2012 m. balandžio 15 d., sekmadienis

Naktibaldžiavimas, nakties muzika ir pusryčiai

"Vakar apsigyvenau Kaune. Esu truputį vieniša ir truputį įkvėpta naujos būties. Antra naktis kaip mėgaujuosi naktibaldžiavimu. Naktibaldžiavimas čia kitoks: be kompiuterio, su muzika ir knyga "Mes nemokame mylėti". Vakar nusipirkau ją mažame knygyne. Naktį susitikimas su knyga yra betarpiškas. Ar mėgstu šią knygą? Tai tikrai nėra vienas įdomiausių romanų, bet apie tai negalvoju. Kai pirmą kartą skaičiau Paryžiaus katedrą, ji manęs irgi nesužavėjo, bet kai po dviejų mėnesių nakties tyloje pradėjau skaityti ją iš naujo, buvau apkerėta. Visą savaitę, kol skaičiau, ieškojau vidinio grožio žmonėse, išorinio - pastatuose. Sveika atvykusi į naktis, užpildytas knygų puslapių šnarėjimu."
Ištrauka iš mano dienorasčio, 2004-09-02.



"Pasaulyje tikriausiai yra dešimtys tūkstančių naktibaldžiaujančių šią akimirką. Mes vienas kito nepažįstam, bet žinom, kaip šaunu kartais užmigti švintant. Mes klausome muziką. 

1. Jamie Woon - Night Air
2. Portishead - Roads
3. Mary Margaret O'Hara - When You Know Why
4. Nouvelle Vague - In A Manner of Speaking
5. ERA - Don't You Foget About Me
6. Ane Brun - Changing of Seasons

Mes gurkšnojame arbatą. Mes dirbame prie mums svarbių projektų, net jei tai ir nereikšminga niekam kitam. Tik mums. Mes prarandame laiko nuovoką ir pamirštame, kad rytoj teks anksti keltis.



Rašau mokslinį darbą. Kaip dažnesniam mano svečiui žinia, rašymas - vienas mėgstamiausių mano užsiėmimų. Ypač naktinis rašymas. Išlaisvinantis nuo blaškančių dienos trikdžių. Rašant, niekada nežiūriu į laikrodį, nebent tai būtų kažkas labai nuobodaus. Visiškai neįkvepiančio. Bet sugrįžkime į naktį, kuri mane taip netikėtai užklupo, jog užsimaniau visus darbus atidėti į šalį ir pasidalinti su jumis viduje pasilikusiu jausmu.



Naktis mūsų kambaryje, už kurio, atrodo nėra nieko, nei kitų kambarių, nei kitų butų, langas be naktinių užuolaidų, už lango vaikšto tyla, kambaryje taip pat tylu, jauku ir drumzlinai šviesu nuo stalinės lempos ir žvakių, kai žvakės užgęsta ir vyras, išjungęs šviesą, užmiega, lieku tik aš ir kompiuterio šviesa, tik tyla ir jausmas, kaip gera būti namuose, savo lovoje. Naktimis viskas atrodo kitaip - lyg netikra. Naktimis egzistuoja tokie dalykai, kurių niekada nesirasi dieną. Ir egzistuoja tokie jausmai, kurių nebepameni, kai pabundi. Naktys kupinos vienatvės. Naktys kupinos svajonių. Naktys kupinos apsikabinimų ir bučinių. Naktys kupinos šešėlių. Naktys kupinos to, dėl ko kartais verta neišsimiegoti."
 Parašyta vakar


2 labai išalkusiems pusryčiautojams reikės:
18 prancūziško batono riekelių
100 g kambario temperatūros sviesto
3 arbatinių šaukštelių nutarkuotos apelsino žievelės
3 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus
2 valgomųjų šaukštų vandens
80 g cukraus
125 ml grietinėlės
125 ml pieno
2 didelių kiaušinių

Kai sekmadienį pabundu vėlai, dažniausiai gaminu kažką sotaus pagal mėgstamą ir laiko patikrintą receptą. Tai nebūna labai sveikas skanėstas, bet sekmadieniai juk ir sukurti atsipalaidavimui ir mėgavimuisi, gal net mažyčiams apsivalgymams. Patys maloniausi savaitgalio pusryčiai tuomet, kai neskaičiuoji, kiek kąsnelių, ko suvalgei.
Paprastas batono ir sviesto pudingas - nuo vaikystės man įprastas pusryčių valgis. Pamaniau - gal būtų galima jį kaip nors paįvairinti? Mhm? Karamelė! Niam :) Tik valgydama karamelinį batono ir sviesto pudingą, aš iš tikrųjų pajuntu, kaip laimė prisiliečia prie mano lūpų. Per apkepintas riekeles, apelsino žievelės lengvą kartumą ir karamelę.
Be to, šis pudingas - tai galimybė suvartoti visus vakarykščio prancūziško batono likučius.  

Karamelinis prancūziško batono ir sviesto pudingas

1. Sumaišykite minkštą sviestą su vaniliniu cukrumi ir apelsino žievele - taip pagardintas sviestas šį patiekalą padaro tiesiog nuostabų.
2. Trupučiu sviesto ištepkite nedidelį ir negilų, karsčiui atsparų indą. Batoną supjaustykite 1 cm riekelėmis ir paskanintą sviestą užtepkite ant riekelių iš abiejų pusių. Paruoštas riekeles sudėkite į sviestu išteptą indą.
3.  Supilkite cukrų į prikaistuvą ir užpilkite vandeniu, nuolat maišant šį mišinį kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirpsta. Kai cukrus ištirpsta, nustokite maišyti ir toliau virkite nemaišant apie 3  - 4 min. Verdant svarbu karamelės visiškai nemaišyti, nes gali pasikeisti cukraus savybės, taigi nepasiduokite pagundai. Po 3 min (dažniausiai) ant keptuvės kraštų pradeda kristalizuotis karamelė, nuo to momento nuo keptuvės nenueikite nei minutėlei. 
4. Kai karamelė pradeda įgyti ryškesnę spalvą, pasukiokite keptuvę, kad ši spalva pasiskirstytų tolygiai, ir kai karamelė tampa aukso spalvos, sumažinkite ugnį ir iš lėto supilkite grietinėlę, nuolat maišant. Neišsigąskite, kai karamelė sušoks į gabalus, tiesiog ramiai maišykite, kaitindami ant silpnos ugnies, kol masė taps patraukli, vientisa, tekanti. Tada supilkite pieną ir pašildykite, bet neužvirkite.
5. Nukaiskite prikaistuvį nuo ugnies, visą laiką maišydami supilkite lengvai išplaktus kiaušinius. Maišykite greitai greitai. Mišinį supilkite ant batono ir palikite apie 20 minučių mirkti. Šaukštu ar šakute pagrūskite riekeles, kad prisigertų skaniosios karamelės. Tai labai svarbu.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Pašaukite indą į įkaitintą orkaitę maždaug 30 - 35 minutėms, kremas turi tik sutirštėti. Taip gausite minkštą vidų su apskrudusiu viršumi. Niam :)

6 komentarai:

Juliana rašė...

Nežmoniškai skaniai atrodo ir skamba. Būtinai išbandysiu :)

Unknown rašė...

mm, kaip gardžiai atrodo :)
o tekstas tai net širdelę suvirpino.. :) taiiip gera panaktinėti, o ypač dar jei su antrąja puse, ar drauge - turbūt tik naktį pokalbiaibūna nuoširdūs iki begalybės, atviri iki tiek, kad ryte gal net ir pagalvoji, ar aš tikrai tai pasakiau? Man rodos, kad naktį esi pats tikriausias, nes naktimis negali būti ne savimi... :)
kas dėl muzikos, tai.. siūlau išmėginti:
a) Lamb - Gabriel;
b) Touch and Go - Life's A Beach (mmm);
c) Robbie Williams - Me and my monkey;
d) Jordin Sparks - Freeze;
e) U2 - Can't help falling in love;
f) praktiškai visas serialo Tvin pyksas garso takelis;
g) Tracy Chapman - Fast car;
h)Youssou N'Dour featuring Neneh Cherry - 7 Seconds;
i) Sinead O'Connor - Nothing compares 2U;
daaar daug parašyčiau, nes muzika yra gėris, bet gal nebeteršiu eterio :)
P.S. manau kad visa naktinė muzika geriausiai susiklauso per ausinuką, ir ganėtinai garsiai, tiktai tada išgirsti tikrąją emociją :)

Reda rašė...

Tikrai kaip skaniai atrodo, keptą batoną su kiaušiniu labai, net labai mėgstu, tai čia jaučiu tikras gėėėris!

Simona rašė...

Pradėsiu nuo to, kad labai gera po ilgos darbo dienos, kai pagaliau pajunti, kad jau savaitgalis, prisėsti prie kompiuterio ir rasti tokius šiltus jūsų, mielosios, žodžius, ačiū ;)

Juliana, visai paprasta, bet tikrai skanu ir šiek tiek kitaip :)

Jurga, kiek užmirštų melodijų priminei, dabar kaip tik klausausi Tracy Chapman, ir milijonai malonių šiurpuliukų bėgioja per kūną, nes vien emocija ir visi prisiminimai...ak, nepakartojama :)

Reda, manau, kad patiktų ir taip tikrai patiktų :)

Vaida rašė...

ech, nakties magija yra tikrai ypatinga, dėl to labai ir man patinka naktinėti,nes naktį tikrai viskas kažkaip kitaip, kažkaip tikriau. Bet be galo sunku suderinti naktį su ankstyvo rytmečio žavesiu,nes tas laikas taip pat yra magiškas. Ir nieko nėra puikesnio,kaip atsikelti anksti anksti ryte, tada diena tokie ilga būna, bet jei teko ilgai naktinėti,tai tada būna be galo sunku atsikelti, arba jei nenueita išvis miegoti, idant pasigrožėti rytmečiu, o dieną irgi nėra galimybės pamiegoti, va tada tai organizmui šakės. Labai gaila, kad neina viso to suderinti :)

Tas karamelinis padažas atrodo labai sudėtingas, niekada nesu virusi karamelės, dėl to atrodo,jog gali nepavykti, prisvilti. O šiaip tikrai turėtų būti skaunu.

Simona rašė...

Vaida, manau, kad daugelis susiduria su ta pačia dilema, atsimenu, paauglystėje, kažkaip net nejausdavau bemiegių naktų, o dabar neišsimiegi ir kažkas ne taip ir, žiūrėk, jau jėgų trūksta. O karamelinį padažą išbandyk būtinai, tikrai nėra taip sunku, kaip atrodo.Garantuoju;)