2013 m. birželio 16 d., sekmadienis

Apie meilę ir rūgštynių sriubą

Šią vėlyvą birželio sekmadienio popietę pasikalbėkime apie meilę. Apie tikriausiai patį rizikingiausią jausmą, kurį įsileidus į širdį, ši gali likti sudaužyta. Todėl, aišku, kad paprasčiausias būdas išvengti širdies skausmų, nieko į ją neįsileisti. Pasinerti į darbą, į pomėgius, į skubėjimą, o su žmonėmis bendrauti tik paviršutiniškai, niekam neatveriant savo sielos ir nedovanojant šilumos. Tiesa, taip po devyniais užraktais paslėpta širdis lieka saugi, jog niekas jos neprisijaukins, po to nepaliks ir nesužeis, bet... ji pasikeičia ir pakeičia žmogų. Į abejingą, šaltą ir nežinantį, dėl ko jis egzistuoja, dėl ko stengiasi, dėl ko ryte pabunda, o vakare užmiega. Lieskite sau įsimylėti. Gyvenimą. Save. Kitą žmogų. Kaip sakė R. Tagorė: "Jeigu uždarysite duris visoms klaidoms, tiesa liks už durų". 
  
Kodėl apie tai rašau? Nes visas gyvenimas iš tiesų sukasi apie meilę, kartais atvirą, kartais paslėptą tarp eilučių. Apie tą jausmą, dėl kurio pasielgti gali net visiškai kvailai. Apie tą jausmą, kuris įkvepia kurti, atrasti save iš naujo ir tuo pačiu metu apakina. Apie tą jausmą, kai kartu verdant rūgštynių sriubą, atrodo, lyg kurtum kažką stebuklingo, o, ragaujant ją iš vieno dubenėlio, suvirpa visas kūnas.


4 valgytojams
Patiekimui: 4 kiaušinių, grietinės
100 g šviežių rūgštynių
1 vidutinio dydžio svogūno
1 didelės morkos
1 saliero stiebo
2 valgomųjų šaukštų sviesto
200 g viščiuko krūtinėlės, be odos ir kaulų
1200 ml vištienos sultinio
2 vidutinio dydžio bulvių
2 lauro lapelių
8 juodųjų pipirų žirnelių
1 valgomojo šaukšto su kaupu susmulkintų šviežių krapų
1 valgomojo šaukšto su kaupu susmulkintų šviežių petražolių
1 česnako skiltelės
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Rūgštynių sriuba

1. Svogūną nulupkite ir supjaustykite mažais kvadratėliais. Morką nuskuskite ir sutarkuokite. Saliero stiebą susmulkinkite griežinėliais.
2. Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą, suberkite svogūną, pakepkite maišant keletą minučių, po to suberkite salierą irgi pakepkite keletą minučių. Suberkite morkas ir kepkite maišant, kol suminkštės.
3. Viščiuko krūtinėlę sumalkite, suberkite pas daržoves ir pakepkite apie 5-7 minutes, vis maišant.
4. Supilkite sultinį, suberkite nuluptas ir smulkiai susmulkintas bulves, įmeskite lauro lapelius ir juoduosius pipirus, išmaišykite. Virkite, kol bulvės suminkštės.
5. Rūgštynes nupilkite verdančiu vandeniu, po to pakiškite po lediniu vandeniu, nusunkite ir susmulkinkite. Kai bulvės suminkštėja, suberkite rūgštynes. Po penkių minučių suberkite krapus, petražoles ir susmulkintą česnako skiltelę. Išmaišykite ir pavirkite dar 5 minutes. 
6. Paragaukite, ar netrūksta druskos, paskaninkite maltais juodaisias pipirais. Patiekite su grietine ir susmulkintais kietai virtais kiaušiniais, apibarstant šviežiais krapais.

P.S.: Kartais viščiuko krūtinėlės nemalu, o tiesiog supjaustau mažais gabalėliais, todėl, jei neturite mėsmalės, siūlau išbandyti šį variantą. 

Komentarų nėra: