną turėsiu užaugti, surimtėti, o tada gyvenimas taps įprastas ir nepastebimas, savaitės dienos susilies į vieną uždangą, it anklodę užklojančią vienus metus po kitų. Niekad neįsižeidžių po tokių ar panašių žodžių, tik šiek tiek nustembu, kodėl dažnas taip nori, kad gyvenimas sustingtų, kai iš tiesų jis yra nuolatinis kitimas. Taip, toks virpantis, svyruojantis, džiuginantis, pravirkdantis, keliantis, numetantis ir nelaukiantis. Bet toks yra gyvenimas. Kam reikia užsimerkti prieš tai, kad kita akimirka gali, apskritai, ir neateiti, pasmerkiant save saugiam egzistavimui. Kam reikia padaryti gyvenimą užtikrintą, nutildžius širdies balsą, o paskui graužtis, kad galėjau gyventi... jei norite šypsotis, šypsokitės čia ir dabar. Jei norite pagirti, pagirkite čia ir dabar. Jei norite mylėti, mylėkite čia ir dabar. Jei norite šokti, šokite čia ir dabar. Atsistokite ir šokite. Būkite upe. Tekėkite.  


Apie vištų kepenėlių, keptų paprikų ir džiovintų slyvų salotas
Tai vienos iš mano mėgstamiausių stiprių salotų - jei mėgstate kepenėles ir keptus svogūnus, paragaukite. Jos puikiai tinka pietums, kadangi yra sočios, paprastai pagaminamos ir maistingos. Toks tikrai geras geležies šaltinis. Nebijokite žaisti su ingredientais: papriką galite pakeisti obuoliu arba figomis, netgi grybais. Skaniausia valgyti šiltas. Mmmm... So good!  

2 alkaniukams reikės:
2 vidutinio dydžio mėlynųjų svogūnų
1 vidutinio dydžio saldžiosios raudonosios paprikos
10 vištienos kepenėlių
100 g džiovintų slyvų
70 g špinatų
Augalinio aliejaus kepimui
Graikinių riešutų aliejaus salotoms
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
Balzaminio acto kremo

Vištų kepenėlių, keptų paprikų ir džiovintų slyvų salotos

1. Svogūnus nulupkite, padalykite perpus ir supjaustykite pusės centimetro storio juostelėmis.
2. Papriką ir džiovintas slyvas taip pat supjaustykite pusės centimetro storio juostelėmis.
3.  Nuplaukite vištų kepenėles po šaltu tekančiu vandeniu, žirklėmis nukarpykite sausgysles, jei jų yra, paskui nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Šiek tiek kiekvieną kepenėlę paspauskite mėsos muštuku.
4. Špinatus nuplaukite ir nusausinkite.
5. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą augalinio aliejaus. Kepkite svogūnus su 1/3 arbatinio šaukštelio druskos ant vidutinės ugnies 8-10 minučių, kartais pamaišydami, kol suminkštės ir šiek tiek parus. Sudėkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
6. Keptuvėje įkaitinkite 1/2 šaukšto augalinio aliejaus. Kepkite papriką su 1/6 arbatinio šaukštelio druskos ant vidutinės ugnies 4-5 minutes, kartais pamaišydami, kol suminkštės ir šiek tiek parus. Sudėkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
7. Keptuvėje, padidinus ugnį, įkaitinkite 1 šaukštą augalinio aliejaus. Kai jis bus karštas, sudėkite vištų kepenėles, pabarstykite druska ir maltais juodaisias pipirais, nevartydami kepkite 2 minutes, kad užsitrauktų paviršius, tada apverskite ir maišydami kepkite dar 5-6 minutes, kol kepenėlės dailiai parus ir iškeps.
8. Suberkite slyvas, įpilkite gerą valgomąjį šaukštą balzaminio acto kremo ir kepkite maišydami dar 1-2 minutes, kol peršils slyvos. Jei reikia, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
9. Sudėliokite špinatus į lėkštes, palaistykite graikinių riešutų aliejumi. Tarp lėkščių padalykite svogūnus, kepenėles su slyvomis bei paprikas. Užpilkite dar šiek tiek graikinių riešutų aliejaus ir balzaminio acto kremo, užberkite žiupsniuką pipirų ir druskos, jei reikia, ir tuoj pat patiekite. Koks skanumas!

4 komentarai:

Indrė rašė...

Ačiū už mintį. Kaip tik savaitgalį planuoju gaminti kepenėles :)

Simona rašė...

Indre, prašome, kad tik mačytų :-) smagu sutikti kepenėlių mėgėjų :-)

Indrė rašė...

Labai patiko. Mano negaminanti mama net sakė, kad gamins :)

Simona rašė...

Indre, koks puikus įvertinimas kepenėlėms :) šypsausi ir svajoju apie jas