2014 m. liepos 1 d., antradienis

Kreminė orkaitėje keptų pomidorų sriuba

Tai štai, kiekvieną kartą, kai verdu trintą orkaitėje keptų pomidorų sriubą, pajuntu, jog šioje sriuboje yra kažkas labai sentimentalaus ir nostalgiško. Kai buvau maždaug penkerių, mama daržovių parduotuvėje iš specialaus įrenginio nupirko mano pirmųjų pomidorų sulčių - anais laikais sultimis būdavo pripildyti stikliniai indai su čiaupais apačioje, šalia šių indų stovėdavo druskos indelis su šaukštukais ir vandens stiklinė panaudotų šaukštukų merkimui. Labai gardu nebuvo, bet dėl pačio proceso būčiau sutikusi išgerti dar vieną stiklinę. Šiek tiek vyresnė - gal kokių aštuonerių, ar devynerių, itin pamėgau juodos duonos, sviesto ir pomidorų sumuštinius, gausiai apibarstytus druska. Kadangi pomidorai būdavo ką tik atnešti iš šiltnamio, tai dar šiltos pomidorų skiltelės guldavo ant duonos riekių.




Ir dabar vasarą mano spintelėje beveik visada galima rasti pomidorų. Su visomis šakelėmis ir lapeliais. Dievinu, kai virtuvė yra pilna skanaus šiltnamio pomidorų kvepėjimo bei galima bet kada užsinorėjus išsivirti kreminės orkaitėje keptų pomidorų sriubos. 




Jau nebesuskaičiuočiau, kiek kartų esu virusi šitą sriubą. Lengvą, kvapnią, subtilią, sodrią, itin apetitišką, su vos juntamomis čiobrelių ir bazilikų natomis. Ir kiekvieną kartą, paragavus šios sriubos, iš džiaugsmo suspurda širdis. Pasidalinsiu keletu gudrybių, kurias išsiaiškinau, bevirdama ją.
Taigi, pirma gudrybė: sriubai naudoju ryškiai raudonus, skaniai kvepiančius pomidorus. Kuo pomidorai labiau prinokę, tuo sriuba - skanesnė, minkštesnė ir aromatingesnė.
Antra gudrybė: išsirinktus "šiltnamio skonio" aliejuje apvoliotus pomidorus kartu su svogūnais, česnakais ir čiobreliais kepu karštoje orkaitėje, kurioje jie paskrunda ir karamelizuojasi. Svarbu negailėti aliejaus, tada sriuba bus puiki, kreminė ir spindinti. Pmidorų kepimas užtrunka apie 40-50 minučių.
Per tą laiką pakepinu tarkuotas morkas. Kepant morkose esantis cukrus virsta karamele ir suteikia sriubai saldumo, atsverdamas pomidorų rūgštelę. Būtent dėl rūgštumo ir saldumo balanso išlaikymo, kas yra trečia gudrybė, virdama šią sriubą, visada renkuosi raudonus svogūnus, kurie yra šiek tiek saldesni už įprastus, o pomidorus, prieš pasiunčiant orkaitėn, apibarstau ruduoju cukrumi.



P.S.: kai į kreminę sriubą padažysite storą skrudintuve pakeptą batono riekelę ir paragausite, iš karto pajusite, apie kokius sentimentus aš kalbėjau. 
P.P.S.: jei priklausote užbalintų sriubų mėgėjų stovyklai arba norisi švelnesnio skonio, į sriubą įmaišykite šlakelį grietinėlės arba maskarponės.    

2 valgytojams reikės:
Keptiems pomidorams reikės:
4 valgomųjų šaukštų alyvuogių išspaudų aliejaus
3 mažų raudonųjų svogūnų
1 kg prinokusių pomidorų
1 nedidelės česnako galvos
1 valgomojo šaukšto nerafinuoto cukranendrių cukraus
4-5 šviežių čiobrelių šakelių
1 arbatinio šaukštelio druskos
Maltų juodųjų pipirų

Sriubai užbaigti reikės:
1/2 valgomojo šaukšto alyvuogių išspaudų aliejaus
2 vidutinio dydžio morkų
6 saulėje džiovintų pomidorų saulėgrąžų aliejuje
1/2 valgomojo šaukšto džiovintų bazilikų
1/3 - 1/2 arbatinio šaukštelio Vorčesterio padažo
1/3 - 1/2 arbatinio šaukštelio balzaminio acto
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Gali prireikti vandens, daržovių arba vištienos sultinio sriubai atskiesti.

 Kreminė orkaitėje keptų pomidorų sriuba

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, išimkite baltas kotelių vietas ir perpjaukite pusiau. Svogūnus nulupkite ir perpjaukite į keturias dalis. Česnakų galvas nuplaukite ir neluptas perpjaukite pusiau.
2. Kepimo skardoje/keptuvėje aukštais kraštai įkaitinkite aliejų (4 valgomuosius šaukštus) ir keletą minučių ant vidutinės ugnies pakepkite svogūnus. Sudėkite pomidorus, česnaką, čiobrelių šakeles, suberkite druską ir cukrų, paskaninkite maltais pipirais ir atsargiai išmaišykite. Kiškite į įkaitintą orkaitę 40 - 50 min. arba kol pomidorai dailiai suminkštės ir šiek tiek apskrus. Pomidorai į kepimo skardą turi sutilpti vienu sluoksniu.
3. Puode, kuriame virsite sriubą įkaitinkite aliejų ir jame keletą minučių pakepkite sutarkuotas morkas. Tada suberkite susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus ir pakepkite dar keletą minučių, kad morkos būtų minkštos. Atidėkite į šalį. 
4. Kai pomidorai iškeps, suraskite česnakų puseles ir iš vienos puselės išspauskite skilteles, lukštus išmeskite. Kitą puselę pasidėkite kitų patiekalų gardinimui.Čiobrelių šakeles irgi išmeskite.
5. Pomidorus, pusės česnako skilteles, svogūnus ir susidariusias sultis sudėkite i puodą pas morkas ir džiovintus pomidorus, užvirkite ir patroškinkite 5 minutes. Jei iš pomidorų išsiskyrusios sultys neapsemia pomidorų, tada įpilkite šlakelį sultinio ar verdančio vandens. Įberkite bazilikų, išmaišykite.
6. Plakikliu sutrinkite sriubą į vienalytę masę. Dėl tekstūros perkošiu sriubą per sietelį. Paskaninkite Vorčesterio padažu, balzaminiu actu, jei reikia druska, cukrumi ir pipirais, pašildykite. Man skaniausia valgyti vos šiltą.

5 komentarai:

Giedrė rašė...

O vaikeli. Man nuoširdžiai pasidarė silpna pamačius nuotraukas ir perskaičius tekstą - noriu, reikia, dabar! Čia privalomai bus gaminama ir pačiu artimiausiu metu. Ačiū :)

Anonimiškas rašė...

Mmmm, Dieve kaip skaniai atrodo :)

Simona rašė...

Giedre, tikrai skanu ir aš ypač rekomenduoju. Dar pasakysiu, kad labai gera girdėti tokius komplimentus :)Ačiū

ATF, kaip nustebinai mane :D taip labai labai, kad prisimeni, apsilankai, net širdelė smarkiau suspurdėjo :D

Audra rašė...

Labai skanu. Rekomenduoju visiems pabandyt!

Simona rašė...

Audra, ačiū už atsiliepimus, tokius puikius. Man ir ši sriuba viena mėgstamiausių, ką galima padaryti iš pomidorų paprastuoju būdu.