2014 m. rugpjūčio 25 d., pirmadienis

Sidre troškintas triušis su morkomis ir grybais bei leistinukais

Sekmadienio vakaras.
Tykšt tykšt tykšt...
Viskas prasideda nuo veidu riedančių lietaus srovelių. Kartkartėmis bėgu pasislėpti, kur būčiau neperlyjama, bet ne šį kartą - einu ramiai, iš krepšio netraukiu skėčio ir girdžiu, kaip lietus užgriūva visu smarkumu. Tai tiesiog jaukus jausmas. Kaip šilto, ką tik pamelžto pieno ragavimas iš molinio ąsočio. Kaip visokių tarp šonkaulių duriančių eilėtaščių skaitymas ir mokymasis atmintinai.

"Aš jau žinau: kai man atrodo,
Kad laikas baigiasi visai,
Kad žvaigždės kraustosi iš proto,
Iš proto kraustausi patsai."
Jonas Strielkūnas  


Šią rugpjūčio pavakarę pro mane pravažiuoja mašinos, aš praeinu pro namus, kurių languose užgęsta ir įsižiebia šviesos. O man nereikia prieglobsčio ir neturiu nuo ko slėptis. Lietus perlyja kiaurai ir ima vaidentis, kad teku kartu su lietaus vandeniu į žemę. Kad susijungiu su begaline visata ir esu kaip niekad gyva. Lūpos pusgarsiai dėlioja, kaip dainavo The Smiths:
  
"...this night has opened my eyes
and I will never sleep again..."
 



Kai tik grįžtu į namus, lendu po karštu dušu, tarp pirštų tirpsta medumi kvepiantis muilas, užsimerkiu, uodžiu medų, tą saldų kvapą, kuriame kažkas yra: skausmo prisiminimas, kai bitė įgelia į padą, kai basomis kojomis, eidama per pievą, užmini ant jos, bet ir rūpesčio prisiminimas, kai mama į dubenį pripila karšto karšto vandens skaudančiam padui mirkyti ir šalia padeda minkštą rankšluostį bei kojines. Jau seniai nebijau nei laimingų, nei skaudžių sielos būsenų, net neprisimenu, kada supratau, kad žmogus susideda iš visų vidinių judesėlių ritmų. Žinai, saugok, kiekvieną pajutimą, kiekvieną išdrįsimą, kiekvieną įžengimą į rojų ir kiekvieną suklupimą, išeinant iš jo, bei nusibrozdinimą net ašaras. Visa tai esi Tu. Vienintelis ir nepakartojamas.





Pirmadienio pietūs.
Triušį paprastai troškinu su sausu baltu vynu ir morkomis, kažkodėl neiėškodama naujų skonių. Bet šiandien truputį suimprozavau, kai prisiminiau nuo sekmadieninio draugų susibūrimo likusį santūriai burbuliuojančio natūralaus sidro buteliuką, o ir voveraitės jau prašėsi būti sunaudojamos. Komfortas ir jaukumas prikaistuvyje, kitaip šio troškinio neapibūdinčiau. Net nesulaikiau savęs nuo leistinukų žvejojimo tiesiai iš prikaistuvio. Tai taip kabina, bet prisipažinsiu, jog į taurę įsipylus šlakelį lengvo raudono vyno, štai kada saikas tikrai dingsta.

P.S.: šįryt draugė atsiuntė labai teisingą trumpąją žinutę - Marcinkevičiaus mintį: "Žmogus bent sykį privalo parodyti liežuvį savo baimei".


6 valgytojams reikės: 
Troškiniui reikės:
Triušio, supjaustyto gabalais (apie 1,5 kg.)
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
120 g miltų
Aliejaus
2 vidutinio dydžio svogūnų
4 didelių česnako skiltelių
250 ml natūralaus obuolių sidro
5 vidutinio dydžio morkų
300 g miško grybų
6 puodelių vištienos sultinio
2 lauro lapelių
14 juodųjų pipirų
Keleto šviežio čiobrelio šakelių
Petražolių

Leistinukams reikės:
250 g miltų
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
3 kiaušinių
60 ml aliejaus
8-9 valgomųjų šaukštų šalto vandens

Sidre troškintas triušis su morkomis ir grybais bei leistinukais

1. Padalykite perpus svogūnus, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Nulupkite ir susmulkinkite mažais gabalėliais česnako skilteles. Nuskuskite morkas ir supjaustykite jas pusės centimetro griežinėliais. Nuvalykite grybus. Mažus grybus palikite sveikus, didesnius stambiai supjaustykite.
2. Nusausinkite mėsą popieriniu rankšluosčiu. Tada gausiai pabarstykite iš abiejų pusių kiekvieną gabalėlį druska ir maltais juodaisiais pipirais. Pavoliokite mėsos gabalėlius miltuose. Miltų perteklių nukratykite. Keptuvėje pakaitinkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus, kol pradės čirškėti. Kai tik aliejus įkais, kepkite mėsą ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių po 2-4 minutes, kol įgis aukso atspalvį. Nesugrūskite visos mėsos į keptuvę vienu metu, geriau kepkite per keletą kartų, kad kiekvienas gabalėlis gražiai apskrustų. Iškepusius gabalėlius dėkite į prikaistuvį, kuriame ketinate troškinti. Jei reikia, tarp kepimų vis įpilkite aliejaus.
3. Kai išimsite paskutinius mėsos gabalėlius, į keptuvę įpilkite vieną šaukštą aliejaus, sumažinkite ugnį iki mažos, suberkite svogūnus, žiupsnelį druskos, kepkite 5 minutes maišydami, kol svogūnai suminkštės. Tada suberkite česnakus ir vis pamaišydami kepkite 3 minutes. Pagardinkite druska.
4. Padidinkite ugnį. Į keptuvę pas svogūnus ir česnakus supilkite sidrą ir užvirkite, maišydami ir gramdydami kepimo nuosėdas, pavirkite 6-7 minutes. Tada suberkite morkas ir grybus, išmaišykite, troškinkite apie 10 minučių, kol grybai ir morkos suminkštės. Jei reikia, pagardinkite druska.
5. Supilkite visą keptuvės turinį ir skystį į prikaistuvį pas triušį. Supilkite sultinį. Suberkite lauro lapelius, pipirus ir čiobrelius. Išmaišykite. Mėsos gabalėliai turi būti gausiai apsemti skysčiu. Užvirkite ir troškinkite ant mažos ugnies pusiau pridengę puodą apie vieną valandą su puse.
6. Tuo metu paruoškite leistinukų tešlą: miltus sumaišykite su druska, o vandenį ir aliejų gerai išplakite su kiaušiniais, tada į miltus supilkite plakinį ir sumaišykite tirštą, lipnią tešlą. Palikite pastovėti šaldytuve, kol troškiniui liks troškintis pusvalandis.
7. Taigi, kai iki troškinio gaminimo pabaigos bus likęs pusvalandis, laikas formuoti leistinukus: į verdantį troškinį arbatiniu šaukšteliu leiskite tešlos gabalėlius. Leistinukai išvirs per 20 minučių. Stenkitės per daug troškinio nemaišyti, kad nesuardytumėte leistinukų.
8. Petražoles nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite. Petražolių imkite tiek, kad susmulkinus išeitų bent du valgomieji šaukštai. Suberkite į troškinį ir pakaitinkite dar minute. Pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais, jei reikia.
9. Sudėkite triušieną, daržoves ir leistinukus į gilias lėkštes, gausiai užpilkite padažu ir tuoj pat patiekite.

4 komentarai:

Julė rašė...

O žinai, mano labai dažnai vartojama frazė - "blogų patirčių nebūna". Anksčiau kartodavau kaip kokį "viskas bus gerai" - na, kai sakai, bet nejauti. O tada sykį tikrai tikrai pajutau. Kad visos tos praeitys - skaudžios ir laimingos - yra tai, kas mane atvedė ten, kur esu dabar; ir atėjo toks keistas dėkingumas net už dalykus, kurie čiut nepražudė, už kuriuos dėkoti atrodytų išties neintuityvu.

Ir kai visa tai priėmiau - tokia nenusakoma laisvė apėmė, odie!

(Ir TEIP, triušis. Mano šeima sako, kad jau yra atradusi savo Top of the Top triušio receptą - grietinėlėje su garstyčiomis - ir kitų bandyt nesiveržia. Kaip suviliot tavuoju, a?)

Anonimiškas rašė...

Mielas Mukatane, džiaugiuosi, kad man draugė rekomendavo jūsų blogą :) Jūs tikrai keistas ir nepaprastas žmogus. Įkvėpėte mane net gaminti ;)

Simona rašė...

Jule, man ir buvo toks laikotarpis, kai sakydavau, jei galėčiau atsukti laiką atgal, tada nedaryčiau va šito, ir va šito, ir va šito, bet vieną dieną, plūduriuojant ant vandens, supratau, kad be visų sunkiųjų patirčių nebūčiau užaugusi, nebūčiau daug ko pamačiusi ir supratusi ir, žinoma, neplūduriuočiau ant vandens būtent tą akimirką. Ir tada, kad kaip Tu rašai - "tokia nenusakoma laisvė apėmė, odie!".

Beto, ačiū Tau, Jule, tiksliai neįvardinčiau už ką, bet kažkas kitaip :) Virtualus high five ;)

O dėl triušio - grietinėlė + garstyčios yra tikrai sunkiasvoris varžovas,na, bet tie leistinukai, išsivolioję padaže ir dar jam pačiam pridavę tirštumo yra kažkas :D

Simona rašė...

Anonimiškas, būna kartais paklausiu savęs, dėl ko aš rašau šį blogą, tada perskaitau tokius žodžius ir man daugiau nekyla klausimų. Dėkoju už palaikymą :)
Gaminti yra gerai. Sau. Ir tiems, kuriuos myli. Siunčiu žiupsnelį įkvėpimo į Tavo virtuvę.