2013 m. spalio 6 d., sekmadienis

Fall is falling

Iš ankstyvo spalio rūkų staiga išnyra kaiminystėje esantys namai, medžiai, bėgiai... pats iš savęs kuriasi pasaulis. Su kiekviena minute įgauna vis aiškesnį pavidalą. Kurį nuglostau akimis. Ant žemės skamba variniai lapai. Dar nesužerti į krūvas. Kiek rudeniškai graudžiai... Bet iš orkaitės sklinda šiluma. Gardus morkų keksiukų kvapas. Ir pasijuntu taip saugiai ir taip toli nuo liūdesio.

Įpilu į termosą kavos. Ištraukiu iš šaldytuvo pieną. Ruošiamės mažai iškylai prie Nemuno. Dėl visa ko pasiimame ir skėčius - saulė vis užeina už debesų. Įsitaisome prie pat vandens ant gulinčio medžio kamieno. Ruduo jau įbridęs į Nemuną - vėjas nedraugiškai plevena bangeles ir į vandenį nuo medžių sukritusius lapus. Sunku rudenį nuraminti vėją ir save. Bet tokiomis akimirkomis man visada atrodo, kad nėra nieko pasaulyje gražiau už auksinį rudenį ir tą tolimųjų pasaulių ilgesį, kurį pajunti kažkur giliai krūtinėje.
 
Grįžtame vėlai, senai nusileidus saulei. Spragsi pliska įžiebtos žvakės. Vėlyvo vakaro jaukumą dar labiau audžia iš arbatos puodelių kylantys garai. Už lango - visas dangaus skliautas pripildytas žvaigždžių. Nutylam ir klausomės žvaigždžių paslapčių. Ir muzikos...

Colorblind Counting Crows
Breathe Me Sia
Reading in Bed Emily Haines & The Soft Skeleton
Killing Me Softly (With His Song) The Fugees
Goo Goo Dolls Iris


Jau labai seniai buvau kepusi morkų keksiukus popiečio kavai akompanuoti. Nepaisant stiprios keksiukų su persikais konkurencijos, praeitą savaitgalį gaminau šiuos paprastučius - be sviesto ir cukraus. Bet su medumi, meduolių prieskoniais ir apelsino žievele. Kepdami jie neįtikėtinai gardžiai kvepia. Keksiukai iškepa nesaldūs, aromatingi ir itin minkšti. Kita jų pergalės priežastis buvo ta, jog šiuos keksiukus labai lengva iškepti: užtenka vos pusvalandžio užmaišyti jų tešlai. Taigi, labai skanu, paprasta ir jauku, tik, prieš ragaujant, būtinai leiskite jiems atvėsti.
   
12 keksiukų reikės:
300 g (apie 4-5 vidutinio dydžio morkos) nuskustų, smulkiai sutarkuotų morkų (aš tam naudoju sūrio tarką)
300 g miltų
1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1 valgomojo šaukšto ir 1/2 arbatinio šaukštelio imbierinių sausainių prieskonių mišinio (galite susimaišyti ir savo, imant po pusę valgomojo šaukšto cinamono bei imbiero ir 1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėl)
1 arbatinio šaukštelio valgomosios sodos
225 g skysto medaus (jei medus - sustingęs, pašildykite)
215 ml (7/8 puodelio) be kvapio (neutralaus) saulėgrąžų arba rapsų aliejaus
1 didelio apelsino nutarkuotos žievelės
3 didelių kiaušinių
60 ml graikiško jogurto 
Papuošimui: cukraus pudros

Minkšti morkų keksiukai su meduolių prieskoniais ir medumi

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Pirmiausia, nuskuskite ir sutarkuokite morkas, atidėkite į šalį, kol prireiks. Tarkuotų morkų turi būti 300 g.
2. Į dubenį persijokite miltus ir gerai sumaišykite su kepimo milteliais, soda bei prieskonių mišiniu.
3. Dideliame dubenyje medų sumaišykite su aliejumi ir nutarkuota apelsino žievele.
4. Po vieną įmaišykite kiaušinius į aliejaus ir medaus mišinį. Plakite po 1-2 minutes po kiekvieno kiaušinio įmušimo - gausite purią masę. Tada į šią masę įmaišykite jogurtą.
5. Šaukštu įmaišykite miltus, kol neliks sausų kruopelių. Tada įmaišykite morkas, kad vienodai pasiskirstytų - nepermaišykite.
6. Sukrėskite tešlą šaukštu į keksiukų krepšelius įstatytus į keksiukų skardą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45 - 50 minučių. Išimkite ir leiskite atvėsti. Vos vos apibarstykite cukraus pudra.

4 komentarai:

Lina rašė...

Kokioje temperatūroje kepti ?

Simona rašė...

Sveika,
160 C temperatūroje.

Mei rašė...

Is tokio kiekio tešlos man išėjo 12 keksiuku + mažas keksas :)) Bet tikrai skanus!

Simona rašė...

Labai džiaugiuosi, kad pavyko ir patiko. Taip, šiuos keksiukus aš kepu milžiniškus - tokius, kaip muffin'us :)