2014 m. rugpjūčio 8 d., penktadienis

Keptų morkų humusas

Būna kartais sunkumas gniaužia mano širdį ir kyla noras apsistatyti gynybinėmis sienomis, o savo sielą laikyti po devyniais užraktais, neleidžiančiais jos žeisti ir trikdyti. Imu gniaužti į pasaulį atvertus delnus, maldaudama savęs nebūti tuo, kuo esu, o To, kuris didesnis už mane, kad gyvenimo troškuliui numalšinti pakaktų vandens lašo. Matuojuosi prieš veidrodį kaukes: užsidedu abejingumą, bet iš akių matau, kad rūpi; užsidedu pyktį, o akys išduoda švelnumą; bandau slėptis po „taip kaip ir visi“, bet akys – ir vėl tos akys, sako, kad nieko man nepavyks, tik apgaudinėju save.
 

Tada suvokiu, kad aš niekada neįsprausiu savęs į normalaus žmogaus rėmus, kad ir kokią kaukę užsidėčiau. Žinau, skaudės labiau, žeis daugiau, klysiu dažniau, kiti juoksis ir mokys, bet tebūnie, aš myliu save tokią atvirą, keistą, ir jausmingą, kokia esu. Bandančią gyventi tą vienintelį gyvenimą, kaip manau, kad yra geriausia. Kaip O. Vaildas rašė: "Būk savimi. Visos kitos vietos jau yra užimtos“.



Mano nuomone, morkos ir sezamų pasta yra žavi sąjunga, o šis humusas – vienas skaniausių kada nors ragautų. Toks skanus, kad reikia savitvardos, jog neiškabliuotum jo viso tiesiai iš maisto smulkintuvo. Be to, sveikas bei neapkraunantis skrandžio – toks tikras rugpjūčio vyno vakarų maistas, kitaip tariant.






1-2 vakarotojams reikės:
7 vidutinio dydžio morkų (450 - 500 g.)
3 valgomųjų šaukštų rapsų aliejaus
1 česnako skiltelės
Tokio pat dydžio kaip česnako skiltelė imbiero šaknies gabalėlio
2 arbatinių šaukštelių sezamų
2/3 arbatinio šaukštelio kmynų
1 arbatinio šaukštelio druskos
4 - 5 arbatinių šaukštelių sezamų pastos arba žemės riešutų sviesto
1 - 1 1/3 arbatinio šaukštelio medaus
Šlakelio citrinos sulčių
Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Patiekimui: 1 arbatinio šaukštelio sezamų aliejaus arba lazdynų riešutų aliejaus, žiupsnelio sezamų ar keleto žemės riešutų bei žiupsnelio smulkintų petražolių.
 
Keptų morkų humusas

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 º C.2. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
3. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir perpjaukite per pusę išilgai. Česnako skiltelę nulupkite ir supjaustykite riekelėmis. Imbiero šaknį nulupkite ir susmulkinkite mažais gabaliukais.
4. Paruoštas morkas sudėkite į kepimo formą, apliekite aliejumi ir apibarstykite česnako riekelėmis, imbieru, kmynais, sezamo sėklomis bei druska. Viską gerai išmaišykite ir morkas paskirstykite tolygiai, t.y. vienu sluoksniu.
5. Kepkite vidurinėje orkaitės dalyje apie 35 minutes, kol morkos taps minkštos.
6. Iškepusias morkas sudėkite į maisto smulkintuvą, maišykite pulsais, kol gausite rupią masę. Tada sudėkite sezamų pastą arba žemės riešutų sviestą, medų ir citrinos sultis. Sutrinkite iki norimos tekstūros, paskaninkite maltais juodaisiais pipirais bei druska, jei reikia.
7. Patiekite jums jaukiausiame indelyje, apibarstę sezamais ar žemės riešutais. Šiek tiek pašlakstykite aliejumi ir papuoškite petražolėmis. Skanaukite su skrudintomis rytietiškomis duonomis, balta duona ar šviežiomis daržovėmis, pvz. paprikų lazdelėmis.   

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Kaip skaniai ir sveikai atrodo. O dabar ir politinė situacija palanki morkoms valgyti :)

Simona rašė...

Prajuokinai, ATF, dar vis juokiuosi, o jei rimtai, rekomenduoju ;)