2014 m. vasario 2 d., sekmadienis

Varškės apkepas su manų kruopomis

Kai kiti nesielgia, nemąsto, nejaučia taip, kaip tau norėtųsi, kyla pyktis. Pagreitėja kvėpavimas, padažnėja širdies plakimas, pagauni save neramų ir nelaimingą. Iš tiesų, niekas tavęs negali supykdyti, jei atsisakai noro valdyti aplinką, o pažvelgi į savo vidų.
 


Pyktis yra užuomina į gilesnius jausmus: liūdesį, baimę, skausmą, vienatvę. Jo griebiamasi kaip ginklo nuo šių jausmų, bet pyktis iš tiesų nieko neišsprendžia ir nieko nesukuria. Atvirkščiai kuo daugiau skausmo viduje, tuo didesnis pyktis drasko krūtinę, tuo labiau keitiesi į žmogų, kuris naikina save ir žeidžia kitus.

Bet pasirinkti nepykti, o leisti sau pajusti ir pripažinti tikruosius jausmus, kurie slepiasi už pykčio, yra žymiai sunkiau, nei atrodo. Pykdamas esi stiprus, aplinkiniai Tavęs bijo, o pripažindamas, kad Tau skauda, tampi pažeidžiamu tiek prieš save, tiek prieš kitus. Kai jautiesi menkas ir bejėgis, išreikšdamas pyktį ant kito, tarsi paaugi, tačiau tai - tik iliuzija. Yra kažkas labai teisingai pasakęs, jog pyktis yra panašus į įkaitusios anglies griebimą, norint ją mesti į kitą žmogų, bet nudegi pats, o ne kitas žmogus. Kad ir kaip būtų baisu, reikia prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą ir laimę, nekaltinant aplinkos ir žmonių, o pykčio energiją nukreipti tikslų siekimui ir gražesnio pasaulio kūrimui aplink save. 



Varškės apkepas - vienas iš tų valgių, kuriuo galėčiau mėgautis kasdien, kas kartais ir nutinka. O kaip kitaip, kai jis - toks švelniai salstelėjęs, minkštas, purus, maloniai kvepiantis ir lengvas lyg gabalėlis vasaros dangaus.
P.S.: varškės apkepą rekomenduoju valgyti dar šiltą, ką tik iškeptą, aplietą šaltu jogurtu ir skysta uogiene.
P.S.S.: jei ramunes galima pavadinti pačiomis draugiškiausiomis gėlėmis, tai šį varškės apkepą - pačia draugiškiausia vakariene. 



4 valgytojams reikės:
2 valgomųjų šaukštų manų kruopų
250 ml pieno
2 valgomųjų šaukštų sviesto
540 g varškės
4 valgomųjų šaukštų cukraus
1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
4 kiaušinių
Šiek tiek sviesto kepimo formai ištepti

Varškės apkepas su manų kruopomis

1. Įkaitinkite iki 190 C orkaitę. Prikaistuvyje užvirkite pieną, nuolat maišant suberkite manų kruopas ir 4-5 minutes, vis maišant, pavirkite. Nukelkite nuo ugnies.
2. Į karštą košę sudėkite sviestą ir maišykite, kol sviestas išsilydys.
3. Palikite manų košę kiek atvėsti, tuo tarpu gerai pertrinkite varškę. Atskirkite trynius nuo baltymų.
4. Į pravėsusią, bet dar šiltą manų košę įmaišykite cukrų, vanilinį cukrų ir trynius. Į pertrintą varškę sudėkite košės, sviesto, cukraus ir trynių mišinį. Gerai išplakite baltymus.
5. Per du kartus atsargiai įmaišykite baltymus. Kepimo formą ištepkite sviestu ir išklokite kepimo popieriumi. Atsargiai sudėkite varškės masę, išlyginkite paviršių ir kepkite apie 35-40 minučių, kol apkepas taps standus ir apskrus.
6. Patiekite dar šiltą su grietine ar jogurtu ir šaukšteliu uogienės.

2 komentarai:

Unknown rašė...

Tobulas tobulas TOBULAS!!!

Simona rašė...

Dowe, sutinku 100 proc. :) Ačiū už pagyrimus ;)