2014 m. liepos 27 d., sekmadienis

Žaibiška žaliųjų žirnelių sriuba

Bet kaip kartais būna ramu dėl visko ir siela prisipildo nepaaiškinamo gerumo. Kiekviena sekundė tampa suprantama kaip dukart du. Jautiesi vientisa, sąmoninga asmenybė, o ne į daugybę dalių susiskaldęs automatas, kuris savaime daro tai, ką įpratęs. Tau nieko nestinga ir nieko nepasigendi.Labiausiai nuostabu yra tai, kad Tau užtenka, jog gali matyti, jausti, klausytis, kvėpuoti, gyventi. Taip, taip... jog esi paprasčiausiai gyvas.
  
Kurią kitą dieną atrodytų, jog aplinkui nieko nevyksta, tačiau šiomis ypatingomis akimirkomis girdi, kaip čirpia žiogai, matai, kaip temsta ir žiebiasi žvaigždės. Vasaros nakties oras nebe toks tvankus, maloniai vėsus, bet nešalta basomis braidyti po rasotą pievą. Kažkur tolumoje girdėti traukinio ratų dundesys, o vėjas atneša pro atdrus langus ištrūkusius vėlyvų vakarienių kvapus. Nėra nesvarbių detalių, nei praeities, nei ateities, tik Tu čia ir dabar, su žeme skriejantis aplink Saulę.

Nebelieka viso pasaulio netikrumo, vidinio nerimo, nesinori pabėgti ten, kur nėra problemų, nereikia savęs įtikinėti, kad Tavo gyvenimas šviesus ir geras, nes jis toks yra iš tikrųjų. Jokio mėtymosi ar blaškymosi. Jautiesi smagiai ir lengvai, užplūstas neapsakomos ramybės. Tiesą sakant, jauti, kaip į Tave suteka įkvėpimas, ir atsinaujini.

Kaip galima išlaikyti tokį jausmą ir apėmusį įkvėpimą? Žinoma, žaibiškai išsiverdant skaisčiai žalios žirnelių sriubos. Valgant šią sriubą, pasisotina ne tik kūnas, bet ir siela. Kas gali būti tinkamesnio sekmadienio popietei?
 
Taigi, virkite šią sriubą, kai norisi ko nors naminio, vasariško ir lengvo, o laiko taip maža. Kai darže nuraiškote pirmuosius švelniai saldžius ir sultingus žirnelius. Bet, dėmesio, kuo puikiausiai galima šią sriubą pasigaminti ir iš parduotuvėje parduodamų šaldytų žirnelių, tik reikia juos trumpiau virti - apie 3 minutes. Be to, drąsiai sakyčiau, šią sriubą gali išsivirti kiekvienas, tik reikia maisto smulkintuvo.


Su ta mintimi, kad žirneliuose yra pakankamai daug krakmolo, verdant jų sriubą, niekada nededu bulvių ar pakepintų miltų. Šioje sriuboje be žirnelių sutinkami tik svogūnas, poras ir česnakas, kurie atlieka gardintojų funkciją ir neužgožia žirnelių saldumo. Valgydamas nė neįtartum, kad sultinio ir sviesto čia nė kvapo, o to paslaptis visai paprasta - dvigubas sriubos trynimas. Pažadu, kad jūsų pastangos tikrai atsipirks. Gausite itin švelnią ir šilkinę sriubą.


Sriuba tuo geriau pavyksta, kuo tiksliau išlaikysite vandens ir žirnelių santykį. Dar vienas atsakingas momentas - sriubos pateikimas. Pavyzdžiui man žaliųjų žirnelių sriuba ir šviežias ožkų pieno sūris - tobulas derinys. Taip pat labai tinka skrudintuve pakepintos baltos duonos riekelės, paskrudinta šoninė ar šlakelis grietinėlės/grietinės.

2 valgytojams reikės:
1 valgomojo šaukšto aliejaus
1 didelio svogūno
1 vidutinio dydžio poro baltos ir žalsvos dalių, t.y. be lapų
1 didelės česnako skiltelės
450 g žaliųjų žirnelių
500 ml vandens
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

Pateikimui: šviežio ožkų pieno sūrio arba grietinės, mėtų lapelių, baltos duonos skrebučių

Žaibiška žaliųjų žirnelių sriuba

1. Porą gerai nuplaukite ir susmulkinkite apie 0,5 cm storio pusmėnuliais. Svogūną nulupkite ir supjaustykite stambokais kvardratėliais. Česnaką supjaustykite itin plonai.
2. Užkaiskite prikaistuvį ant vidutinio karščio ugnies ir supilkite aliejų. Suberkite visas susmulkintas prieskonines daržoves (t.y. svogūną, porą, česnaką), įberkite 1/2 arbatinio šaukštelio druskos, išmaišykite ir pridengę dangčiu troškinkite apie 10 min. Vis pamaišant.
3. Kai praeis 10 min., prieskonines daržoves užpilkite vandeniu. Gerai išmaišykite, užvirkite. Sudėkite žirnius, įberkite 1/2 valgomojo šaukšto sruskos. Sriubą išmaišykite ir užvirkite. Virkite ant nedidelės ugnies uždengę dangčiu apie 5 min., kol žirniai taps minkšti.
4. Po 5 min. nukelkite prikaistuvį nuo ugnies. Plakikliu sutrinkite sriubą. Trinkite ne trumpiau nei 5 minutes. Tada pertrinkite sriubą per sietelį.
5. Paskaninkite juodaisiais pipirais. Pašildykite ant nedidelės ugnies, bet neužvirkite. Skanaukite su šaukšteliu ožkų pieno sūrio ir baltos duonos skrebučiais bei smulkintais mėtų lapeliais:)

Komentarų nėra: