2014 m. sausio 1 d., trečiadienis

Vokiškas aguonų pyragas

Yra sakoma, kad nėra nieko geriau už draugą, nebent draugas su šokoladu. Taip, tiesa, šokoladas patenka tarp naudingiausių skanėstų, bet Edita dažniausiai mane lepina, atsiveždama namie iškeptą pyragą. Ir sudėtinga surasti, kas būtų geriau už tai.
    

Paskutinį kartą, kai svečiavosi pas mus, iš krepšelio traukė pyragaitį "blondiną" - drėgną, gardžiai saldų ir aromatingą. Nesugebėjome atsispirti ir visi ragavusieji supuolėme į meilę su juo.
    

Taigi, ankstyvą praėjusio šeštadienio rytą sukau galvą, kokį pyragą nusinešti pas Editą, kad visų valgytojų pilveliai vėl meiliai dėkotų. Perverčiau keletą knygų, patikrinau spintelės bei šaldytuvo turinį, bet recepto neišsirinkau. Vieni pyragai buvo mandresni nei kiti, pastarieji sveikesni nei treti, kuriems iškepti kažko trūko. Visgi, nėra padėties be išeities. Kramtydama nuo švenčių užsilikusius kūčiukus, įsiklausiau, kaip tarp dantų brazda aguonų grūdeliai, ir prisiminiau šį vokišką aguonų pyragą. Švelnų, purų, minkštą ir tikrai skirtą dalintis su draugais.
 
Vienam dideliam pyragui reikės:
Mielinės tešlos pagrindui reikės:
160 g miltų + nedidelės saujos minkymui
3 g sausų mielių
3 valgomųjų šaukštų + 1 arbatinio šaukštelio pieno
40 g sviesto
20 g cukraus
1 kiaušinio
1/3 arbatinio šaukštelio cukraus

Aguonų sluoksniui reikės:
900 ml pieno
110 g sviesto
180 g maltų aguonų
110 g manų kruopų
100 g cukraus
1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus

Viršutiniam vanilinio pudingo sluoksniui reikės:
200 g atvėsusio vanilinio pudingo (paruošto pagal instrukciją ant pakelio)
2 trynių
30 g krakmolo
2 baltymų
40 g cukraus
Vokiškas aguonų pyragas

1. Mielinės tešlos pagrindui sumaišykite 50 g miltų, mieles ir iki kūno temperatūros pašildytą pieną - tai bus įmaišalas. Uždenkite ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų. Tai užtruks apie 30 - 40 minučių. Ištirpinkite sviestą. Padvigubėjusį įmaišalą supilkite į likusius miltus, taip pat supilkite su cukrumi ir druska išplaktą kiaušinį ir viską gerai išmaišykite mediniu šaukštu. Gerai pasimiltuokite rankas ir, vis įpilant išlydyto sviesto, tešlą minkykite apie 5 minutes, kol tešla pradės blizgėti ir taps vienalytė. Uždenkite ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų. Tai užtruks iki 1 valandos.
2. Aguonų sluoksniui į puodą sudėkite sviestą, cukrų, vanilinį cukrų, supilkite pieną, maišant, kaitinkite ant vidutinės ugnies. Kai tik sviestas ištirps, supilkite aguonas, išmaišykite ir nemaišant leiskite masei užvirti. Masei užvirus, nuolat maišant, iš lėto supilkite manų kruopas. Virkite, kol masė sutirštės - apie 3-5 minutes. Palikite atvėsti.    
3. Vanilinio pudingo sluoksniui gerai išmaišykite trynius ir krakmolą su vaniliniu pudingu. Kitame dubenyje iki baltų putų išplakite baltymus su cukrumi ir druska. Atsargiai išplaktus baltymus įmaišykite į pudingo masę.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Kepimo formą (skersmuo 26 cm) ištieskite kepimo popieriumi. Ant kepimo formos dugno paskirstykite mielinę tešlą, leiskite jai šiek tiek pakilti. Tada sukrėskite aguonų sluoksnį, o ant viršaus vanilinio pudingo sluoksnį.
5. Kepkite 35-40 minučių. Pyragą prapjaukite tik jam visiškai visiškai atvėsus.

Pyrago receptas iš čia.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

sehr gut gelungen! :)

Simona rašė...

Baeckersuepke, erstmal danke für das super und tolle Rezept :)