2014 m. vasario 1 d., šeštadienis

Okonomiyaki. Tobulas maistas sielai

Šiandien užsimaniau kažko tokio labai jaukaus... ir iš karto pagalvojau apie blynus. Pačiu antru sakiniu prisipažinsiu, kad net gerokai ūgtelėjusi, vis dar taip pat labai mėgstu kepti ir valgyti blynus, kaip ir tada, kai lankiau pradinę mokyklą. Bent kartą per mėnesį keptuvėje čirškinu miltinius blynus, kartais ant jų beriu cukraus ar užpilu gerą šaukštą išlydyto šokolado, tačiau ne mažiau ištikima esu pikantiškiems, rimtai pasotinantiems japoniškiems blynams, į kurių tešlą be miltų, vandens ir kiaušinių visada įmaišoma susmulkintų kopūstų.



Man labai patinka ir šių japoniškų blynų pavadinamas. Jie yra vadinami Okonomiyaki: okonomi reiškia „tai, ko tu nori“, o yaki "iškeptą". Taigi jie gali būti pagardinti valgančiojo nuožiūra pasirenkamais pagardais: kiauliena, krevetėmis, kalmarais, įvairiomis daržovėmis ir t.t. Japonijos greito maisto restoranuose paprastai netgi pasiūloma šių blynų išsikepti patiems ant stalų įtaisytose kepimo skardose. Žodžiu, labai individualus maistas, kad kiekvienas valgytojas būtų patenkintas.
     


Iškepęs blynas papuošiamas piešiniu iš majonezo ir tiršto, kiek saldaus okonomiyaki padažo, ant piešinio užberiama plonyčių džiovinto tuno drožlių ir skaisčiai žalių jūros dumblių dribsnių. Kadangi okonomiyaki padažo, tuno drožlių ir jūros dumblių dribsnių taip paprastai Lietuvoje neįsigysi, galima apsieiti ir be jų. Okonomiyaki padažą tiesiog pakeičiu būtinai tirštu, saldžiu padažu Teriyaki. Šis padažas, susimaišęs su majonezu - tikras saldainiukas naminiams japoniškiems blynams.
 



Kaip jau supratote, okonomiyaki yra tiesiog sukurtas žiemos vakarams, kai spusteli rimtas šaltukas ir norisi kažko sušildančio. Lengvai ir greitai pagaminamo. Taip, iš pirmo žvilgsnio atrodo gana paprastas valgis, bet kai paragauji, supranti, kodėl japonai dievina šiuos blynus. Nuo pirmo kąsnio pajunti, ką reiškia murkianti siela.
 


Nieko tokio, jog negalite sėsti į lėktuvą, nuskristi į Japoniją ir leistis į pietų medžioklę Osakos mieste, kadangi vos per 20 minučių šiuos blynus išsikepsite namie. Man okonomiyaki skaniausias su krevetėmis ir laiškiniais česnakais, iškeptas ant lašelio sezamų aliejaus. Štai ir jo receptas. Pabandykite ir įsitikinkite šio blyno jaukumu.



2 valgytojams reikės:
1 puodelio (kurio talpa 250 ml) miltų
2/3 puodelio vandens
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1/2 valgomojo šaukšto cukraus
1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
230 g kopūsto
2 kiaušinių
4 arbatinių šaukštelių sezamo aliejaus
10 nevirtų didelių krevečių
Laiškinio česnako laiškų
Majonezo
Tiršto ir saldaus Teriyaki padažo

Okonomiyaki. Tobulas maistas sielai

1. Kopūstą nuvalykite, nuplaukite vandeniu, išpjaukite kotą, išpjaukite lapų gyslas, lapus supjaustykite 1,5 cm. kubeliais. 
2. Krevetes išdarinėkite iki galo, t.y. nuimkite ir galvas, ir uodegas, susmulkinkite į tris dalis. Smulkiai supjaustykite nedidelį ryšelį laiškinio česnako laiškų.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius ir vandenį.
4. Suberkite į tešlą susmulkintus kopūstą, krevetes ir laiškus, maišykite apie pusę minutės, kol viskas pasidengs tešla.
5. Įmuškite kiaušinius ir lengvai išmaišykite. Maišykite ne ilgiau nei pusę minutės.
6.  Keptuvėje įkaitinkite pora (ne daugiau) arbatinių šaukštelių aliejaus, tolygiai paskirstykite. Iš pusės tešlos suformuokite blyną. Keptuvę uždenkite dangčiu ir kepkite ant vidutinio karščio 3 - 4 minutes. Tada blyną - kaip galima atsargiau, apverskite, nespauskite, kad išliktų purus ir, jau neuždengus keptuvės, kepkite dar 5 minutes.
7. Iškeptą okonomiyaki papuoškite teriyaki padažu ir majonezu, o tada skanaukite. Skaniausias karštas!

4 komentarai:

Lapė rašė...

Puikus įrašas. Receptas man labai patiko - badysiu :)

Simona rašė...

Lape, vien pagalvojus apie šiuos japoniškus blynus, aš vėl jų noriu, todėl labai rekomenduoju pabandyti :) Ačiū už komplimentą :D

Anonimiškas rašė...

Siek tiek didesniam autentiskumui, galima naudoti pekino kopusta ir ne teriyaki o okonomiyaki padaza. Kopusta pjaustome smulkiau. Bet siaip puikus receptas! Visiems siulau isbandyti!

Simona rašė...

Ačiū, ačiū :) Mano žmogus, kuris gyveno Japonijoje, sakė, kad naudojami paprasti kopūstai, gana stambiai supjaustyti - tikriausiai priklauso nuo regiono. Dėl padažo niekur nesu radusi Okonomiyaki - gal žinote, kur būtų galima jo įsigyti?