2012 m. spalio 20 d., šeštadienis

Dešimtoji iš 33 laimės akimirkų


Dešimtoji iš 33 laimės akimirkų...
...Buvo šviesus ir giedras rudens rytas, medžių pavėsyje truputį šalo kojos ir pirštai, bet bobų vasaros saulėkaitoje galėjai užsimiršti, kad spalis jau eina į pabaigą. Po nakties lietaus keliai buvo šlapi ir balose spindėjo automobilių šviesos. Virš galvos išgirdau žąsis, danguje buvo nusidriekusi visa jų virtinė. Pats metas paukščiams išskristi į pietus. Stovėjau ant šaligatvio ir žiūrėjau į dangų. Ore skraidė auksiniai lapai. Buvo taip gera, taip ramu. Pajutau, kad ir kas blogo nutiktų, viskas bus gerai, niekas nesugadins šios dienos, nes svarbiausia, kad esu gyva ir galiu džiaugtis mane supančiu pasauliu ir atėjusiu rudeniu. Ak, ar tai nėra laimė?... 
 
Rankoms ir širdžiai sušildyti, didžiuliam malonumui suteikti, sašalusiems pradžiuginti...tirštas šiltas naminis kisielius. Šį desertą puikiai pagaminti gali tikrai visi, kurie žino kelias mažytes paslaptis ir kurių namuose galima atrasti džiovintų vaisių ar stiklainiuką uogienės.
Iš tiesų, kisielių galima virti beveik iš visko: iš šviežių, džiovintų ir užšaldytų vaisių bei uogų, sulčių, uogienių, džemų, pieno, šokolado, kakavos ir net migdolų ar vyno. Žiemą dažniausiai naudoju tiesiog vandeniu skiestą uogienę - mama su tėčiu visada pasirūpina jos atsargomis.
Kitos būtinos kisieliaus sudėtinės dalys - vanduo, cukrus ir krakmolas. Be to, kisieliui labai tinka šie prieskoniai: citrinų bei apelsinų žievelės, cinamono lazdelės, vanilės ankštys, gvazdikėliai.



Labai mėgstu tirštą kisielių, kurį galiu kabinti šaukšteliu. Kisieliaus tirštumas priklauso nuo krakmolo (galima rinktis bulvių, kukurūzų ar ryžių) kiekio. Visada naudoju bulvių krakmolą.
Kisieliui vartojamas krakmolas išmaišomas šaltame vandenyje, vienai daliai krakmolo "pieno" imant 4-5 dalis skysčio, t.y. 1 puodelis, kurio talpa 250 ml, krakmolo "pieno" skiriamas 1 litrui viso likusio kisieliaus skysčio.
Supylus su vandeniu išmaišytą krakmolą(supilamas iš karto nedidele srove, nuolat maišant, ne vis po truputį), kisielius maišant užvirinamas, paskui, kai tik užverda, nukeliamas nuo ugnies ir atsargiai valgomas, pasipučiant, juk niekas nemėgsta nudegti liežuvio arba atšaldomas. Virinant kisielių ilgiau, jis pavandeniuoja.

4 sušalusiems rudenėtojams reikės:

12-14 šaukštų mėgstamos uogienės (bruknių, vyšnių, slyvų ir t.t.)
1-3 valgomųjų šaukštų cukraus (jei uogienė labai saldi, cukraus nereikia iš viso)
4 puodelių vandens + 1 puodelio šalto vandens krakmolo "pienui"
7 arbatinių šaukštelių (su nedideliais kaupeliais) bulvių krakmolo

Kisielius iš uogienės

1. Į prikaistuvį sudedama uogienė, cukrus, užpilama 4 puodeliais vandens, išmaišoma ir užvirinama. Nugraiboma, susidariusios putos. Paverdama keletą minučių.
2. Supilamas šaltame vandenyje gerai išmaišytas krakmolas, nuolat maišant, užvirinama. Kai tik užverda, staigiai nukeliamas nuo ugnies.  

Komentarų nėra: