2016 m. lapkričio 6 d., sekmadienis

Avinžirnių troškinys

Darganotomis vėlyvo rudens dienomis, kai aplinkui vien miglos ir balos ir taip nemaloniai peršti gerklę, namai man yra viena geriausių vietų pasauly. O kokie namai be jaukių ir sočių troškinių iš visko, kas po ranka? Žinoma, gerai nuteikiančių ir gardžiai tirpstančių burnoje. Kur pirmu smuiku griežia dar ką tik daržuose nokusios daržovės.


Tikriausiai kiekvienas turi savo mėgstamiausią rudeninio troškinio receptą. Man tai - avinžirnių troškinys. Su vis dar saldžiomis paprikomis, iš tėvų daržo atvežtomis traškiomis morkomis ir mažulytėmis, sultingomis cukinijomis. Apkepintos daržovės lėtai paskęsta pomidorų ir sultinio apsupty. Todėl kokybiški, salsvi, savo sultyse konservuoti pomidorai čia labai svarbūs. Jie yra ta jungiamoji grandis, kuri užtikrina puikų daržovių troškinių skonį, ir jų visada yra mano virtuvėje. Ypač atvėsus orams, kai atvežtinių pomidorų skonis - "plastmasinis".


- Be apsimestinio kuklumo, rekomenduoju visom keturiom! Galima sakyti - tobula!
Štai taip mano žmogus į gilią lėkštę šalia keptos lašišos gabalėlio įsipylė dar vieną avinžirnių troškinio porciją. O jei išvirsite mėgstamų kruopų, tai tokį troškinį kuo laisviausiai galėsite pasiūlyti ir labai išalkusiems vegetarams. Be to, į šį troškinį, kas mėgsta, labai smagu dažyti baltos duonos lazdeles. 


4 valgytojams reikės:
1 didelio svogūno arba 2 vidutinio dydžio svogūnų
1 saliero stiebo
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
Druskos
1 didelės raudonos saldžiosios paprikos
2 didelių morkų
200 g cukinijos
480 g virtų avinžirnių (tinka ir konservuoti avinžirniai, tik svarbu juos nusunkti ir nuskalauti po šaltu vandeniu)
600 ml konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse
200 ml karšto vandens
1 kubelio ekologiško daržovių sultinio
2 lauro lapelių
2 arbatinių šaukštelių džiovintų raudonėlių
2 vidutinio dydžio česnako skiltelių
1 arbatinio šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
Keleto šviežių petražolių šakelių
Nedidelio žiupsnelio cukraus (nebūtina)

Avinžirnių troškinys

1. Nulupkite ir supjaustykite svogūną apie 1 cm dydžio kubeliais. Saliero stiebą supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Dideliame prikaistuvyje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Svogūną ir salierą bei gerą žiupsnį druskos suberkite į įkaitintą aliejų, kepkite apie 5 minutes, kol suminkštės.
3. Tuo metu pašalinkite saldžiosios paprikos sėklas ir minkštimą supjaustykite apie 1 cm dydžio kubeliais. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.
4. Įmaišykite paprikas ir morkas į svogūnus ir salierus ir, pagardinę druska, kepkite, prikaistuvį uždengę dangčiu, dar 5 minutes. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti.
5. Cukiniją supjaustykite apie 1 cm dydžio kubeliais. Sudėkite į apkepusias daržoves. Suberkite avinžirnius, supilkite konservuotus smulkintus pomidorus su visomis sultimis, vandenį, įtrupinkite sultinio kubelį, sudėkite lauro lapelius, raudonėlius. Viską gerai išmaišykite ir užvirkite.
6. Įtarkuokite česnako skilteles, suberkite paprikos miltelius, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Išmaišykite ir uždengę troškinkite ant mažesnės nei vidutinė ugnis 20 minučių.
7. Supjaustykite petražoles ir, nuėmę prikaistuvį nuo ugnies, įmaišykite jas į troškinį. Paragaukite, ar nieko netrūksta. Jei norite, galite įberti nedidelį žiupsnelį cukraus.  

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Išbandžiau šį receptuką ir likau labai nustebinta! Ačiū, kad sušildėte žiemos vakarą :)

Simona rašė...

Labai džiaugiuosi :) ačiū, kad parašėte ir nuspalvinote mano popietę

Paulina rašė...

Pabandžiau jūsų receptą, gavosi labai skaniai, nors ir nedėjau paprikos. Ačiū jums :)

Simona rašė...

Paulina, ačiū už atsiliepimą :) aš manau, kad būtent ir yra svarbiausia kiekvieną receptą prisitaikyti pagal savo skonį ;)