2011 m. balandžio 14 d., ketvirtadienis

Kas gyvenime yra svarbiausia? Ir kitos mintys, kepant kiaulienos griežinėlius, suvyniotus su kumpiu

Toliau vykdau persikraustymo darbus... Taigi, jūsų dėmesiui 2010 m. balandžio 21 d. įrašas. Skanaus skaitymo ir didžiulio įkvėpimo gaminti ;)

Šiandien pabaigiau skaityti knygą - “Mažoji Tibeto budizmo antologija: Milarepos giesmė”. Vienas knygos sakinys sulaikė mane nuo skaitymo, keletą minučių žavėjausi jame atskleista tiesa… ir jau gera savaitė kaip ši tiesa nuolat sukasi mano mintyse.
“Vidinei laimei nesušvitus, išorinė laimė - tik kančių šaltinis.”
Milarepa




Aš dažnai mėgstu klausti žmonių, apie ką jie galvoja? Kas jiems gyvenime yra svarbiausia? O ir pati vis susiduriu su mintimis, kokie yra mano prioritetai, ar teisingai jie išdėstyti, ką norėčiau pakeisti? Tomis akimirkomis mane apsupa daugybė idėjų, atrodo, net matau, kaip jos viena su kita grumiasi dėl mano dėmesio.

Gyvenime yra daug potyrių. Kartais jie apima mane vienu metu ir kūnas neištvėręs įtampos pasiduoda: didžiulės karštos ašaros, virpulys ir dėkingumas už kiekvieną sekundę, už kiekvieną grožį - ypač žmogaus vidinį. Dažnai žmonės skundžiasi dėl išvaizdos: yra nepatenkinti svoriu, veido bruožais, plaukais, arba dėl pinigų trūkumo, daug rečiau dejuoja dėl vidinio grožio.

Man labai svarbu potyris, kuris pripildo mane iš vidaus, pažinus ypatingą žmogų, atradus ypatingą vietą, išgirdus ypatingą melodiją, įsiklausius į ypatingą balsą,  pajutus ypatingą skonį, perskaičius ypatingą knygą, pamačius ypatingą filmą…

Kartais žinojimas yra truputį baisus… bet būtent baimė verčia kabintis į gyvenimą ir einant per jį, jo nepražiopsoti. Sustoti, apsidairyti, pasigrožėti, nes bėgant vieną dieną gali pajusti, jog pilka masė persirito per tave, o tūkstančiai pėdų paliko purvinus antspaudus ant  drabužių. Pinigai, turtai, karjera, išvaizda - taip banalu. Viskas laikina, viskas buvo prieš mus ir bus po mūsų.

Bet to, kas esam viduje, neatkartos niekas.

 
Štai tokios mintys klaidžiojo saulėtoj ir jaukioj virtuvėj, kepant kiaulienos griežinėlius, suvyniotus su kumpiu. Majonezas, smulkios saliero sėklos, šildantys paprikų prieskoniai, citrinos sultys nepaprastai dera su kiaulienos vyniotiniais, o kartu pateikiamiems svogūnams pikantiškumo suteikia sūdytas sviestas.

 4 suktinukų iešmeliams reikės:
500 g kiaulienos filė
Druskos ir juodųjų pipirų
2 šaukštų majonezo
1/2 citrinos sulčių
1/5 - 1/3 arbatin. šaukštelio ugninės paprikos miltelių
1 arbatin. šaukštelio paprikos miltelių
1/3 arbat. šaukštelio česnakinių pipirų
1/2 - 1 arbat. šaukštelio saliero sėklų
Apie 50 - 60 g kumpio
Aliejaus skardai patepti
1 didelio svogūno
2 šaukštų sūdyto sviesto
Kelių šakelių šviežių petražolių

Patiekimui: 200 g ilgagrūdžių ryžių, 4 pomidorų, žalių salotų, marinuotų šparagų ir pan.

1. Kiaulienos filė supjaustykite gabalais kaip kepsniams ir išmuškite, kol bus maždaug 1 cm storio. Mėsos gabalėlius pabarstykite druska ir prieskoniais (ugninės paprikos milteliais, paprikos milteliais, česnakiniais pipirais, saliero sėklomis), gerai įtrinkite.
2. Vieną mėsos gabalėlio pusę patepkite majonezu, ant viršaus užklokite po kumpio griežinėlį, paskui pabarstykite juodaisiais pipirais.
3. Kiekvieną mėsos gabalėlį suvyniokite. Peiliu supjaustykite vyniotinius į maždaug 3 cm ilgio gabalėlius.
4. Vyniotinių gabalėlius suverkite ant 4 iešmelių, smeigdami per ritinėlio šoną.
5. Kepimo skardą patepkite trupučiu aliejaus, sudėkite iešmelius, apšlakstykite 1/2 citrinų sulčių. Atkirpkite folijos lakštą, juo uždenkite ir užsandarinkite iešmelius. Kepkite apie 20 min.  200 C.
6. Svogūną nulupkite ir supjaustykite. Iešmelius apverskite, ant viršaus sudėkite svogūnus ir susmulkintą sviestą, apšlakstykite likusiomis citrinų sultimis, kepkite dar apie 20 min., uždengus folija. Po to foliją nuimkite ir kepkite apie 10 - 15 min., kol vyniotiniai įgis aukso spalvą.
7. Patiekite papuošę petražolėmis su ryžiais, marinuotais šparagais, pomidorais ir žaliomis salotomis. Skanaus :)

2 komentarai:

Unknown rašė...

Kaip visada nuostabiai parašyta. :) O dabar greitai greitai bėk į mano dienoraštį.. :P

Simona rašė...

Ačiū už nuostabius auskarus :)