2011 m. gruodžio 24 d., šeštadienis

2011 gruodžio 21 d. 

20:44
Dienos pabaiga.Sėdžiu virtuvėje prie vaisinės arbatos puodelio ir žiūriu į spindinčią Kalėdų eglutę. Dar žiūriu į ant stalo paguldytą atviruką - jį man atsiuntė Violeta (Ačiū, Tau, Mieloji); mėgstu tokius grožius. Taip pat mėgstu vėlyvais žiemos vakarais keliauti į parduotuvę - einu pro tamsius kiemus, matau šiltus spalvotus langus. Gera. Apima noras iškišti nosį į lauką, nusipirkti aguonų ir iškepti daug daug pagerintų kūčiukų. Gyventi. Džiaugtis.

21:19
Rytą buvo truputį prisnigta, aišku, sniego senių lipdyti dar negalėjai, bet džiaugsmui užteko. Tačiau naktį jo beveik nematyti, tik girdisi, kaip jis girgžda po kojomis. Namų langai jau papuošti spalvotų lempučių girliandomis. Tokie įprasti dalykai, kaip popierinės snaigės, iš kaminų ramiai kylantys dūmai, skardus juokas - detalės, kurios įgauna išskirtinę reikšmę, artėjant šventėms.Daug paprasčiau tikėti stebuklais.
Grįždama iš parduotuvės, apsilenkiu su moterimi, kuri tempia pilnus maišus dailiai supakuotų pirkinių, o įkyrus gruodžio vėjas velia jos plaukus, aš slepiuosi po kapišonu. Nusišypsome viena kitai - atrodo, kitaip ir neįmanoma, kažkoks šventinis bendrumas.

03:12
Nors naktis ir vėlyva - miegas neima, su malonumu rašau. Vedžiodama akimis po tvarkingai ant eglutės pakabintus sausainius, lemputes ir rankų darbo žaisliukus, šypsausi: stebuklas jau čia pat.Kūčiukų aromatas gamina dar daugiau laimės. Apkabinu miegantį vyrą. Kol dar yra laiko - prigluskime prie tų, kam esame dėkingi arba skolingi švelnumo.   


Pagerinti kūčiukai

250 ml pieno
100 g sviesto
150 g cukraus
1 kiaušinis
8 - 9 g sausų mielių Mielių
600 g miltų
120 g aguonų

Pieną pašildykite iki kūno temperatūros ir supilkite į didelį dubenį. Į pieną supilkite mieles ir išmaišykite. Ant nedidelės ugnies ar mikrobangų krosnelėje išlydykite sviestą ir truputį atvėsintą supilkite į pieną. Kiaušinį paplakite su cukrumi ir taip pat pilkite į pieno-sviesto-mielių mišinį.
Miltus sumaišykite su aguonomis. Į dubenį su pieno-sviesto-mielių- kiaušinių mišiniu po truputį berkite miltų ir aguonų mišinį, gerai išmaišykite, o kai bus įmanoma, pradėkite minkyti. Minkykite, kol tešla taps tąsi ir nebelips prie rankų. Jei reikia, įberkite dar vieną nedidelę saują miltų, tačiau nepadauginkite!
Išminkytą tešlą dėkite į dubenį, pridenkite švariu rankšluosčiu ir šiltai pastatykite, kad pakiltų. Tai užtruks apie 2 val.
Pakilusią tešlą perminkykite ir atgnybdami po gabaliuką tarp rankų voliokite piršto storio volelius. Šiuos volelius pjaustykite mažučiais gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.
Kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai paruduos – 6-12 min, stebėkite, kad nesudegtų.



P. S.:Ačiū, kad esat, kad rašot pastebėjimus ir šiltus žodžius, jūsų nuoširdumas dažnai nuspalvina mano gyvenimą. Tegul jūsų namuose šiandien vietą suras neskubus vaišių ruošimas, meilė ir dėmesys vienas kitam. Linkiu, kad net jei į širdį įsisups koks liūdesys, tegul jis būna giedras ir primenantis apie tikrąsias vertybes.

Su Meile, 
Mukatanas

2 komentarai:

aure rašė...

Nekūčiški kūčiukai :D Mama primokė kad pieno negalima :) O Beata šiandien sakė, kad ir sviesto nenaudot. Ajajai :D O mano sausainiai dar ir su kiaušiniais... Bet kūčiukai "nepagerinti", bet vis tiek labai skanūs :) Linksmų švenčių!

Simona rašė...

Aure, taip tikrai jie visiškai nekūčiški, skirti skanauti per Kalėdas, bet tokie skanūs, kad negalėjau nepasidalinti receptu :D