2011 m. rugsėjo 21 d., trečiadienis

Traškūs dribsniai su medumi spalvingiems rudenio rytams

Švito blankus rytas, gesindamas paskutines žvaigždes. Senasis mūsų namas, apsiaustas tiršto rūko, dar saldžiai miegojo. Nors buvo gerokai prieš šešias, bet atsikėliau ir, ant pečių užsimetusi skarą, išėjau į balkoną. Pasižiūrėti į rūką. Atrodė, jog bobų vasara patiesė vėsų ir itin minkštą patalą, nunertą iš smulkių vandens lašų. Visas klonis jaukiai grimzdo į jį.
Paauglystėje mane buvo įtraukęs J. Biliūno kūrinių pasaulis. Kartkartėmis jį pakeisdavo koks nor kitas lietuvių literatūrinės bendruomenės atstovas, bet visuomet sugrįždavau prie J. Biliūno kūrybos rinktinės puslapių. Žvelgdama į rūką betonuose prisiminiau kažkada labai mano širdį užbūrusią ištrauką iš "Ant Uetlibergo giedra!":

Rados taip linksma ir lengva, kad norėjau šūkauti ir dainuoti, lakstyti po kalno viršūnes arba, nušokus nuo turėklų, nardyti ir plaukyti po šitą pūkų jūrą, kaip tat daro maži vaikai, lakstydami po kupečius šieno.

Man ši ištrauka skambėdavo nuostabiai, o šį rytą, atsistojusi balkone, pajutau tą lengvumą, kaip tik to pačio norėjau ir aš - plaukioti po rūką. Rūkas keri, truputį baugina, kartais prajuokina, yra švelnus ir nenuspėjamas.
Sušąlusi grįžau į virtuvę, kur laukė vyro paruošta garuojanti arbata. Patogiai įsitaisiau minkštame fotelyje su puodeliu obuolių arbatos. Guviai siurbtelėjau karšto gėrimo ir nuo palangės pasiėmiau didžiulį stiklainį su naminiais traškiais dribsniais. Mano ranka nedelsdama čiupo saują dribsnių, kvepiančių medumi, obuoliais, cinamonu ir vanile. Susigriebiau, kad niekada nesidalinau jų gamybos paslaptimis, o tai, tiesiog nedovanotina, nes, patikėk manim, skonio ir tekstūros sluoksniai užburia, o medus, avižiniai dribsniai, riešutai ir džiovinti vaisiai suteikia energijos, kurios taip reikia rudenio rytais.

P.S. Kaip seniai važiavau priekaboje prikrautoje kvepiančio šieno...
  
Keturios pagrindinės – tiesiog fundamentalios, traškių skrudintų dribsnių sudedamosios dalys yra: 1) grūdų dribsniai, 2) medus, cukrus, sirupai, 3) aliejai, sviestas ir 4) pagardai (įvairūs riešutai, džiovintos uogos ir vaisiai ir pan.)

Grūdų dribsniai 
Paprastai traškių skrudintų dribsnių pagrindą sudaro paprasti avižų dribsniai, bet aš mėgstu įmaišyti ir kitokių grūdų dribsnių: grikių, išpūstų kukurūzų ar greito paruošimo avižinių dribsnių. Pakepinti grikių dribsniai įgauna riešutų skonį ir suteikia papildomo traškumo, be to, tai yra visavertis mėsos pakaitalas, turintis daug įvairių rūgščių, kurios pagerina maisto pasisavinimą. Išpūsti ryžiai ar kukurūzų dribsniai traškius skrudintus dribsnius aprūpina lengvumu, o štai greito paruošimo avižiniai dribsniai padeda traškiems skrudintiems dribsniams geriau „supulti“ į mažyčius grumstukus. Santykis, patinkantis man, maždaug toks: keturios dalys avižų dribsnių ir viena dalis kitokių grūdų dribsnių (pagal gaminimo dienos nuotaiką). 

Medus, cukrus, sirupai
Vietoj cukraus ar sirupų visada geriau renkuosi natūralų švelnaus skonio medų, ne tik labai skanu, bet ir iš tiesų sveika, ypač artėjant šalčiams, kai būtina stiprinti imuninę sistemą. Jei nemėgstate natūralaus medaus arba jo neturite, galite rinktis rudąjį cukrų, dirbtinį medų, klevų sirupą, rudųjų ryžių sirupą ar cukraus sirupą ir pan. Štai mano draugė, ruošdama traškius skrudintus dribsnius, naudoja rudąjį cukrų ir kokosų sirupą santykiu "pusė ant pusės". Medaus (cukraus, sirupų) ir aliejaus (sviesto), verdant medaus sirupą, aš dedu maždaug lygiomis dalimis. 

Aliejai, sviestas
Jei norite sveikuoliškų traškių dribsnių, tai rinkitės aliejų, o jei truputį nuodėmingesnių - sviestą, o jei jūsų širdis trokšta tikrai rudeniško traškių dribsnių varianto, dalį aliejaus pakeiskite obuolių tyre. Aš perku obuolių tyrelę kūdikiams, kadangi ji būna vos vos saldinta. Arba, kai atsiranda laisva minutė, gaminu savo: sudedu nuluptus ir smulkiai supjaustytus obuolius į puodą, užpilu trupučiu vandens ir verdu, kol obuoliai visiškai suminkštėja, tada sutrinu į tyrę. Kalbant apie aliejų, dažniausiai rinkuosi neutralaus skonio sezamo sėklų, saulėgrąžų ar augalinį aliejų. Labai geras pasirinkimas yra ir žemės riešutų ar avokadų aliejus. Nenaudokite alyvuogių aliejaus, kadangi jis gali pakeisti traškių dribsnių skonį į nelabai skanią pusę.

Priedai
Renkantis priedus yra tik viena taisyklė, rinkitės tokius, kuriuos labiausiai mėgstate. Jei taip darysite, galutinis rezultatas niekada nenuvils. O pasirinkimas tikrai didelis:
riešutai (migdolai, graikiniai, lazdynų ir t.t.)
sėklos (moliūgų, saulėgrąžų ir t.t.)
džiovinti vaisiai ir uogos (razinos, spanguolės ir t.t.)
kokosų drožlės
šokoladas bei kakava
prieskoniai (cinamonas, malti gvazdikėliai bei imbierai ir t.t).
Svarbu atsiminti, jog džiovintus vaisius ir uogas reikia įmaišyti, kai dribsniai jau ištraukti iš orkaitės, o šokolado gabalėlius - kai dribsniai visiškai ataušę. 

Aš labai mėgstu naminius dribsnius. Traškius, puikaus vos juntamo saldumo, kvepiančius medumi bei cinamonu, aplietus jogurtu. Tiesiog idealu tuo atveju, kai norisi lengvos užkandos, pakylėjančių pusryčių ar skrandžio neapsunkinančios vakarienės. Paprastai dribsnius gaminu pagal receptą, pateiktą žemiau. Jis paprastas, gana greitas ir pakeliantis nuotaiką. Į dribsnius visada įmaišau ir meilės, nes ji jiems suteikia dar nuostabesnį skonį ;)


Traškūs dribsniai su medumi spalvingiems rudenio rytams

Grūdų dribsniai:
300 g avižų dribsnių
100 g greito paruošimo avižinių dribsnių

Priedai:
100 g migdolų drožlių
100 g nesaldintų kokosų drožlių
100 g moliūgų sėklų
70 g džiovintų abrikosų
70 g džiovintų spanguolių
ARBA
100 g nesaldintų kokosų drožlių
200 g žemės riešutų be luobelės
70 g džiovintų bananų
70 g džiovintų kriaušių 

Medaus sirupas:
140 g medaus
115 g obuolių tyrės
3 valgomieji šaukštai aliejaus 

Prieskoniai: 
1 arbatinis šaukštelis cinamono
2 valgomieji šaukštai vanilinio cukraus
Nedidelis žiupsnelis druskos
Nedidelis žiupsnelis tarkuoto muskato

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Avižų dribsnius, greito paruošimo avižinius dribsnius, kokosų drožles, riešutus, sėklas (jei naudosite), cinamoną, vanilinį cukrų, druską, muskatą sudėkite į didelį dubenį ir gerai išmaišykite.
Prikaistuvyje sumaišykite medų, obuolių tyrę ir aliejų. Šią masę pašildykite, bet neužvirkite - ji turi būti vientisa ir šilta.
Sausų produktų mišinį apšlakstykite medaus, obuolių tyrės ir aliejaus sirupu bei gerai išmaišykite. Tada paskleiskite ant skardos, kuri turi būti išklota kepimo popieriumi. Skardą 30 - 40 min. pašaukite į įkaitintą orkaitę (per vidurį). Maždaug kas 10 min. dribsnius ištraukite, išmaišykite, išlyginkite ir vėl įkiškite į orkaitę. Kol dribsniai kepa, susmulkinkite džiovintus vaisius ir uogas. Kai dribsniai gražiai pagels (svarbu prižiūrėti, kad nesudegtų), ištraukite juos iš orkaitės, įmaišykite džiovintus vaisius ir uogas bei ataušinkite.
Jei naudojate šokoladą, palaukite, kol dribsniai atauš, o jau tada įmaišykite jo gabalėlius.

Atvėsusius dribsnius laikykite hermetiškame inde maždaug dvi savaites.

10 komentarų:

Sonata rašė...

Puiki idėja.Reikės būtinai išbandyti......

Simona rašė...

Sonata, tikrai sveika ir skanu :) būtinai išbandyk :)

Ieva rašė...

Tavo erdvėj šviesu kaip visad:) Linkėjimai!

Simona rašė...

Smagu, kad užsukai :) Linkėjimai, pavaišinti arbata, jaukiai glaudžiasi po mano namų stogu :) AČIŪ :)

Indrė rašė...

Mmmm šitam pavidale ir aš avižas valgau, nors šiaip paprastų dribsnių man košės pavidale nedažnas įkištų :]] gerai, kad priminei - reikia vėl gaminti juos :)

Simona rašė...

Indre, šitam pavidale visa mano šeimyna labai labai avižas mėgsta :) Ir skanu, ir sveika ir dar tas traškumas - magiška ;)

Vaida rašė...

Aš irgi gaminu, tik kepu ne orkaitėje, o keptuvėje, man taip daug greičiau ir paprasčiau ir kepti, tiek ilgai nereikia,o skonis geras būna :) Irgi atradau,kad skanu sumaišyti visokius dribsnius,bet su grikių dar nebandžiau :)

Simona rašė...

Esu kepusi ir keptuvėje, bet man orkaitėje skaniau ir kažkaip paprasčiau :)Svarbu mėgti grikius :)

Anonimiškas rašė...

Gaminau su žemės riešutais ir kokosų drožlėmis, valgė net mano vaikas, kuris šiaip jau nėra didelis tokio paukščių lesalo mėgėjas.

Simona rašė...

Anonimiškas, ačiū, kad susigundei ir išbandei ir, kad pasidalinai įspūdžiais :) labai smagu:)