Užlipdavome girgždančiais
laiptais į antrą aukštą ir pasiekdavome jo saulėlydžio užlietą kambarį.
Saulėlydžio pusėje už lango kerojosi kriaušė, kurios pražydėjimo laukdavome
kiekvieną pavasarį. Aš atsisėsdavau ant rūpestingai paklotos lovos, o jis
susirangydavo ant kėdės, pasilenkdavo ties klaviatūra ir staiga tyloj
pasigirsdavo muzika. Ji pagaudavo slapčiausius sielos virpesius ir nusinešdavo juos
į pasaulio pakrašty. Mes nejučiom įsitraukdavome į pokalbį su pasitikinčiais
žvilgsniais, galvos linktelėjimais, nerūpestingu juoku ir tik kartais nutildavo
kurio nors balsas vidury sakinio, kai iš kolonėlių išsprūsdavo jam ypatinga dainos
vieta. Dabar, rašant apie tuos mūsų vakarus, suskamba pokalbių nuotrupos: „įsiklausyk
į tą gitaros skambesį“, „kokia graži ši vieta“, „pagarsink šiek tiek“, „paklausom dar kartą“.
Kai į kambarį ateidavo prietema, jis uždegdavo žvakę ir ant mūsų veidų imdavo kristi blausi jos šviesa. Akys blizgėdavo iš džiaugsmo, sudeginus dar vieną žvakę. Jis atsikeldavo, vikriai atidarydavo spintos duris, ilgai nesirausęs ištraukdavo naują žvakę, prie kurios su tokiu lengvumu ir vėl pabirdavo žodžiai. Kartais rinkdavome vienas kito širdies šukes, kurias paliko iš mūsų gyvenimo išėjusios puselės, kartais dalindavomės svajonėmis ir vizijomis, kartais jaukindavomės baimes ir patį gyvenimą, o kartais pasakodavomės apie naujus įsimylėjimus, užmiršę net muziką ir laiką.
Protarpiais prisimenu, kaip įsivaizdavome save sukūrusius šeimas, kaip, būdami beviltiškai romantiški ir naivūs vaikai, stiebėmės į suaugusiųjų pasaulį, vienas už kito pasilaikydami, vienas kitą išmokindami ir būdami dėl vienas kito. Tuo pačiu abu mėgom būti laisvi, turėti daug erdvės aplink save ir atleisti ilgas nesimatymo savaites tarp mūsų vakarų. Spėju, jis atleisdavo dėl šokolado plytelės, kurią visad atsinešdavau, o aš dėl jo mamos iškepto garuojančio karšto naminio bananų ir duonos apkepo lėkštės.
4 valgytojams reikės:
500 g duonos skrudinimui (tiks ir paprastas batonas)550 ml pieno
16 g vanilinio cukraus
3 kiaušinių
400-500 g nuluptų bananų
1 valgomojo šaukšto kambario temperatūros sviesto
Bananų ir duonos apkepas
1. Pieną pašildykite, kad būtų kiek šiltesnis nei kūno temperatūra. Kiaušinius išplakite su vaniliniu cukrumi ir sumaišykite su šiltu pienu.
2. Nupjovus plutą, duonos riekes supjaustykite į keturias dalis, užpilkite kiaušinių ir pieno plakiniu, paspauskite, kad viską apsemtų ir 10 - 15 minučių palikite pastovėti.
3. Bananus supjaustykite pusės centimetro storio griežinėliais ir atsargiai įmaišykite į kiaušinių, pieno ir duonos mišinį.
4. Kepimo formą ištepkite sviestu, lygiu sluoksniu sudėkite mišinį, išlyginkite viršų ir, jei norite, apdėliokite jį bananų griežinėliais. Bananų griežinėlius patepkite pienu.
5. Kepkite iki 170 C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
4 komentarai:
Ačiū! pabandysiu gaminti šiandien! :)
Labai smalsu, ar bandei? ir ar patiko? :)
Jūs labai gražiai rašote, mintys, pasakojimai tokie kvepiantys, gradūs, paprasti, bet tik dėl to tokie žavingi, kaip ir pats gyvenimas. Rašykite daugiau!
Indre, labai ačiū už palaikymą. Visad gausiai smagu skaityti tokius žodžius ir gėrį dėtis į širdį. Ačiū ;)
Rašyti komentarą