2017 m. spalio 26 d., ketvirtadienis

Iš kojų verčiantis keptų morkų pyragas (be pieno produktų ir miltų)

Ypatingas dalykas šis morkų pyragas: tarsi mandras tortas – tankus bei drėgnas, ir podraug kuklus saldumynas (visai be miltų ir pieno produktų) prie arbatos. Po ranka tik nedidelė desertinė šakutė. Tačiau šaldiklyje stingsta naminiai vaniliniai ledai iš natūralios grietinėlės. Net kremo aptepimui nereikia ir taip neįmanoma jam atsispirti – nebent atsiriekti rutuliuką ledų. 


Gera šaltuoju sezonu vis dažniau įjungti orkaitę. Regis, visi namai maloniai šilti tampa, visa laiptinė, jei langai uždarinėti, pakvimpa prieskoniais, saldžia karamele ir tuo pačiu metu ramuma. Jeigu mes išmokstame džiaugtis mažomis akimirkomis lyg reikšmingais stebuklais, tai mūsų gyvenimas būna laimingas ir apsuptas saugumo, nesvarbu, kas benutiktų.





Per praėjusį mėnesį šitą pyragą skirtingose orkaitėse kepiau keturis kartus. Valgytojams jis suteikia iš ties daug laimės. Neskubėdama atgnybiu dosnų, dar šiltą kąsnį, paragauju ir begalinis malonumo pojūtis užlieja širdį: suvokiu, kad ir vėl jį kepsiu – galbūt vežimuisi į svečius, o galbūt ir šiaip sau. Ant lūpų ir burnoje juntu išsiliejus cinamono, muskato, kardamono bei medaus aromatų šilumą.



Skrodžiu antrą minkštutį kąsnį. Skoniu primena meduolį. Pyragų – naminių, jaukių, išlauktų - valgymas dvelkia meditacine terapija, kurią patiri užmaišant tešlą. Šio pyrago receptas nėra labai paprastas, bet taip dar geriau, pavyzdžiui, kai per sietelį pertrini keptas morkas, atsargiai atskiri kiaušinių baltymus nuo trynių, akis įsmeigęs į rankas, kad nei lašelis trynio nepatektų į baltymus, staiga ima šviesėti galva, skaidrėja mintys.



Jeigu nežinote, ką skanaus nusivežti į svečius, kad visiems patiktų ir tiktų, kepkite šį pyragą su saldžia susikaramelizavusia graikinių riešutų karūna, net jei iš pradžių saldus pyragas su keptomis morkomis atrodo ne koks derinys. Tikrai labai skanus ir šiltas, ir šaltas - skalsus, rupesnės tekstūros nei įprastų miltų pyragai, bet kartą paragavus, užsimanai išsikepti dar sykį. Ypač kai į langus barbena lietus ir gyvenimas sulėtėja.



Kai lauke šalta ir beveik negraužia sąžinė, į lėkštę nutupdant dar vieną gabalėlį.



8-10 valgytojų reikės:

Pyragui reikės:
600 g morkų (nuskutus jas, turi likti apie 500 g)
90 g kokosų aliejaus + dar šiek tiek skardos ištepimui
1 apelsino
40 g šviesių razinų 
3 cinamono lazdelių (apie 9 g)
5 kardamono sėklyčių
100 g medaus
7 vidutinio dydžio kiaušinių
150 g graikinių riešutų

Graikinių riešutų karūnai reikės:
150 g graikinių riešutų
1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
1/2 arbatinio šaukštelio malto muskato
3 valgomųjų šaukštų skysto medaus 

Iš kojų verčiantis keptų morkų pyragas (be pieno produktų ir miltų)

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Nuplaukite ir nuskuskite morkas. Supjaustykite morkas skersai maždaug 6 cm ilgio gabalėliais, tada kiekvieną gabalėlį išilgai supjaustykite į 4 dalis.
2. Ištirpinkite kokosų aliejų. Nuo apelsino nutarkuokite žievelę ir atidėkite į šalį. Morkas sumaišykite su išlydytu kokosų sviestu, razinomis, cinamono lazdelėmis, kardamono sėklytėmis ir apelsino sultimis. Sudėkite į kepimo indą, sandariai uždenkite folija ir kepkite 30 - 40 minučių, kol jos suminkštės. Tada nuimkite foliją ir kepkite dar 10 - 15 minučių, kol morkos karamelizuosis.
3. Leiskite morkoms šiek tiek atvėsti, tuo metu išimkite cinamono lazdeles ir kardamono sėklytes. Sudėkite karštas morkas su razinomis ir visu skysčiu bei medumi į trintuvo indą ir sumalkite iki vientisos masės. Aš mėgstu dar papildomai pertrinti per sietelį. 
4. Atskirkite trynius nuo baltymų. Baltymai turi būti švariame inde, kad vėliau gražiai išsiplaktų. Baltymus atidėkite į šalį, o trynius po vieną įmaišykite į drungną morkų masę. Taip pat įmaišykite apelsino žievelę.
5. Riešutus (kavamale, smulkintuvu) sumalkite iki rupių miltų konsistencijos ir įmaišykite į tešlą.
6. Švariomis elektrinio plakiklio šluotelėmis iki standžių putų išplakite baltymus.Išplaktus baltymus per kelis kartus, atsargiai įmaišykite į tešlą. Tešla palengvės ir taps pilna oro. 
7. Apskritą 22 cm skersmens skardą patepkite trupučiu aliejaus ir išklokite kepimo popieriumi. Sudėkite tešlą į paruoštą skardą. Kepkite pyragą iki 180 C įkaitintos orkaitės viduryje 50-60 minučių, kol gerai iškils ir sustandės.    
8. Tuo metu graikinius riešutus šiek tiek pasmulkinkite ir sumaišykite su medumi bei prieskoniais.
9. Atsargiai paskirstykite juos ant pyrago viršaus ir kepkite dar 15 minučių, kol riešutų masė karamelizuosis.
10. Ataušinkite pyragą (kol bus šiltas ar visiškai atvės) ir ragaukite. Man skaniausias per naktį pabuvęs šaldytuve.    

13 komentarų:

Unknown rašė...

Uuu butinai isbadysiu :) Svarbiausia, kad be miltu ir su morkom :) Kaip tik ir pas mane orai vesta, tad bus kaip tik :)

Simona rašė...

Kaip smagu skaityti tokį komentarą :) ačiū už įkvėpimą! Nekantriai lauksiu atsiliepimo, ar patiko?

Agnė rašė...

Laba diena, Mukatanai! Koks smagus ir skanus įrašas! Jau sudariau sąrašą, ko nėra namie ir ką reikia nusipirkti, kad iškeptume šį pyragą - bandysim su dukra kepti ir ragauti:) mano dukra negali vartoti pieno produktų, tai idealu bus.

Irma rašė...

Neraliai skanus, sodrus, kvapnus. Dėjau gerokai daugiau prieskonių ir dar papildomai imbiero, gvazdikėlių. Antrą dieną sakyčiau gal net skanesnis. Ačiū už receptą

Simona rašė...

Agne, ačiū už komplimentus ;) nekantru sužinoti, ar pavyko?

Irma, visada prašome, ir, apskritai, taip jaukiai perteikei pyrago dvasią savo įraše, neatsigėriu :)

Anonimiškas rašė...

Kepiau ir atėjau pagirti. Labai skanus, ypač su ledais. Ačiū, tikrai kepsiu dar sykį.

Simona rašė...

Dėkoju, man visad taip gera žinoti, kai receptai išbandomi, kaip pavyko, kad mane aplanko. Tiesiog laiminga :)

Unknown rašė...

Na va, pyragas jau išbandytas :) Labai patiko, toks ne per saldus :) Tik aš, kaip labai mėgstanti meduolinius prieskonius, į tešlą dar papildomai įdėjau cinamono, muskato ir malto gvazdikėlio :) Šie prieskoniai man niekada nepamaišys kepant morkų pyragą :) :) :) Būtinai kartosiu ir tikrai ne vieną kartą :) Beje, pagalvojau, kad pekano riešutai irgi turėtų labai tikti ir jie duotų kiek švelnesnį skonį ir mano atžvilgiu, pas mane parduotuvėse daug lengviau gauti pirkti geros kokybės pekano, o ne graikinių riešutų :) :) :)
Bet kokiu atveju, labai dėkui už SUPERINĮ morkų pyrago receptą ;)

Simona rašė...

Malvina, nuoširdžiai dėkoju, kad išbandei receptą ir kad nepatingėjai parašyti, kaip sekėsi. Man labai smagu skaityti tokius komentarus, ypač apie pyragą, kurį taip mėgstu :) Taip, pekano riešutai šiame pyrage tiks kuo puikiausiai! Reiks ir man su jais pabandyti ;)

Unknown rašė...

Ko gero aš būsiu atradus savo naują mėgstamiausią pyragą :) Nors darbo iš tiesų pakankamai nemažai, bet skonis viską atperka :) Draugams iš Kinijos labai patiko, net ir tai, kuri šiaip nemėgsta morkų pyragų :) Šį kartą kepdama nuo savęs vieną dalykėlį papildomai pridėjau: vis dar gaminau su graikiniai riešutais, tačiau įdėjau į beveik paruoštą pyrago tešlą, dar papildomai įdėjau razinų, kurias prieš tai gerai išmirkiau rome. Jau ir taip superinį pyragą dar kilstelėjo aukštėliau :) Sėdžiu, valgau pyragą ir taip atsidžiaugti negaliu, kad tu pasidalinai šiuo receptuku, o aš jį susiradau :) :) :) :) :) :)

Simona rašė...

Malvina, šypsena nuo ausies iki ausies, del visko: gražių žodžių, nuoširdumo, kad vaišini draugus, kad jiems patinka, kad eksperimentuoji ir įkvepi mane į šį pyragą įmaišyti "apgirtusių" razinų:) Skaitydama Tavo komentarus, aš nejučia prisimenu, dėl ko prieš daug metų ir pradėjau rašyti šį blogą. Ačiū!

Lina rašė...

Laba. O kokie dar riešutai galėtų pakeist graikinus? ☺

Simona rašė...

Ir migdolai, ir lazdyno riešutai čia tiks puikiai :)