2014 m. spalio 13 d., pirmadienis

Skaidri sriuba su makaronais ir vištienos bei obuolių kukuliukais

Apie motyvaciją

Visada sakydavau: „aš nesukurta sportui. Aš tiesiog negaliu. Tai ne mano jėgoms.“ Tačiau, kai šią vasarą saulei leidžiantis perplaukiau beveik 50 metrų ežerą, supratau, koks nevykęs pasiteisinimas tai buvo. Aš galėjau, tik niekada nenorėjau pabandyti vėl sportuoti. Vidurinėje mokykloje man itin nesisekė kūno kultūra: 3 km. distancijoje paprastai atbėgdavau paskutinė, kamuoliuką numesdavau beveik po kojomis ir net nekalbu apie kybojimą, kuris trukdavo apie 2 sekundes, todėl, įstojusi į gimnaziją, pasirinkau būti pralaimėtoja – atsisakiau kūno kultūros pamokų, t.y. atsisakiau daryti tai, kas mane gąsdina. Išeitis iš užsisėdėjimo buvo 6 km. kelionė pėščiomis į gimnaziją ir atgal namo. Ji buvo tokia įprasta kaip kvėpavimas. Kad net nelaikiau to sportu.
  

Dabar suprantu, ko tada neįžvelgiau, kad judėjimas visą laiką buvo sukurtas mano kūnui ir sielai, bet aš tiesiog leidau laimėti mintims, jog jei negaliu taip, kaip gali kiti, vadinasi, negaliu iš viso. Kaip sako Nike reklaminis šūkis:   
"Liaukis teisintis, atidėlioti, skųstis, fantazuoti, verkšlenti, inkšti, tikėti, kad tu negali, nerimauti, ar gali, laukti, kol tapsi vyresnis, plonesnis, turtingesnis, drąsesnis ar viskas pagerės. Įsitrauk į tai, atkakliai to laikykis, melskis, sukurk planą ir JUST DO IT!!!"
Dabar aš ir darau. Ir tai įkvepia. Šypsotis ir tikėti. Ir siekti.

Apie sriubelę

Vakaro ore sklando kūrenamų krosnių kvapas. Visai neseniai suvokiau, kaip man patinka metų laikų kaita ir net, kad švinta vis vėliau,o temsta anksti. Vargu, ar yra dar didesnis malonumas rudenį, už šiltos sriubos valgymą, grįžus po dienos darbų. Sriubos, kuri yra ir pusiau pirmas, ir pusiau antras patiekalas. Sočios. Naminės. O šiai sriubai net nereikės atskirai virti sultinio ar naudoti sultinio kubelių.

Kad būtų įdomiau, į vištienos kukuliukus ne tik įmaišau obuolį, bet dar juos ir apkepinu. Labai skanu.
 

6 valgytojams reikės:
3 česnako skiltelių
2 didelių morkų
1 saliero stiebo
1 poro
2-3 lauro lapelių
4 arbatinių šaukštelių aliejaus
4 arbatinių šaukštelių sviesto
Druskos
4 čiobrelio šakelių
Petražolių
10-12 juodųjų pipirų žirniukų
1 puodelio(puodelio talpa 250 ml) makaronų
2 su puse litrų vandens

Kukuliukams reikės:
1 vidutinio dydžio svogūno
5 arbatinių šaukštelių aliejaus
450 g maltos vištienos
1 vidutinio dydžio obuolio
1 kiaušinio
1 arbatinio šaukštelio šviežio čiobrelio lapelių
1/4 puodelio (puodelio talpa 250 ml) tarkuoto parmezano ar kito kietojo sūrio
1 valgomojo šaukšto susmulkintų petražolių
Druskos

Skaidri sriuba su makaronais ir vištienos bei obuolių kukuliukais

1. Nulupkite česnako skilteles ir sutrinkite. Nuskuskite morkas ir supjaustykite plonais pusmėnuliais. Supjaustykite salierą plonais griežinėliais. Supjaustykite porą plonais griežinėliais, prieš tai pašalinę išorinius lapus ir žalias viršūnėles.  
2. Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir sviestą. Suberkite susmulkintus česnakus, morkas, salierą, lauro lapelius ir porą bei 1 arbatinį šaukštelį druskos, gerai išmaišykite, sumažinkite ugnį ir vis pamaišant kepkite apie 10 minučių, kol daržovės šiek tiek suminkštės. 
3. Kol daržovės kepa, imamės apkepti svogūną kukuliukų masei. Nulupkite ir itin smulkiai supjaustykite svogūną. Keptuvėje įkaitinkite aliejų (2 arbatinius šaukštelius) ir ant vidutinės ugnies apkepkite svogūną, įberkite 1/4 arbatinio šaukštelio druskos, kepkite, kol taps minkštas - apie 5-7 minutes.
4. Šiuo momentu puode esančios daržovės jau turėtų būti gana minkštos, laikas supilti du su puse litro vandens, suberti pipirus ir 2 arbatinius šaukštelius druskos, įdėti čiobrelių, gerai išmaišyti, užvirti ir pavirti ant mažos ugnies, kol suformuosite ir apkepsite kukuliukus.
5. Kukuliukams sumaišykite pakepintą svogūną, vištieną, per brokinę tarką sutarkuotą obuolį, kiaušinį, petražoles, parmezaną, čiobrelius ir 1/2 arbatinio šaukštelio druskos. Dviemis šaukštais formuokite kukuliukus ir juos apkepkite įkaitintame aliejuje.
6. Apkeptus kukuliukus atsargiai sumeskite į sriubą, taip pat suberkite makaronus ir žiupsnį smulkintų petražolių. Sriubą užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, kol makaronai taps minkšti.

Komentarų nėra: