2012 m. rugsėjo 9 d., sekmadienis

Rudens muzika ir visada toks minkštas medaus, figų ir bananų keksas

Pasidalinsiu keletu dainų, kurios manyje sužadina rudens lėtumą ir nostalgiją. Ruduo, atrodo, išgrynina tiesas, kurių vasarą nematai, ir norisi klausytis muzikos, kuri susilieja su trumpėjančiomis dienomis, gaiviu ir vėstančiu oru bei liūdnu lietumi. Ir tokį rudenį aš myliu. Man patinka sulėtėti ir grožėtis kiekviena gyvenimo detale - nugelstančiais lapais, lietaus prisikaupusiais debesimis, voratinkliais, jurginais.

1. A Winged Victory for the Sullen - Minuet for a Cheap Piano Number Two 
2. Damien Rice - Cheers Darlin'
3. Eva Cassidy - Autumn Leaves
4. Neil Young - Harvest Moon
5. Gary Jules - Mad World
6. Led Zeppelin - Going to California
7. Iron & Wine - Upward Over The Mountain 
8. Bookends - Simon & Garfunkel



Paprasti, kasdieniniai mažmožiai slepia laimę. Dėmesio sutelkimas į pačius mažiausius dalykėlius gali visiškai pakeisti tai, kaip jautiesi. Rudenio naktimis ilgiau nei įprasta guliu nemiegodama. Ar žinai, kas jose yra gražiausia? Įsiklausyk: miestas tylus kaip niekad. Toje tyloje galima aiškiau įsiklausyti į save. Būtent susitikimas su tokiu mažmožiu kaip rudenio nakties tyla atveda prie nuosavo vidinio pasaulio durų. Ruduo yra ne tik gamtos, bet ir žmogaus brandos metas. Visos platumos, gelmės ir tolumos, kurios atsiveria, krentant lapams, priverčia susimąstyti apie Gyvenimą, apie Kelią, apie Mirtį, apie Prasmę.



Taip, įlįsti į save gali būti baisoka, bet labai reikalinga. Rudenį gera būti ne tik lovoje, dar ir parkuose, ramiose gatvelėse, miške, kaime, visose šiose vietose taip greitai galima surasti nusiraminimą ir svajones, kurias galbūt labai seniai slepi nuo savęs. Po to, kai sužvarbsti, labai gera, kur nors eiti gerti kavos ar arbatos. Į mažas, kuklias kavinukes, į savo virtuve, lovoje. Kaip aš myliu tokį rudenį, kai nors turi kalnus darbų, gali imti ir sulėtėti. 


Šiame kekso recepte pagrindinį vaidmenį atlieka figos, kurių vis dažniau galima užtikti prekybos centruose, bet, jei jūs jų nemėgstate, galite pakeisti avietėmis. Irgi labai skanu. Kekso tešla užmaišoma tikrai labai greitai, todėl šis kepinys tinkamas ir paprastos dienos vakarui, kai užsimanote jaukaus ir sotaus kąsnelio. Rekomenduoju išbandyti :)


1 kukliam keksui reikės:
3 kiaušinių
200 g miltų
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
100 ml saulėgrąžų aliejaus
130 ml pieno
3 valgomųjų šaukštų skysto medaus ir 3 valgomųjų šaukštų cukraus
3 figų
1 banano
      
Visada toks minkštas medaus, figų ir bananų keksas

1. Medų gerai sumaišykite su cukrumi ir kiaušiniais. Į kiaušinių ir medaus masę įmaišykite miltus ir kepimo miltelius, maišykite tik tol, kol neliks sausų miltų.
2. Prikaistuvyje pakaitinkite pieną su aliejumi, kol pieno paviršius taps nebelygus, su mažais burbuliukais. Karštą pieno ir aliejaus mišinį dalimis įmaišykite į miltų ir kiaušinių masę.
3. Bananus supjaustykite riekelėmis, o figas skiltelėmis ir įmaišykite į tešlą.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Supilkite tešlą. Kepkite apie 1 val. Labai skanu dar šiltas su stikline šalto pieno.

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Recepte cukraus nematyti :) o aprasyme jis atsiranda :) gal jo visai nereikia?

Simona rašė...

Labai ačiū už pastebėjimą - reikia 3 valgomųjų šaukštų cukraus :) Dar sykį ačiū ;)

Anonimiškas rašė...

Et, nuotrauka taaaaip sugunde! Bandziau :) Bet kazkas visiskai nesigavo... Gavosi visas slapias, neiskepes, kad ir kiek bekepe... Tiesiog nevalgomas... Ir nepurus... O sis nuotraukose atrodo nuostabiai!

Simona rašė...

Kaip gaila, kad nepavyko :( Tai vienas iš mano dažniausiai naudojamų medaus kekso receptų, atrodo, toks, kad pavykti tiesiog negali. Net nežinau, kodėl galėjo nepasisekti.

Anonimiškas rašė...

As irgi vakar kepiau. Nepasakyciau, kad nevalgomas, bet ir mano gavosi slapias, sukrites kepinys, tikrai ne keksas. Nors kepdamas issipute graziai, taciau praveses sukrito i slapia pada ir tiek.
As, kaip ir parasyta, tik ismaisiau viska, neplakiau nei kiausiniu, nei paskui teslos. Gal del to?

Simona rašė...

Pažadu, kai tik atrasiu laisvą minutę, dar sykį iškepsiu šį keksą, nufotografuodama kiekvieną žingsnį, nesuprantu, kodėl jis nepavyksta :(