2015 m. sausio 23 d., penktadienis

Su kiaušiniais ir tunu kepti ryžiai

Su kinų restoranėlių pasauliu, bent jau tokiu, koks jis buvo prieš dešimt metų, mane supažindino Elena. Ji jį mylėjo dėl visų įprastų priežasčių: pikantiškai egzotiškas maisto skonis, atsižvelgiant į kainos, kiekybės ir sotumo jausmo santykį, pataikė tiesiai į jos tobulos studentiškos vakarienės toną. Iki šiol išgirdus žodžius "kepti ryžiai", pirma mintis, kuri ateina į galvą - vėlyvi pirmo kurso vakarai, traškios daržovės ir minkšti bei putlūs plaktų kiaušinių kąsneliai.


Taigi, pristatau gausiai skanius vėlyvuosius pusryčius kinų virtuvės tematika. Kaip tik šeštadieniui. Mes niekaip neatsivalgom, nors valgom jau kelis savaitgalius iš eilės - šypt, šypt plačiai. 

P.S.: Šiam patiekalui geriausia naudoti visiškai atvėsusius, vakarykščius ryžius.

P.S.S. Džiaukitės gyvenimu ir nesušlapkite kojų! Ir dar šypsokitės, globokite vienas kitą ir sakykite labai daug gražių dalykų ypač nuliūdusiems. O jei skaudena širdelę, leiskite sau tai išgyventi ir neskubinkite laiko. Viskas bus gerai. Tikrai. 



Užteks 2 labai arba 4 nelabai išalkusiems valgytojams:
225 g ilgagrūdžių ryžių
1 didelio svogūno
1 paprikos
3 kiaušinių
2 valgomųjų šaukštų ir 1 arbatinio šaukštelio augalinio aliejaus
Dviejų 185 g dydžio aliejuje konservuotų tunų skardinių (tunus gerai nusunkti)
2 valgomųjų šauktų sojų padažo
4-6 svogūnų laiškų
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Su kiaušiniais ir tunu kepti ryžiai 

1. Suberkite ryžius į sietelį, tada plaukite, kol nutekantis vanduo bus skaidrus.
2. Berkite ryžius į puodą ir užpilkite 500 ml verdančio vandens, įberkite 1/2 arbatinio šaukštelio druskos, išmaišykite ir užvirkite.
3. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį iki minimalios, uždenkite puodą ir virkite 10 minučių, neatidengdami puodo.
4. Kai praeis 10 minučių, nuimkite puodą nuo ugnies, bet jokiais būdais puodo neatidenkite ir palikite jį 10 minučių pastovėti. Nukoškite, jei reikia, ryžius, išmaišykite su šakute ir palikite visiškai atvėsti.
5. Supjaustykite smulkiais gabalėliais svogūną ir papriką.
6. Lengvai išplakite kiaušinius.
7. Wok arba didelėje paprastoje keptuvėje ant didelės ugnies įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus. Suberkite svogūną ir kepkite kelias minutes. Vis maišykite.
5. Suberkite į keptuvę su svogūnais paprikas, 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir kepkite 2-3 minutes.
6.  Į keptuvę suberkite su šakute išmaišytus atvėsuius ryžius, gerai išmaišykite ir kepkite keletą minučių.
7. Keptuvės viduryje padarykite šulinį, supilkite likusį aliejų ir kiaušinių plakinį. Kepkite maišant, kol šiek tiek sustandės, tada įmaišykite į ryžius ir kepkite dar keletą minučių.
8. Suberkite tunus ir supilkite sojų padažą, gerai sumaišykite, kepkite dar keletą minučių, kol tunas ir ryžiai, bus karšti. Suberkite laiškinius susmulkintus svogūnus. Išmaišykite ir nuimkite nuo ugnies. Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir druska (apie 1/4 arbatinio šaukštelio), jei reikia. 

Komentarų nėra: