2012 m. lapkričio 1 d., ketvirtadienis

Apie metų laikų kaitą

Neseniai su pažįstama Monika kalbėjom apie metų laikų kaitą. Vienu balsu sutarėm, jog labai gerai, kad turim pavasarį, vasarą, rudenį ir žiemą. Tai, kad baigėsi saulės spinduliais apšildomas spalis ir rudeninę brandą keičia sunykimas, mums primena, kad negalime įstrigti viename taške. Ar jums pažįstamas tas jausmas, kai nenorite, jog ateitų gimtadienis, nes įsivaizdavote savo gyvenimą kiek kitokį, būnant tam tikro amžiaus? Jeigu taip, tada suprantate, apie kokį vieną tašką kalbu.
 

Lapkritis ir ilgi pasivaikščiojimai po jį, kol visiškai sušali, padeda į lentynėles sudėlioti vertybes ir parodo, kad tam, kas gyvenime iš tiesų yra svarbu, niekada nevėlu. Nėra jokios amžiaus ribos, už kurios nebegalėtume keisti ir keistis. Reikia tik šiek tiek drąsos peržengti komforto liniją, už kurios ir prasideda tikrieji nuotykiai ir tikroji kelionė į savęs pažinimą ir buvimą savimi. Aš esu dėkinga, kad gyvenimas juda, kad po lapkričio ateis žiema, kad kartais, kai užsimanau, kur nors pasislėpti, ta kaita įkvepia eiti tolyn.    


Eiti išvien su gamta. Mėgautis labiausiai laikinumą primenančio ir užtat labiausiai įkvepiančio džiaugtis tuo, kad esu gyva, mėnesio magija. Nukritusių lapų, ilgėjančių vakarų, šalnų, artumo, arbatos ir karšto vyno, pirmųjų, dar netikrų, sniegų magija. Knygų ir muzikos magija. 


Vakar baigiau perskaityti V. M. Putino kūrinį "Altorių šešėly". Viena mintimi iš šio kūrinio noriu jums palinkėti drąsaus lapkričio: „eik į gyvenimą pakelta galva ir atvira širdžia. Jos vis tiek nenumarinsi. Priimk gyvenimą kaip būtinybę, bet manyk, kad geriau nė negalėjo būti. Nieko nesibijok, nieko nesigailėk ir dėl nieko nesisielok."



Ta pati Monika labai mėgsta kukuliukus „Pūkučiai“ iš „Rimi“ ir dažnai skundžiasi, kad jai nepavyksta tokių pat pasigaminti namuose: pirmą kartą batono kubeliai sudegė, o kukulių vidus liko neiškepęs; antrą kartą batono kubeliai prisigėrė aliejaus ir nebuvo traškūs ir t.t.



Tad šiandien, kai nereikia į darbą, nusprendžiau pabandyti vakarienei iškepti šių kukuliukų. Pūkučių“ receptą gavau iš nuostabios "fėjos" Loretos. „Pūkučiai“ gavosi tikrai skanūs, kaip pasakė mano vyras: "gausiai gardūs". Be to, šie kukuliukai atrodo žaismingi ir dailūs, žinoma, darbo, juos gaminant, taip pat reikia šiek tiek įdėti.



„Pūkučiai“ puikiai tinka labai išalkusiems valgytojams pamaitinti, šalia jų patiekiant keptų bulvių, pomidorų skiltelių ir marinuotų agurkų griežinėlių.



Iš tiesų, jau taip yra, kad skaniausio maisto paslaptis glūdi jo paruošimo paprastume. Paruošti šiuos kukulius jums reikės vos 6 ingredientų: kiaulienos mentės, svogūno, kiaušinių, aliejaus, sultinio ir batono. Jei neturite mėsmalės, paprašykite mėsininko, kad sumaltų jums mėsą. Žinoma, svarbu ne tik mėsos kokybė, bet ir geras, kiek padžiūvęs batonas.
O svarbiausia, nepamirškite patikrinti, ar aliejus pakankamai įkaitęs: įmeskite baltos duonos ar batono gabalėlį, per minutę jis turėtų pagelsti ir pasidaryti traškus. Būtinai reikia vartoti tik įkaitintą aliejų, jei kukulius sudėsite į šaltą aliejų, batono kubeliai prisigers aliejaus. 



14 pūkučių reikės:
Kukuliams 
750 g maltos kiaulienos mentės
1 didelio nulupto svogūno (supjausčius - 120 g) + aliejaus svogūnui apkepti + šiek tiek druskos
1 didelio kiaušinio
40-45 ml sultinio
Druskos ir maltų juodųjų pipirų
200 g batono (apie 14 riekučių be plutelių)
Kiaušinio plakiniui
1 kiaušinio
2-3 valgomųjų šaukštų šalto vandens
Kepimui
Aliejaus, kad kepant apsemtų kukulius

Pūkučiai

1. Maltą mėsą sumaišykite su pakepintais svogūnais, supjaustytais nedideliais kubeliais.
2. Į masę įmuškite kiaušinį, supilkite sultinį ir išmaišykite. Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir druska, jei reikia. Mėsos masę palikite 10 minučių išbrinkti.
3. Masę padalinkite į 14 dalių ir vandeniu sudrėkintomis rankomis darykite kukulius. Po to juos vienai sekundei pamerkite į kiaušinio ir vandens plakinį ir pavoliokite batono kubeliuose (supjaustytuose - 5x5 mm). 
4. Kepkite gerai įkaitintuose riebaluose. Nepamirškite patikrinti, ar aliejus pakankamai įkaitęs: įmeskite baltos duonos ar batono gabalėlį, per minutę jis turėtų pagelsti ir pasidaryti traškus. Jei duona per greitai pagelsta, sumažinkite kaitrą. Po to pūkučius 10 - 15 minučių įdėkite į orkaitę įkaitintą iki 200 C. Jei reikia, kepant pridenkite folija. Skanaukite ir mėgaukitės kiauliena, nes šie kukuliukai tikrai to verti - traški išorė ir sultingas vidus, kas gali atsispirti. Žinoma, visur reikia jausti saiką ;)  

3 komentarai:

Viktoras rašė...

Va cia tai mano vienas is favoritu vaikysteje! Pas mama valgykloje visad tokius valgydavau, ziauriai patikdavo! mmmm :) reikes pabandyt pagaminti kada prie progos :)

Indrė rašė...

Nesu koteletų mėgėja, bet man patinka šis receptas :) kada nors prie progos pagaminsiu :)

Simona rašė...

Viktorai, tikriausiai žiemos metu patys skaniausi tie patiekalai, kuriuos valgėm vaikystėje, nes jie siete siejasi su meile ir jaukumu :)Būtinai pabandyk, manau,kad patiks :)

Indre, jei išbandysi, būtinai parašyk, kaip pavyko. Aš ir nesu kotletų mėgėja, bet šie žavūs :)