2014 m. rugpjūčio 23 d., šeštadienis

Rudeninis moliūgo, miško grybų ir kumpio apkepas su mėlynuoju pelėsiniu sūriu

Oi, kokį didelį TAIP sakau šiam apkepui. Esu iš tų valgytojų, kurie neabejingi mėlynajam pelėsiniui sūriui ir negali be jo gyventi, jei ir jūs nors kiek toleruojat šį sūrį - tada pirmyn, pasilepinkite. Negi, artėjant rudeniui, įmanoma apsieiti be jaukių, burnoje tirpstančių daržo ir miško gėrybių apkepų? Jokiais būdais!

Ypač, jei tai saldus moliūgas, išdykę čiobreliai, aromatingos voveraitės, gerai iškepę porai ir karšto rūkymo kumpio gabalėliai labai minkštame, trapiame ir švelniame sviestinės tešlos krepšelyje, užkloti puriu kiaušinių ir pieno plakinio debesiu. Net nežinau, kaip dar papasakoti, kad ant apkepo viršaus išsilydęs pelėsinis sūris uždėtų tašką šioje gundymo istorijoje ir suviliotų jus jau dabar eiti į turgų arba į mišką ieškoti voveraičių ir išsikepti šį apkepą.

Nes toks jausmas, kad miške jau visais pajėgumais dygsta grybai - facebook'e dar praėjusią savaitę pasirodė pirmosios nuotraukos su dešimtimis baravykų. Tėtis prieš keletą valandų atvežė visą krepšį gražuolių voveraičių. Galvoju, kad ir man reikės ištrūkti į mišką...Bet tai kaip gera pasivaikščioti, pabėgioti, pažiopsoti, pakvėpuoti ir rasti bent saują grybų, kad ir sriubai ar padažui.

P.S.: Tėti, ačiū už tai, kad moki mane įkvėpti. Už galimybes augti. Už pokalbius. Už voveraites. Už tai, kas esu. Už tai, kas būsiu. Už tai, kad esu ir šią akimirką galiu taip aiškiai išgirsti gyvenimo šnibždesius. Už tai, kad ramiau.

6 valgytojams reikės:
Papločiui reikės:
250 g miltų
3/4 arbatinio šaukštelio druskos
150 g šalto sviesto
2 valgomųjų šaukštų šalto vandens

Įdarui reikės:
250 g miško grybų 
200 g karštai rūkyto kumpio
350 g moliūgo
5 valgomųjų šaukštų aliejaus
1 poro
250 ml pieno
4 kiaušinių
100 g mėlynojo pelėsinio sūrio
2 arbatinių šaukštelių susmulkintų čiobrelių
1 arbatinio šaukštelio susmulkintų raudonėlių
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų


Rudeninis moliūgo, miško grybų ir kumpio apkepas su mėlynuoju pelėsiniu sūriu


1. Sumaišykite miltus ir druską. Stambia tarka įtarkuokite į miltus sviestą. Pirštais įtrinkite sviestą į miltus, kad išeitų trupininga masė. Supilkite vandenį, išmaišykite ir suspauskite viską į vientisą gumulą. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę. Padėkite tešlą pusei valandos į šaldytuvą. 
2. Miško grybus nuplaukite, šiek tiek susmulkinkite ir pakepkite 10 minučių poroje šaukštų aliejaus ant vidutinės ugnies, pagardinkite nedideliu žiupsneliu druskos. Iškepusius miško grybus sudėkite į kiaurasamtį.
3. Moliūgą supjaustykite vieno centimetro dydžio kubeliais ir pakepinkite 10 minučių poroje šaukštų aliejaus, pagardinkite nedideliu žiupsneliu druskos. Sudėkite moliūgą pas miško grybus. 
4. Viename šaukšte aliejaus apkepkite vieno centimetro dydžio gabalėliais supjaustytą porą. Tai užtruks apie penkias minutes.
5. Supjaustykite kumpį vieno centimetro dydžio kubeliais. Dubenyje sumaišykite miško grybus, moliūgą, kumpį, porą, čiobrelius ir raudonėlius, pagardinkite juodaisiais pipirais bei, jei reikia, druska.
6. Įjunkite orkaitę: nustatykite 190 C temperatūrą. Truputį pabarstykite miltais stalviršį, iškočiokite tešlą, įtieskite ją į 24 cm skersmens kepimo formą, išteptą aliejumi. Nupjaukite kraštus, jei reikia. Tešlą subadykite šakute. Įdėkite 15 minučių į šaldytuvą. Kepkite apie 10 minučių.
7. Kiaušinius išplakite su pienu, vos vos pasūdykite ir papipirinkite. Į formą su apkeptu papločiu sudėkite įdarą, ant viršaus užpilkite pieno plakinį ir tada apibarstykite pelėsinio sūrio trupiniais. 
8. Kepkite 40 minučių, kol apkepas įgaus rusvą spalvą.

2 komentarai:

Vilma rašė...

Eičiau dabar pat kepti šio apkepo. Jis atrodo ir skamba tobulai!

Simona rašė...

Vilma, rekomanduoju, atsiradus progai, išbandyti :) ačiū už komplimentus, siunčiu šiltus linkėjimus ;)