2013 m. kovo 2 d., šeštadienis

Apie pajudėjimą iš komforto zonos

Stoviu gyvenimo kryžkelėje, turiu priimti ne vieną ir ne du svarbius sprendimus, įvertinti kiekvieno teigiamus bei neigiamus padarinius ir pajudėti į priekį. Nemėgstu ilgai užsibūti komforto zonoje, t.y. neaugti, nesikeisti. Galėčiau bėgti nuo diskomforto, pasilikti prie kryžkelės, gyventi kaip iki šiol, bet jaučiu, kaip teršiasi vidus ir kad atėjo pokyčių metas.
Atsimenu, kaip mokykloje niekada pamokų ruošimo neiškeisdavau į trumpalaikį nieko neveikimo ar televizoriaus žiūrėjimo malonumą, dar ir dabar tai mane įkvepia, kai prisimenu komforto būseną, kuri apimdavo rašant atsiskaitymą. Taigi, reikia imtis veiksmų, kurie gal ir nėra patogūs, bet padeda gauti "aukso medalį".    


Daug visko dabar mano galvoje: detalus ir aiškus vaizdas, ko aš noriu, stipri aistra ir tvirtas įsitikinimas, kad negaliu pasiduoti, kad turiu šypsotis savo atspindžiui veidrodyje ir tikėti, viskas bus gerai. Iš tiesų, viskas ir yra gerai. Pavasaris, mane supantys žmonės, jų palaikymas, daug meilės, kurią jaučiu ir kad likimas neleidžia mano gyvenimo upei virsti ramia pelke. Nebijokit, tik nieko nebijokit, dažniau apkabinkite, padrąsinkite, būtinai daug juokitės ir aukite. 

Kol oras dar žiemiškas ir kovo šaltukas žnaibo skruostus, kviečiu išbandyti puikų ir jaukų vištienos pyragą dubenėlyje. Yra kažkas itin atpalaiduojančio ir nuraminančio šio pyrago gaminime. Jau gana seniai pastebėjau, kad maisto ruošimas gali veikti kaip terapija. Iš širdies ir su džiaugsmu gaminti maistą yra daug daugiau nei alkio numalšinimas ar nuobodus buities darbas. Gaminti maistą, klausantis savo skonio receptorių ir širdies, yra tikras menas. Gal todėl vis daugiau žmonių atranda įkvėpimą gaminti sau ir kitiems?



Apie šį pyragą sužinojau prieš keletą metų, apie jį man papasakojo viena pažįstama. Tai buvo jos mėgstamiausias vakarienės pasirinkimas, patinkantis ir kitiems šeimos nariams. Ačiū Tau, Asta, patinka šis pyragas ir mano mylimukams. Pyrago esmė tokią: imam čenakinę, į jos vidų prikraunam įdaro, uždengiam sluoksniuotos tešlos dangčiu ir kepam po orkaite. Pyrago įdaras sodrus ir tirštas. Jame daug svogūnų, vištienos ir grybų, o iškepęs tešlos dangtis būna lengvas ir itin traškus. Aš kepu atskirose čenakinėse, bet galima šį pyragą kepti ir viename kepimo inde. Iškepti šį pyragą užtruksite tik apie gerą valandą, žinoma, jei turėsite sultinio ar sultinio kubelių ir bemielės sluoksniuotos tešlos.



Taigi, recepto pagrindą (svogūnai + rūkyta šoninė + vištiena + sultinys + grybai + grietinėlė) gavau iš Astos, Viktorija prasitarė, kad jai kepant šį pyragą, į prikaistuvį krenta saliero kotai, mano žmogus pasiūlė įmaišyti česnakų, nuo savęs - šakelė čiobrelio,lauro lapelis. Kai pagalvoji, juk taip ir gimsta skaniausios idėjos. Šis pyragas tikrai labai skanus, paragavus pirmo šaukštelio, norisi antro ir t.t., o kai viską suvalgai iki paskutinio lašelio, dubenėlį užsimanai išlaižyti.


Slaptasis vištienos pyrago dubenėlyje ginklas - viščiukų šlaunelių, o ne krūtinėlių mėsa (kuri kepant orkaitėje gali pasidaryti sausoka) ir apkepta rūkyta šoninė. Šlaunelės yra pati geriausia, sultingiausia vištienos dalis. Jei tik turite galimybe, rinkitės būtent jas.



Šitiek produktų skirta keturiems valgytojams:

650 g viščiukų šlaunelių mėsos be kaulo ir odelės
2 vidutinio dydžio svogūnų
1 saliero stiebo
3 česnako skiltelių
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
600 ml vištienos sultinio
1 lauro lapelio
1 čiobrelių šakelės
200 g šaltai rūkytos šoninės
75 g sviesto
250 g grybų
1 su kaupu valgomojo šaukšto miltų
200 ml grietinėlės
2 arbatinių šaukštelių susmulkintų raudonėlių
1 valgomojo šaukšto susmulkintų petražolių
500 g bemielės sluoksniuotos tešlos (geriausia rinktis tą, kuri susideda iš dviejų didelių lapų)
1 kiaušinio
1 arbatinio šaukštelio vandens
Druskos ir maltų juodojų pipirų

Vištienos pyragas dubenėlyje

1. Viščiukų šlaunelių mėsą supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais (apie 2 cm).
2. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Salierą supjaustykite plonais griežinėliais. Česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus, salierą ir česnakus, žiupsnelį druskos, kepkite maišant ant nedidelės ugnies 7-8 minutes, kol daržovės suminkštės. Išimkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
3. Užvirkite sultinį. Į jį sudėkite vištieną, lauro lapą ir čiobrelį, išmaišykite. Užvirkite ir virkite ant nedidelės ugnies uždengus apie 5 minutes. Po to palikite pastovėti keletą minučių ir nukoškite vištieną, pasilikdami sultinį. Išimkite lauro lapelį ir čiobrelį. Vištieną šiek tiek pasūdykite pagal skonį.
4. Supjaustykite šonine į 1 cm pločio juosteles. Įkaitinkite keptuvę, keptuvėje išlydykite 25 g sviesto, suberkite šoninę ir maišant kepkite ant vidutinės ugnies apie 3-4 minutes, kol šoninė apskrus. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Sudėkite pas svogūnus.
5. Susmulkinkite grybus į ketvirčius. Keptuvėje išlydykite likusį sviestą, suberkite grybus, gerai išmaišykite ir kepkite, kol suminkštės (apie 6-7). Kai grybai, bus beveik iškepę, suberkite miltus, išmaišykite, pakepkite pora minučių. Grybai apsivels miltais - taip ir turi būti.
6. Į prikaistuvį suberkite pakeptus svogūnus, salierus, česnaką, šoninę, grybus užpilkite sultiniu, grietinele ir užvirkite, virkite apie 8 minutes. Sudėkite vištieną, susmulkintas žoleles ir virkite 2 minutes.Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir druska, jei reikia.
7. Padalykite įdarą tarp čenakinių. Imkite vieną tešlos lakštą ir išilgai nupjaukite dvi apie 2 cm. storio juostas. Iš likusios tešlos išpjaukite du didelius apskritimus, jie turi būti apie 1-2 cm didesni nei čenakinės dangtelis. Truputį subadykite juos šakute. Tą patį padarykite iš likusio lakšto. Pirmiausia čenakinės kraštus uždenkite, gerai prispaudžiant, juosta, tada ant viršaus uždėkite apskritimą ir su šakute prispauskite jo kraštus. Kiaušinį išplakite su vandeniu ir šiuo plakiniu aptepkite tešlą.
8. Pyragus pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 20-30 minučių 200 laipsnių temperatūroje, kol tešla dailiai parus. Tinka patiekti su žalumynais. Skanaus :)

2 komentarai:

Indrė rašė...

Labai gražūs pyragėliai :)

Simona rašė...

Indre, labai ačiū :) Kaip smagu, kad vis užsuki :)