2013 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Snobo nakties filmas: Debesų žemėlapis

Šį filmą rekomenduočiau tiems, kurie truputį domisi reinkarnacija, taip pat romantikams bei filosofams ir visiems, kuriems patiko Snobo nakties filmai. Debesų žemėlapis bus tikra šventė Jūsų akims ir ausims, gal net užkliudys vieną kitą sielos stygą, jei mąstote šiuo metu apie panašius dalykus, ir teks nubraukti keletą ašarų.   


Filmas sukurtas pagal mistinį D. Mitchell romaną tuo pačiu pavadinimu, kurio ištraukas turėjau galimybę perskaityti prieš pora metų. Dabar labai noriu perskaityti visą knygą. Kaip ir tada, taip ir, pažiūrėjus filmą, apima noras drąsiai keisti pasaulį, save, būti geresniu žmogumi šalia esančiam:
"Tikėjimas, kaip meilė ar baimė, tai jėgos, kurios turi būti suprastos, kaip kad suprantame reliatyvumo teoriją ir neapibrėžtumo principus. Tai apsprendžia mūsų gyvenimo kryptį. Vakar mano gyvenimas buvo nukreiptas viena kryptimi.Šiandien jis jau krypsta kitur. Vakar tikėjau, kad niekada nepadaryčiau to, ką padariau šiandien. Šios jėgos grąžina atgal į laiką ir vietą, formuoja ir keičia mūsų įsivaizdavimą apie tai, kas mes esame, prasideda dar prieš mums gimstant ir nesibaigia mums iškeliavus. Mūsų gyvenimai ir galimybės kaip kvanto trajektorijos susideda akimirka po akimirkos.Kiekvienas susikirtimo taškas, kiekvienas susidūrimas pasiūlo naują galimybę."



Debesų žemėlapį sudaro 6 laiko ir erdvės atžvilgiu skirtingos istorijos, kurios atskleidžia pagrindinę filmo idėją, kad viskas šiame pasaulyje susiję. Kas nėra svarstęs apie tai, jog niekas nevyksta be priežasties, jog yra atsakymas į klausimą "už ką?", jog sielų persikūnijimo idėja gali būti tikra. Taip, besikeičiant praeities ir ateities intarpams, viena istorija pastumia kitą istoriją į priekį ir net nepajunti kaip praeina beveik 3 valandos. Filmas atrodo tikrai ne per ilgas, nes norisi su juo ir vėl praleisti 3 valandas, įsiklausant, įsižiūrint, apmąstant, ar visada klausai savęs, ar kartais imi ir pasiduodi blogiui. 

Aišku, šis filmas - toli gražu ne šedevras ir ne stiprus kaip uola, bet tarp daugybės sluoksnių aš kažką radau, kas įkvepia, o tai manau - svarbiausia.



Paklauskite mano seną pažįstamą Rūtą, kokios kruopos skaniausios, ir ji nagalvodama atsakys: "Perlinės". Aš šių kruopų taip stipriai nemėgstu, bet be jų neįsivaizduoju nei raugintų agurkų, nei miško grybų sriubos. Perlinės kruopos puikiausiai tinka rizotui gaminti ir prie keptos mėsos. Žemiau pateikiu būtent miško grybų ir perlinių kruopų sriubos receptą, pagal kurį šią sriubą verdu nuo senų laikų. Sriuba išverda dulsvos spalvos ir sodraus skonio, šildanti, man nesinori jos gerinti grietine, grietinėle ar sūriu.

Į šią grybų sriubą visada dedu bulvių, manau, grybams patinka jų draugija kaip ir česnakų, kurių įtarkuoju, baigiant virti sriubai. Neapsieinu ir be čiobrelių - jaučiu priklausomybę šioms prieskoninėms žolelėms. Kai pirmą kartą viriau šią sriubą, joje man trūko gaivumo, atsvaros sodriai miško grybų, kruopų ir jautienos sultinio sąjungai. Iš pradžių išbandžiau krapus, tačiau jie neturėjo to jaunos žolės skonio, kurį atradau, į sriubą įmaišius petražolių. Net negaliu apsakyti, kaip gera, kai namai pakvimpa šia sriuba. Taigi, jeigu turite šaldytų ar marinuotų miško grybų, išsivirkite ir paragaukite jos - tikras skanumėlis.


4 valgytojams

400-500 g jautienos kulninės su kaulu
10 puodelių vandens
15 g džiovintų baravykų
1 saliero stiebo
1 vidutinio dydžio morkos
1 didelio svogūno
200 g apvirtų miško grybų
2 valgomųjų šaukštų perlinių kruopų
2 čiobrelio šakelių
Didelės petražolių šakelės
4 česnako skiltelių
1 vidutinio dydžio bulvės
1 lauro lapo
4-5 juodųjų pipirų
1 valgomojo šaukšto aliejaus
1 valgomojo šaukšto sviesto
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Miško grybų ir perlinių kruopų sriuba

1. Šaltu vandeniu užpilkite perlines kruopas. Džiovintus grybus užpilkite puodeliu verdančio vandens. Jautienos kulninę gerai nuplaukite, įdėkite į puodą, užpilkite vandeniu, užvirkite, sumažinkite ugnį iki silpnos ir, nugraibant putas, virkite dvi su puse valandos. 
2. Po dviejų valandų, nukoškite perlines kruopas, suberkite į sultinį ir imkitės daržovių ruošimo. Nulupkite ir supjaustykite svogūną. Stambiai supjaustykite grybus. Nuskukite morką ir sutarkuokite. Salierą nuplaukite, plonai supjaustykite.Išraukite iš vandens džiovintus baravykus, vandenį pasilikite, baravykus susmulkinkite. 
3. Dideliame prikaistuvyje įkaitinkite aliejų ir sviestą, kepkite svogūną ir salierą 1 minutę, tada suberkite morkas, kepkite dar 5 minutes, suberkite grybus ir džiovintus baravykus, įmeskite čiobrelio šakeles, ant nedidelės ugnies kepkite, kol grybai apskrus (apie 10-15 minučių).
4. Kai bus praėję dvi valandos su puse, išimkite mėsą. Supilkite 2/3 puodelio džiovintų grybų sunkos. Nuskuskite bulvę ir susmulkinkite kąsnio dydžio gabalėliais. Įdėkite į sriubą, suberkite apkeptas daržoves. Nuo kulninės nuimkite mėsą, susmulkinkite ir sudėkite į sriubą, įmeskite lauro lapą ir pipirus. Virkite apie 20 minučių, kol išvirs kruopos ir bulvės.
5. Pačioje pabaigoje įtarkuokite česnako skilteles, suberkite susmulkintas petražoles, paskaninkite druska ir maltais juodaisias pipirais, lėtai virkite dar 5 minutes.
6. Išgriebkite ir išmeskite lauro lapą, čiobrelių šakeles, išpilstykite sriubą į lėkštes. Galite patiekti su grietine ir traškia duona.  

2 komentarai:

Neringa rašė...

Mes šiandien kaip susitarę su perlinėm kruopom ir grybais draugaujam : )

Simona rašė...

Neringa, koks įdomus sutapimas :) Paskui nori tikėk, nori ne likimu ;)