2013 m. kovo 24 d., sekmadienis

Apie bulvių košę su kopūstais

Kol vėjas negailestingai brozdina skruostus ir ausis, o už nesibaigiančio sniego slepiasi šilumos ilgesys, mes verdame sriubas ir košes. Jos tikras išsigelbėjimas tokiu oru. Puri bulviu košė su minkštomis - pakepintomis svieste, svogūnų ir kopūstų juostelėmis yra kažkas panašaus į apklotą. Gal net geriau, jei esi ne tik sušalęs, bet ir išalkęs. Negaliu apsakyti, kaip paprasta, valgant šią košę nepykti, jog žemė niekaip nepabunda iš po gilaus žiemos miego. 



Ši iš Airijos kilusi košė ruošiama iš itin paprastų produktų, bet yra gardi, soti ir jauki. Ji tinka ir kaip pagrindinis patiekalas - aš ją tiesiog kabinu šakute vieną, ir kaip garnyras. Svarbiausios bulvių košės vingrybės: pirma, bulvių jokiu būdu nemaišykite elektrine trintuve, nes gausite ne purią, o lipnią masę; antra, neužmirškite krapų, kurie itin draugiškai poruojasi su bulvėmis.


Gaminu šią košę be recepto: paprastai imu 8 - 9 vidutinio dydžio bulves, 2 didelius svogūnus ir apie ketvirtį nemažo kopūsto. Tikslumas neturi didelės reikšmės, nebūtina visus produktus sąžiningai pasverti, todėl drąsiai galite pabandyti išsivirti šią košę, net jei tik pradedate atrasti virtuvės paslaptis ir (ar) neturite svarstyklių.
Nemėgstantys svogūnų gali juos pakeisti porais, taip pat, jei norite sotesnio patiekalo, galite įberti skrudintos maltos kiaulienos ar šoninės gabalėlių  


Keturiems asmenims
Ruošimo laikas: 40 - 50 minučių
 Tinka: prie mėsos patiekalų
 
1 kg bulvių
350 g kopūstų
2 didelių svogūnų
2 arbatinių šaukštelių aliejaus
250 ml pieno
Sviesto
Krapų (pagal skonį)
Druskos
Maltų baltųjų pipirų

Bulvių košė su kopūstais

1. Bulves nulupkite ir gerai nuplaukite po šaltu vandeniu. Bulves perpjaukite išilgai per pusę. Supjaustytas bulves užpilkite nedideliu kiekiu šalto vandens (tik tiek, kiek reikia,kad apsemtų). Į vandenį įberkite šaukštą druskos ir įpilkite 1 šaukštelį aliejaus. Užvirkite, uždengtas bulves virkite ant nekaitrios ugnies 25 - 30 min., kol taps itin minkštos.
2. Nulupkite ir susmulkinkite juostelėmis svogūnus.
3. Keptuvėje ištirpinkite 2 valgomuosius šaukštus sviesto, įpilkite 1 šaukštelį aliejaus ir vis pamaišant ant nedidelės ugnies 7-8 minutes kepkite svogūnus su žiupsneliu druskos, kol jie bus minkšti.
4. Kol kepa svogūnai, kopūstą taip pat supjaustykite juostelėmis. Susmulkinkite krapus.
5. Į svogūnus įdėkite dar 1 šaukštą sviesto ir kopūstus, įberkite druskos, ir vis pamaišant kepkite apie 15 - 20 minučių, kol kopūstai lengvai pagels ir suminkštės. Baigiant kepti pagardinkite druska, smulkintais krapais ir pipirais.
6. Iki bulvių virimo pabaigos turėtų būti likusios apie 5 min., nedideliame prikaistuvyje išlydykite 25 g sviesto. Į išlydytą sviestą supilkite pieną. Pieną beveik užvirinkite, nuolat maišant. Prikaistuvį su pienu nukelkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
7. Bulvėms išvirus, nupilkite nuo jų vandenį ir jas nugarinkite (apie 1 min.), intensyviai maišant mediniu šaukštu. Po to nuimkite nuo ugnies ir sugrūskite. Į sugrūstas bulves supilkite karštą pieną, įberkite šaukštelį druskos ir šaukštu viską gerai išmaišykite (apie 30-50 sek.).
8. Į bulvių košę greitai įmaišykite šiltą kopūstų ir svogūnų mišinį, taip pat nepermaišykite. Patiekite su sviesto gabalėliu.
 






P.S.: kaip manote, kada prasidės tikrasis pavasaris?

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Labai patiko kopūsto pjaustymo instrukcija :) Super!

Simona rašė...

Ačiū, Dailona, kartais mėgstu truputį papaišyti :)