2011 m. gegužės 17 d., antradienis

Tikroji pokalbio esmė: 4 pagrindiniai bendravimo principai

Tikroji pokalbio esmė yra stebuklas, kuris slypi už vienas kitam sakomų žodžių. Ir kaip kiekvienas stebuklas laukia išsipildymo nekalbaus nesmagumo akimirkomis, kai žvilgsniai skubiai nusukami į šalį ir nesiryžtama prašnekti apie tai, kas yra viduje, kas taip gerai žinoma. Juk būna, kai atrodo, jog nesi svetimas sau pačiam ir pasauliui, bet nėra, ką pasakyti nei apie save, nei apie kitus. Tada kyla noras atsistoti, nusišypsoti pašnekovui lyg geriausiam draugui ir nueiti. Tie tylos mirksniai tokie ilgi. Ar pajudate? Ar pabėgate nuo žiauriosios tylos pusės, kai nežinai, kaip elgtis, kaip kalbėti, iš viso, kur dėtis? O gal sąžiningai ir nuoširdžiai pažvelgiate į pašnekovo akis ir pradeda pokalbį iš naujo?

Tikroji pokalbio esmė yra stebuklas, kuris atveria naujų pasaulių duris, sukuria draugystę ir įkvepia nuotykiams.

Kai mokiausi 10 klasėje, lietuvių kalbos mokytoja vienos, kaip visada nepaprastos, skaitinių pamokos metu atskleidė 4 pagrindinius bendravimo principus, kuriai vadovaujuosi iki šiol ir jie dar niekad manęs neapvylė.

Pirma, būkite geras klausytojas. Įsiklausykite į tai, kas slypi už žodžių, atspindėkite kalbančiojo jausmus ir nepertraukinėkite, o neprašytas nepatarinėkite. Tai leis kalbančiajam pasijusti svarbiam, branginamam ir lyg būtų pasaulyje, kuriame, išskyrus jus, niekas daugiau negyvena. Keistas dalykas, vienas iš keisčiausių dalykų dėl klausymo yra tai, kad išgirsti kitą žmogų ne visada taip paprasta, nors ir turime dvi ausis.

Antra,  turėkite ką nors naujo ir įdomaus pasakyti. Būkite savimi. Nors žmonės savo draugus renkasi atsižvelgdami į sąvybes, kurios labai panašios į jų, t.y. ekstravertai mėgsta ekstravertus, keliautojai - keliautojus ir pan., nereikia stengtis būti panašiu į pašnekovą. Apsimetinėjimas apsunkina pokalbį ir tolimesnių santykių galimybes. Kiekviena asmenybė yra įdomi savaip ir tikrai turi, ką papasakoti apie savaip matomą ir suvokiamą pasaulį. Domokitės, veikite, tobulėkite, kurkite.

Trečia, išreikškite save kūno kalba. Esama dalykų, kuriuos galima išreikšti be žodžių. Tarkim, apkabinti nuliūdusį draugą ir leisti jam nurimti glėbyje. Arba galima pasakytus žodžius piešti rankomis, atkartoti veido mimikomis, laikysena ir poza. O taip, bendravimas kupinas galimybių.  

Ketvirta, sužadinkite kitame asmenyje troškimą bendrauti.  Tai, kas įkvepia pašnekovą:
Klausymasis širdimi.
Spindinčios akys.
Jo vardo įsiminimas.
Aistringas kalbėjimas.
Įsijautimas, šiluma ir palaikymas.

RŪKYTOS LAŠIŠOS IR KRAPŲ TARTAS 

Šis tartas yra nepaprastai skanus ir pakankamai lengvai pagaminamas, o atvėsęs dailiai sutvirtėja ir gali būti pateikiamas kaip užkandis. Nors aš šį tartą visada kepu su rūkyta lašiša, manau, bet kokia kita rūkyta žuvis čia irgi puikiai tiktų.  

Tart'o pagrindui reikės:
380 g miltų
1 šaukštelio druskos
1/3 šaukštelio cukraus
240 g šalto sviesto

Įdarui reikės:
300 g rūkytos lašišos
25 g šviežių krapų
3 didelių kiaušinių
250 ml grietinėlės
1/3 šaukštelio malto muskato
Druskos ir juodųjų pipirų

1. Tart'o pagrindui: miltus, druską ir cukrų persijokite į didelį dubenį. Man ypač patinka tai daryti karštomis, kaip išvirintomis, vasaros dienomis, kai pradedu pasiilgti pūgos. Šaltą sviestą supjaustykite smulkesniais gabalėliais. Rankomis iš miltų mišinio ir šalto sviesto suformuokite trupinius. Kad trupiniai lengviau suliptų, įpilkite 1/2 puodelio ledinio vandens ir užminkykite tešlą. Labai svarbu neperminkyti tešlos, nes ji pasidarys labai kieta. Suformuokite tešlą į rutulį, įvyniokite į plėvelę ar foliją ir bent valandą laikykite šaldytuve.






















2. Atšaldytą tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto stalo. Tešlos lakštu išklokite sviestu išteptą kepimo formą. Tai turite padaryti taip, kad tešla padengtų dugną bei šonus ir susiformuotų tešlos krepšelis. Subadykite šakute tart'o dugną, kad jis kepant neišsipūstų. Ant tešlos klokite foliją ir pripilkite sausų žirnių arba pupelių. Kepkite 200 laipsnių karščio orkaitėje apie 25 min. Foliją su žirniais arba pupelėmis nuimkite ir kepkite dar 5 min., kol tešlos krepšelis dailiai apskrus.

























3. Susmulkinkite krapus ir lašišą. Išdėliokite juos ant iškepto pagrindo. Išplakite kiaušinius, įmaišykite grietinėlę ir muskatą, pagardinkite druska ir pipirais. Grietinėlės masę užpilkite ant lašišos ir krapų. Kepkite apie 20 - 25 min. orkaitėje įkaitintoje iki 200 C.

3 komentarai:

Viktoras rašė...

Sis tart'as tikiuosi bus rytoj ragaujamas :)

Simona rašė...

Viktorai, labai smalsu, kaip pavyko?

Viktoras rašė...

Dar nedariau, labai uzimta savaite, gal savaitgali pavyks :)