2011 m. gruodžio 4 d., sekmadienis

Apie netikėtas dovanas ir Štoleno kepimą

Nuo ryto lijo, mes - aš ir vyras, pasislėpę po raudonu skėčiu, su šypsenomis keliavome namo iš smagaus pasibuvimo pas draugus, skaičiavome ir aplenkinėjome didžiules gilias balas.
Lietus krito sunkus, geliantis ir liūdnas, todėl namus pasiekėme sušalę ir sušlapę. Atsigėrę liepžiedžių nuoviro, paskaninto medumi ir cinamonu, iškart užmigome. Tikriausiai būtume nubudę vėlyvą popietę, jei ne beldimas į duris. Už durų laukė paštininkė, kurį įteikė storą ir itin kalėdinį voką.
- Ar įtari, kas atsiuntė tau šį laišką? - paklausė vyras, kai aš apžiūrinėjau siuntinį, ieškodama siuntėjo vardo.
- Truputį, - atsakiau.
- O aš pažįstu? - smalsavo jis.
- Nelabai. Kaip ir aš pati. Tikriausiai žavioji Jūratė, kuri laimėjo knygelę apie košes.
Greitai virpančiomis rankomis atplėšiau laišką ir radau labai gražų ir jaukų atviruką su įkvepiančiu tekstu bei romantišką užrašų knygelę. Nuo Jūratės :) Atspėjau!
- Ar ji žino, jog turi mažą priklausomybę įvairaus plauko užrašų knygelėms? - nustebęs paklausė vyras.
- Kad tikriausiai ne, bet kaip nuostabu.
Iš tikrųjų, labai nuostabu, Jūrate, kai netikėtai gauni tai, apie ką svajoji. Ačiū Tau labai. Ačiū!
Kai knygelė buvo apžiūrėta, o atviruko tekstas perskaitytas net keletą kartų, nutipenau į virtuvę ir su didžiuliu džiugesiu širdį pradėjau sijoti miltus dar vienam kalėdiniam pyragui - Stollen'ui.
Praeitais metais pradėjau naują tradiciją - kepti mėnesį brandinamą Kalėdų pyragą, kurį daugybė žmonių įsimylėjo iš pirmo kąsnio. Užsimaniau į spintą šalia jo paslėpti dar kokį aromatingą pyragą. Kartą kitą esu ragavusi lengvo lyg oras pyrago Panettone, nuodėmingojo vokiečių kalėdinio pyrago Stollen (Štoleno), tačiau jų niekada nebandžiau kepti savo mažytėje virtuvėje, pro kurios langą, kai prisninga, gali stebėti vaikus, lipdančius senius besmegenius. Kiek visko noriu iškepti, kiek nespėju ir... 
...kiek saldžiai svajoju. Kepimas pyrago, kurį kepi prieš Kalėdas daugelį metų iš eilės, kaip grįžimas į praeitį. Metai ima atrodyti ne tokie patys - ištrūksti iš uždaro gyvenimo, iš miego-darbo-miego rato. Prisimeni, kaip minkei su mylimu žmogumi tešlą ir akys buvo nušviestos kažko kito, ne saulės, kaip kikendama su juo dar ir dar ragavai saldžią tešlą, kaip virei apelsinų cukatas ar kaip jas dalinai draugams. Atėjus Kalėdoms, iš giliausio spintos kampo ištrauki pyragus, skanauji juos su mylimukais ir surandi atsakymą, kur vis tik slypi tikroji laimė.
Tai linksmos vokietės, prieš gerus 5 metus rašiusios man žavingus laiškus, receptas. Štoleną gaminti ji išmoko iš senelės, ir galiu nuoširdžiai pasakyti, kad buvau visai užmiršusi, jog ji pasidalino keletu nuostabių kalėdinių receptų, kurie pasislėpė laiškų dėžutėje ir šviesą vėl išvydo tik prieš pora dienų, kai ją tvarkiau. Skaičiau receptą ir vis labiau užsimaniau šio kalėdinio kepinio su daugybe razinų, migdolų ir apelsinų cukatų, apgaubto traškiu svaiginančių prieskonių ir cukraus sluoksniu bei pūkiniu cukraus pudros apklotu.

Štolenas brandinamas 4 dienas, žinoma, galima skanauti ir po dviejų - trijų dienų brandinimo. Iki Kalėdų dar liko 20 dienų, taigi pats metas imti jį ir išsikepti :)
 
Kalėdinis kepinys - vokiškasis štolenas 

2 nemažiems kepalėliams reikės: 

550 g mil
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
60 g cukraus
7 g sausų mielių
125 g kambario temperatūros sviesto
250 ml pieno
1 kiaušinio
1 apelsino
100 g apelsinų cukatų
100 g juodųjų razinų
100 g geltonųjų razinų
50 g džiovintų vyšnių
100 g migdolų drožlių
150 ml brendžio
2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus

Apibarstymui ir aptepimui:
2/3 puodelio išlydyto sviesto
1/2 puodelio cukraus
1 arbatinio šaukštelio cinamono
1/2 arbatinio šaukštelio malto muskato
1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero
1/2 arbatinio šaukštelio malto kardamono
Cukraus pudros

1. Nuplautas ir gerai nusausintas razinas bei džiovintas vyšnias ir migdolų drožles (neplautas) iš vakaro užpilkite brendžiu, išmaišykite ir palikite per naktį pastovėti. Mmm... staiga namuose ima kvepėti Kalėdomis.
2. Kitą dieną dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, cukrų ir mieles. Geriausiai maišyti plakimo šluotele, kad į miltus patektų kuo daugiau oro. Sviestą susmulkinkite į kubelius, kubelius sudėkite į miltus ir pirštais sumaigykite sviestą su miltais, mišinys turi tapti panašus į smulkius trupinius.
3. Pieną truputį pašildykite (iki kūno temperatūros, t.y., į pieną įmerkus pirštą, jaučiasi maloni šiluma). Jei pieną perkaitinote, palaukite, kol atvės, nes karštas pienas visiškai nedraugauja su mielėmis. Gerai nuplaukite apelsiną ir nutarkuokite žievelę. Kiaušinius lengvai išplakite (su nutarkuota žievele) šakute. Miltų viduryje padarykite duobutę, supilkite į ją pašildytą pieno ir kiaušinių bei apelsino žievelės plakinį. Iš pradžių plakinį į miltus įmaišykite šakute, po to švelniai rankomis tešlą minkykite apie 5 - 7 minutes, kol gausite elastingą tešlos rutulį. Minkymui gali prireikti apie 1-2 papildomų šaukštų miltų - vis pasibarstykite rankas, kai pajusite, kad tešla labai prie jų limpa. Tešlos paviršių apibarstykite miltais, pridenkite rankšluostėliu ir dubenį su tešla pastatykite šiltai maždaug valandai, pvz, ant šilto vandens puodo, kad tešla pakiltų.
4. Apelsino sultis išspauskite į džiovintų uogų ir brendžio mišinį. Į šį mišinį suberkite apelsinų cukatas ir vanilinį cukrų. Gerai išmaišykite ir atidėkite į šalį, kol prireiks. Kadangi aromatas, kuris pasklinda, įmaišant apelsino sultis, tiesiog užburiantis, norėčiau jums jo nors truputį atsiųsti paštu ;)
5. Po valandos tešlą vėl išminkykite. Džiovintas uogas gerai nusunkite. Tešlą iškočiokite į kvadratą (30cm ilgio). Per vidurį pridėkite vieną ketvirtadalį džiovintų uogų mišinio. Užlankstykite tešlos kraštus, kad mišinys visiškai pasislėptų, t.y. imkite vieną tešlos kraštą ir sulenkite iki centrinės linijos, taip pat užlenkite ir kitą kraštą, kad šis šiek tiek perdengtų pirmąjį. Apverskite tešlą ir vėl iškočiokite apie 30 cm kvadratą. Ir vėl viską kartokite iš naujo, kol į tešlą inkorporuosite visą džiovintų uogų mišinį. Tešlos kvadratą įdėkite į dubenį, paviršių apibarstykite miltais, pridenkite rankšluostėliu ir dubenį su tešla pastatykite šiltai maždaug valandai, pvz, ant šilto vandens puodo, kad tešla dar sykį pakiltų.
6. Tešlą padalykite į dvi lygias dalis. Pirmiausia, imkite vieną dalį ir lengvai išminkykite ant miltais pabarstyto stalo. Po to iškočiokite arba rankomis suformuokite apie 25 cm aukščio ir panašaus pločio stačiakampį. Tada užlenkite vieną tešlos kraštą, bet ne pusiau, o paliekant apie 1/3 uždengiamos dalies laisvą. Tą patį padarykite ir su antra dalimi.
7. Orkaitės skardą išklokite kepimo popieriumi ir padėkite ant jo abudu kepaliukus. Pridenkite rankšluostėliu ir palikite, kad pailsėtų ir dar sykį pakiltų. Tai užims apie 30 min - 1 val.
8. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Pašaukite skardą į orkaitę ir kepkite apie 50 minučių. Jei paviršius stipriai ruduoja, po pusvalandžio pridenkite folija.
9. Kol du žavūs Stollen'ai kepa, nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų, cinamoną, muskatą, imbierą ir kardamoną. Kai kepaliukai iškepa, ištraukite skardą iš orkaitės ir padėkite, pvz, ant medinės lentelės ar ant grotelių, kepaliukus palikite skardoje. Dar karštus kepaliukus aptepkite išlydytu sviestu, neskubėkite, tegul sviestas iš lėto susigeria. Tada apibarstykite gausiai cukraus ir prieskonių mišiniu. Cukrumi aplipdykite ir šonus. Labai norėsis imti ir paragauti, bet laikykitės ;)
10. Kai kepaliukai visiškai atvėsta, suvyniokite juos į foliją ir palikite per naktį ilsėtis spintelėje ar ant virtuvės stalo.
11. Kitą rytą abudu kepaliukus dosniai apibarstykite cukraus pudra.Suvyniokite į aliuminio foliją ir maisto plėvelę. Paslėpkite spintelėje. Prieš vartojant dar kartą apibarstykite cukraus pudra. Kantrybės :)

11 komentarų:

Sniega rašė...

Tie Jūsų brandinami pyragai mane nuvarys į bankrotą ir padvigubins kantrybę :D Štolenų skanavau Vokietijoj, ką ten, man net tie, ilgai galiojantys, iš Thomas Philips skanūs... Ką, teks kept :D Labai labai ačiū, kad pasidalinot receptu.
Dar pasakykit, ar forma keinio tokia ir turi gautis - kaip čia pasakius... neapibrėžta? :) Kad nesitikėčiau, ko nereikia...

Jurate rašė...

O jėtus! pagaliau paštininkė atėjo! :) tai Tu mane nudžiuginai šituo įrašu! Nėra už ką! Ir smagu, kad atspėjau, kas tau patiktų.. aš ilgai negalvojau tiesą sakant, pirma mintis ir buvo tokia apie užrašų knygelę.. :)

Gražios dienos!

Mindaugas rašė...

Šaunu, kepsiu! ;)

Simona rašė...

Sniega, tikra tiesa, kad kepant kalėdinius pyragus tenka pakrapštyti piniginę, bet jie to verti, be to, atėjus Kalėdoms, nereikia sukti galvos, kuo nustebinti svečius ;) Kantrybė - tai ne tas žodis, kaip jos reikia, kai po virtuvę pasklinda tiek nuostabių aromatų. O forma priklauso nuo to, kokią ją suformuosi, galima iš folijos, perlenktos keletą kartų, suformuoti tarsi rėmus, kurie padėtų išlaikyti kepinio formą. Sėkmės, kepant, pasidalink įspūdžiais, man smalsu žinoti :)

Simona rašė...

Jūrate, nudžiuginai iš tiesų, tai labai jauki ir miela knygelė, rankos pačios tiesiasi imti ir rašyti :) Ne taip dažnai aplanko mane paštininkė, tai toks linkmumas ir smagumas ant širdies, laikant laišką rankose. Ačiū :)

Mindaugai, ačiū, kai iškepsi, pasidalink rezultatais, man tai buvo 3 kankinančiai saldžios dienos, buvo itin sunku atsispirti neatsipjauti riekelės, bet kažkaip įveikiau save ir dabar pyragai saugiai paslėpti bręsta :)

Anonimiškas rašė...

labukas, o kur gauti cukatų?

Simona rašė...

Aš cukatų visada randu Urme :) Gali keisti tarkuota vieno didelio apelsino žievele.

Anonimiškas rašė...

Sveiki, rašote, kad štolenas brandinamas 4 dienas, bet kaip matau Jūs jį kepėte likus 20 d. iki Kalėdų... tai visgi tas 4 dienas brandinote ar tas visas 20? norėčiau šiemet iškepti, bet truputį nirisi tikslumo kiek ilgai iš vis jis gali būt brandinamas..?ar visgi 4 d. yra geriausiai?

Simona rašė...

Geriausia kepti likus maždaug 4 dienoms iki Kalėdų, tada būna skaniausias ir kvapniausias. Išsilaiko kuo puikiausiai ir 20 dienų, bet praranda dalį drėgmės.

Anonimiškas rašė...

ačiū bandysiu kepti ��

Dalia rašė...

Būtinai bandykit, tik geriausi atsiliepimai apie šį pyragą. Pernai nekepiau, tai labai pasigedo giminaičiai :) Tai šiemet vėl džiuginsiu. Mano skoniui tai tikrai ypatingo aromato ir skonio pyragas :)