2012 m. rugsėjo 14 d., penktadienis

Kaip mažesnėmis pastangomis pasiekti daugiau?

80/20 principas yra vienas iš efektyviausių man žinomų principų, kuriais remiantis valdomas laikas ir pats gyvenimas. Apie šį principą sužinojau prieš gerus šešis metus per dėstytojo R. Čiegio paskaitas. Jis vadinamas Pareto principu, kadangi jį 1895 m. suformulavo italų ekonomistas Vilfredas Paretas, kuris pastebėjo, kad visuomenę galima suskirstyti į dvi dalis: „svarbią mažumą“ (20 proc.), valdančią didžiąją dalį pinigų ir įtakos, ir „nereikšmingą daugumą“ (80 proc.).



Vėliau imta pastebėti, kad tokią proporciją galima pritaikyti daugelyje sričių, pavyzdžiui, 20 proc. pastangų duoda 80 proc. rezultatų, 20 proc. turimų drabužių dėvima 80 proc. laiko ir t.t. Taigi, pagrindinę Pareto principo idėją galima apibrėžti taip: jeigu šiandien turi padaryti 10 darbų, tai dviejų iš jų vertė bus tokia pati ar net didesnė kaip likusių aštuonių, kartu sudėjus.


Man tai buvo labai įdomus sužinojimas, juk kai pagalvoji, iš tiesų yra daugybė darbų, prie kurių tenka pasėdėti ne vieną ir ne dvi valandas, o vertė, kurią gauni būna daug mažesnė už pastangas, kurias įdėjai. Be to, pritrūksta laiko tiems darbams, kuriuos atlikus gautum didžiausią vertę. 
Jei skubate ir nieko nespėjate, manau, kad man pritarsite, jog tarp to, kas pasiekiama, ir valandų, reikalingų šiems pasiekimams, yra didelis skirtumas. Šis skirtumas būtent ir atsiranda dėl to, jog net 80 proc. mūsų laiko, kurį nemiegame, prireikia, jog pasiektume 20 proc. laimėjimų ir iš vos 20 proc. laiko gauname 80 proc. svarbiausių ir vertingiausių rezultatų. Todėl labai svarbu nustatyti tuos kelis darbus, kurie duoda daugiausiai vertės ir juos atlikti pirmiausiai.



Patys vertingiausi darbai dažnai būna ir patys sunkiausi ir nemaloniausi, reikalaujantys daug pastangų, bet jei siekiate 80 proc. rezultatų, teks juos būtinai atlikti. Kada juos atlikti, reikia pasirinkti, atsižvelgiant į tai, kuriuo paros metu jaučiatės pats kūribingiausias. Pavyzdžiui, aš esu vyturiukas, todėl darbingiausia būnu ryte, o štai mano draugė Jolita – pelėdžiukas, todėl vėlyvas vakaras jai darbingiausias paros metas. Svarbiausia, pradėti ir atlikti tuos svarbiausius darbus, pajusti jų sukurtą vertę, o tada ir kitus darbus atlikti bus vienas juokas, nes motyvacija dirbti bus tikrai išaugusi.
Dažnai eikvojame jėgas ir lėšas, įgyvendindami kitų žmonių tuos du darbus, iš kurių jie gauna 80 proc. savo svarbiausių rezultatų, o atvirkštinio ryšio negauname. Todėl jau šiandien pat atsijokite netikras vertybes nuo tikrų ir antraeilius dalykus nuo pirmaeilių. Tai nėra lengva, bet verta pabandyti, jei norisi kažką pakeisti savo gyvenime ir padaryti daugiau, nei manėte, kad galite.




6-8 obuolių pyrago valgytojams reikės:
1 puodelio (250 ml) miltų ir 1 puodelio (250 ml) manų kruopų
140 g sviesto + trupučio skardos tepimui
½ puodelio nerafinuoto natūralaus rudojo cukraus (galima keisti paprastu cukrumi)+ 3 valgomųjų šaukštų cukraus
2 valgomųjų šaukštų vanilinio cukraus
1 kg obuolių + 1 apelsino žievelės
1 arbatinio šaukštelio cinamono
¼ arbatinio šaukštelio malto imbiero
¼ arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių

Ruduo, kai atvėsta orai, yra tobulas laikas kepti obuolių pyragus. Juk nėra jau taip daug dalykų, kurie būtų geriau už kvapnų ir šildantį obuolių pyrago gabalėlį. Žinoma, ruduo dar ir metas, kai einame rinkti spalvotų lapų ir kaštonų, neriame šalikus, pasislėpę po antklodėmis skaitome knygas bei būname su mylimais žmonėmis. Todėl, kad viskam užtektų laiko dalinuosi labai paprastu, bet ne prastu obuolių pyrago receptu - įdėsite 20 proc. pastangų, o gausite labai labai puikius rezultatus.
Šį receptą ant mažo lapelio važiuojant traukiniu užrašė mamos draugė, o aš nuo to laiko, kai pirmą kartą jį išbandžiau, visada šiuo pyragu vaišinu artimuosius, kai nėra kada arba trūksta jėgų ilgai sukiotis virtuvėje. Pyragą iškepti daug lengviau, nei gali atrodyti, pažvelgus į ilgą receptą. Receptas ilgas todėl, jog noriu pasidalinti visomis detalėmis ir paslaptimis. Taigi :)

Obuolių pyragas "Vasaros sapnas"

1. Pirmas didelis šio pyrago pliusas, jog nereikia nulupti obuolių, užtenka juos gerai nuplauti. Tada išimame sėklalizdžius ir obuolius sutarkuojame burokine tarka. Į sutarkuotus obuolius įmaišome 1 valgomąjį šaukštą cukraus, 1 valgomąjį šaukštą vanilinio cukraus, cinamono, imbiero ir maltų gvazdikėlių. Taip paruoštą obuolių masę atidedame į šoną.
2. Antras didelis šio pyrago pliusas yra "tešla", jei galima taip pavadinti cukraus, miltų ir manų kruopų mišinį. Taigi, dubenyje sumaišome 1/2 puodelio cukraus, 1 valgomąjį šaukštą vanilinio cukraus, miltus ir manų kruopas.
3. Šį sausą mišinį padaliname į 5 dalis, o obuolių masę į 4. Kepimo skardą (kurios skersmuo 24 cm) išklojame kepimo popieriumi, kepimo popierių ištepame sviestu. Iš pradžių dedame sauso mišinio sluoksnį, tada dedame obuolių masę, vėl sausą mišinį, obuolių masę ir viskas užbaigiama miltų sluoksniu. 
4. Nutarkuojame apelsino žievelę (be baltos dalies, kuri yra karti) ir ją sumaišome su 2 valgomaisiais šaukštais cukraus. Šiuo apelsininiu cukrumi apibarstome pyragą. Ant viršaus uždedame per burokinę tarką sutarkuotą sviestą. Sviestas susitarkuos itin lengvai, jei pačioje pradžioje, dar prieš tarkuojant obuolius, įdėsite jį į šaldyklį. Pyragą kepame apie 50-60 minučių iki 190 C įkaitintoje orkaitėje. Skaniausia valgyti dar šiltą su ledais:)Mmm...

8 komentarai:

Viktorija rašė...

Sveiki, noriu paklausti, o pyragas kokio stiliaus? :) Labiau biskvitinis ar labiau tarte stiliaus, kuomet yra ką pakramtyti :) (trapesnis, lipnesnis)? Ačiū! Atrodo tai labai viliojančiai!

Simona rašė...

Sveika, Viktorija, pyragas yra būtent tarte stiliaus, kaip tu sakai, trapesnis, lipnesnis, toks labai labai obuolinis :)

Anonimiškas rašė...

Išbandžiau šį pyragą - tikrai skanus šiltas, bet dar skanesnis, kai visiškai atvėsta. Valgai ir nesigaili, neina galvoti apie jokias dietas. Ačiū už paprastą ir puikų receptą.

Viktorija rašė...

Ačiū, Simona! Kaip tik to ir norėjau tikėtis :) Artimiausia proga išbandysiu :)

Unknown rašė...

Visada kai reikia, tyčia, ar netyčia užsuku pas tave čia. Ir visada padeda, tarsi tiesiai į dešimtuką :)
Geriausi linkėjimai,

Unknown rašė...

Jau kepa - labai skaniai kvepia :) Visi susirinkę virtuvėje laukiame rezultato. Buvo labai lengva pagaminti.

Simona rašė...

Viktorija, tikiuosi, kad patiks :) Man jis labai labai toks ;)

Živile, man labai smagu, kad užsuki.Ačiū. Gaila, kad neteko tavęs geriau pažinti, spėju būtume radę bendrų temų... ne viena ir ne dvi ;)

Vida, kaip smagu taip leisti vėjuota sekmadienį su pačiais artimiausiais. Tikiuosi visiems patiks:)

Unknown rašė...

Labai skanus pyragas :) Ačiū už puikų receptą.