2014 m. sausio 20 d., pirmadienis

Lietiniai blynai, užmaišyti su grietine

Kai išgirstu klausimą, be kokio pirkinio neįsivaizduoju savo gyvenimo, neabejodama atsakau - senų kulinarinių knygų. Apsižvalgius mūsų kambary, gali pasirodyti keista, kur aš sugebu joms vis dar surasti vietos. Kalbant nuoširdžiai, kartais tuo stebiuosi ir aš. Bet kai paimu į rankas laiko nugelsvintais ir pastabomis prirašinėtais puslapiais knygą, užmirštu, jog tuoj per knygas visiškai nesimatys kambario sienų, o stalas nuo jų gausos įlinkęs. Apskritai, knygos jau gana seniai tapo ne tik interjero, bet ir mano gyvenimo dalimi. Be jų nesusikurtų jaukūs vakarai ir įsimintinos kelionės. Be to, jos - įkvėpimo šaltinis...Beveik niekada negaminu, remdamasi konkrečiais receptais, todėl ant stalo dažniausiai atsiranda ir įsikuria tos kulinarinės knygos, kurios sužadina vaizduodę.         


Man patinka prieš miegą, atsigulus į lovą, paskaityti bent truputį. Šalia visada atsiranda garuojantis kakavos ar arbatos puodelis, kartais ir gabalėlis šokolado. Pusvalandis su lapų šiurenimu, žvaigždėmis už lango, tylutėle muzika, ir su arbatos garais, tarsi rūku pakilusiu nuo ežero vėlyvą vasaros naktį - tikrasis mano nepaprastai paprasto gyvenimo pilnumo pajutimas. Maisto ruošimo idėjos, nuotraukos, pasakojimai, nuo kurių saldžiai - kaip miegalius, rąžosi siela... Taip, laimė susideda iš smulkmenų. 



O kartais, kai, skaitant anksčiau kažkam kitam priklausiusią kulinarinę knygą, randu pabrauktų receptų, o puslapių paraštėse - pastabų, mane apima nenusakomai malonus jausmas, panašus į tą, kuris kyla, su kuo nors susipažinus akis į akį. Taip, puslapis po puslapio sužinau apie knygos savininką mažų smulkmenų, jo net nekalbinant. 


4 pusryčiautojams reikės:
1 puodelio miltų
4 kiaušinių
1 valgomojo šaukšto cukraus
Žiupsnelio druskos
3/4 puodelio grietinės
1/2 - 3/4 puodelio vandens
Sviesto kepimui

Puodelio talpa - 250 ml.

Lietiniai blynai, užmaišyti su grietine

1. Į dubenį supilkite miltus, žiupsnelį druskos ir cukrų. Viską gerai išmaišykite plakimo šluotele.
2. Į miltus įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite plakimo šluotele, kol gausite tirštą tešlą. Tada supilkite grietinę ir išmaišykite, kol tešla taps vientisa.
3. Galiausiai supilkite vandenį: iš pradžių - pusę puodelio, ir išmaišykite. Jei tešla tirštoka, įpilkite dar 1/4 puodelio vandens. Tešla turi gautis be gumuliukų.
4. Gautą tešlą apie 20-30 minučių palaikykite šaldytuve.
5. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, išteptą lydytu sviestu. Tešlą į įkaitintą keptuvę pilkite nedideliu samčiu, o pačią keptuvę, laikydami už rankenos, sukite, kad tešla plonu sluoksniu pasiskirstytų po visą keptuvės dugną. Crepes turi būti plonyčiai. Crepes kepkite iš abiejų pusių - tai užtruks apie 3-4 min. Nepamirškite keptuvės vis patepti sviestu. 

4 komentarai:

Bri@TastyArt rašė...

Kaip šauniai atrodo! Labai skaniai žiūrisi tie kraštai, tokie traškantys, mmm... Vis ruošiuosi nusipirkti krepų keptuvę :) P.S. Čia gal ne į temą, bet man labai gražu Courier šrftas blog'e :))

Simona rašė...

Bri, ačiū už komplimentus. Man būtent tokie lietiniai labiausiai ir patinka - traškiais kraštais, lyg nertos servetėlės :) Kartais irgi pasvajoju apie krepų keptuvę, bet vis išsitraukiu savo visų galų meistrę ir kepu su ja :D

Anonimiškas rašė...

Labai skanu!
Gavosi auksiniai blynai su traškiais kraštais :)
Ačiū už receptą!

Simona rašė...

Anonimiškas, aš lb dažnai irgi kepu pagal šį receptą blynus, nes tie krašteliai - užburiantys. Ačiū už gražius žodžius ir savo laiką ;)