2012 m. lapkričio 25 d., sekmadienis

Apie karštą vyną ir jausmus, likus keturioms savaitėms iki Kalėdų

Ach... ar jaučiate, jog iki Kalėdų liko vos keturios savaitės?
 

Taip, sutinku, sudėtinga tai pajusti, kai tikrosios žiemos - nė ženklo. Bet vis tiek iš kažkur - be jokios paaiškinamos priežasties, apima džiaugsmas. Džiaugsmas, kuris suvirpina širdį, akyse įžiebia ugneles ir prašypsina. Džiaugsmas, dėl kurio, atrodo, sulėtėja laikas ir daug paprasčiau tampa pastebėti mažus dalykėlius: kai, valgant pirmąja mandarino skiltelę, iš malonumo užsimerki, kai, klausantis linkmųjų mylimukų istorijų, nuo juoko skauda žandus ir pilvą ar kai, išgirdus komplimentą dėl dėvimo balto megztinio su mėlynais briedžiukais ir raudonomis snaigėmis, nurausti.



Šiuo metų laiku pajuntu, kad labiau nei bet kada esu vaikas, kuris nepažįsta laiko, kuris yra linksmas, paprastas, naivus ir gyvena tik šia akimirka. Išsivaduoju iš skubėjimo atlikti viską tobulai, iš baimių kažko nespėti, būnu čia ir dabar. Nieko nelaukiu, darau tai, ką diktuoja širdis, nes, kaip žinia, nuostabus jausmas gyventi gyvenimą, kad ir koks jis būtų. Nuostabus jausmas, kai Kalėdos pagaliau artėja, kai viduje tampa ramu, kai nereikia, kad kas nors įvyktų, ar, kai kas nors įvyksta, nereikia gailėtis. Kai viską atleidi sau ir kitiems. Ir, kai, kad ir kaip banaliai tai nuskambėtų, širdis prisipildo meilės visam pasauliui.



Kalėdų jausmas dažniausiai apima, kai po ilgos dienos grįžtu namo ir pripildau juos saldžiais aromatais, verdant karštą vyną. Būtinai būtinai visada į vyną įmetu cinamono lazdelių. Truputį tamsaus, labai drėgno Muskovado cukraus, kuris tikrai gudriai pabrėžia karšto vyno skonį. Taip pat mandarinų, be kurių, apskritai, sunku įsivaizduoti Kalėdas. Į mandarinus susmaigstau gvazdikėlius - labai gražiai atrodo. Be to, gvazdikėliai karštam vynui suteikia šiek tiek šilumos, aštrumo, kaip ir nedidelis imbiero šaknies gabalėlis.
Vynas ruošiamas lėtai kaitinant. Kaitinant vyną, svarbu jo neužvirti, kitaip vyne esantis alkoholis išgaruos.
Dalinuosi vienu iš mėgstamiausių karšto vyno receptų, kuriame labai svarbų vaidmenį vaidina vynuogių sultys ir arbata. Taip, tai švelnesnis karšto vyno variantas. O kaip kvepia... Mmm...Tinka gerti ne tik vėlyvą rudenį ar žiemą, bet ir ankstyvą pavasarį bei visada, kai norisi sušilti ir pasikelti ūpą.



Ąsočiui karšto vyno reikės:
1 butelio pusiau saldaus arba sauso raudono vyno (priklausomai nuo to, kokį labiau mėgstate)
0,5 l vynuogių sulčių
200 ml erškėtrožių arbatos
40 g juodųjų razinų
1-2 g imbiero šaknies
2 cinamono lazdelių
6 gvazdikėlių
1/3 arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato riešuto
1/3 ar 1/2 puodelio rudojo cukraus (priklausomai nuo to, kaip saldžiai mėgstate)
1 žaliosios citrinos
1 mandarino

Kalėdinis vyno, erškėtrožių arbatos ir sulčių gėrimas

1. Į didelį puodą supilkite arbatą, sultis, suberkite cukrų, sudėkite razinas, imbiero šaknies gabalėlį, cinamono lazdeles, gvazdikėlius, muskato riešuto, skiltelėmis supjaustytą citriną ir mandariną, išmaišykite, užvirkite ir pavirkite apie 5 minutes.
2. Supilkite vyną, išmaišykite. Ant vidutinio stiprumo ugnies maišydami kaitinkite iki 70 laipsnių temperatūros. Neužvirkite. Nukeltą nuo ugnies puodą uždengtą palikite 30-40 minučių. Po to vėl pakaitinkite, tik jokiu būdu neužvirkite.Perkoškite per sietelį ir išpilstykite į puodelius ar taures iš storo stiklo. Nam...Nam

3 komentarai:

Vita rašė...

Sveika, jei būtų noro pažaisti su mumis: http://vorastinkle.blogspot.com/2012/11/vienuolika.html (jei ne, tai nieko baisaus) :)

Neringa rašė...

Kviečiu prisijungti prie smagaus žaidimo "Vienuolika" http://prieskoniopasaka.blogspot.com/2012/12/zaidimas-vienuolika.html

Inga rašė...

Nežinau, ar galima, bet ir aš kviečiu dalyvauti tinklaraštininkų žaidime -> http://dreamer-walking-on-clouds.blogspot.gr/2012/12/maisto-tinklarastininku-zaidimas.html